Denník N

Máme skener na fašistov?

Foto Dušan Pethö
Foto Dušan Pethö

V pondelok 22.5. po roku pôsobenia občianskej iniciatívy Zabudnuté Slovensko organizujeme koncert a diskusiu symbolicky v Banskej Bystrici. Bude to naše v poradí ôsme mesto a keď sme pred rokom začínali v neďalekom Brezne, nevedeli sme kam to dospeje a aký to môže mať ohlas a dosah.
Dnes to už vieme.

Možno by som mohol hovoriť na tomto mieste exaktne o tisíckach študentov, ktorí boli na časti našich podujatí určených pre nich. Alebo o stovkách či už tisíckach ľudí – bežnej verejnosti, ktorá navštívila priamo naše podvečerné podujatia a tisíckach ľudí, ktorí si pozreli záznamy z nich a reagovali na ne.

Foto Stanislav Spáč

Ale asi je lepšie bilancovať to z iného pohľadu. Keď sme začínali, našim cieľom bolo ukázať mladým študentom, že musia začať používať hlavu a nebrať všetky veci z facebooku a internetu ako fakt, ale aby nad nimi rozmýšľali. Aby skúsili rozlíšiť to, či im niekto úprimne ponúka pomoc a riešenia, alebo len podprahovo útočí na nízke pudy s cieľom získať ich budúce voličské hlasy. Že náš svet bol vždy pestrý a že sa musíme naučiť spolupracovať a hľadať spoločné riešenia a že tých Rómov nemôžeme vystreliť na Mesiac a Židov opäť odviesť v dobytčákoch a bude tu už potom raj na zemi. Že je tu množstvo problémov, s ktorými sa musia ich rodičia potýkať v zabudnutých regiónoch a hladových dolinách, ale nemôžeme rezignovať a voliť skratkovité riešenia extrémistických strán, ktoré skutočné a zásadné riešenia na tieto problémy ani nemajú … A zdá sa, že mladí začínajú nad tým uvažovať.

Pri podvečerných podujatiach pre verejnosť nebolo našim cieľom pritiahnuť čo najviac rozhnevaných mužov v zelených tričkách a rozdať si to s nimi v brilantnom diskusnom súboji. Nikto z nás nemohol predpokladať, že sa začnú cítiť týmito podujatiami akoby bytostne ohrození, budú sa tam chcieť „prezentovať“ a budú organizovať zájazdy na ne v autobusoch s českými ŠPZ-kami, tričkami a mikinami zlých zahraničných korporácií a dávať si z toho zostrihané a účelové videá na žido-boľševický facebook, na ktoré sa nedá ani reagovať. My nikoho nechceme selektovať pred dverami, lebo nie každý má zelené tričko a nevieme vyčítať, či ho trápi jeho životná situácia, to či má sused nové auto alebo naozaj tie hliadky vo vlakoch.

V posledných mesiacoch sme dostali mnoho podporných reakcií, emailov, telefonátov, odkazov na facebooku. Ale aj veľa negatívnych, vulgárnych, hlúpych… s tým treba rátať. Tak ako je pestré naše logo, tak je pestrá naša spoločnosť a iné to nebude. Tiež sa v poslednej dobe veľa a veľa hovorí o tom, či má zmysel diskutovať s fašistami alebo nemá, čo je legitímna vec samozrejme… Takže na tomto mieste „vykrádam“ už svoj skorší status a ten začínal otázkou, že kto sú to tí fašisti vlastne? Poslanci ĽSNS, ich tvrdé stranícke jadro v zelených tričkách? Tí bez debaty sú. Ale aj masa tisícov ich ostatných voličov? Môžeme zatvoriť ich všetkých amatérskych a fašistických poslancov, zastrašiť ich úderky v okresoch a krajoch, dať do karantény a nedebatovať s nimi – ale čo s tou masou ľudí, ktorí fašistické sklony ani zďaleka nemajú? Aj tých odrežeme, postavíme okolo nich plot? Nebudeme s nimi hovoriť? Čo s nimi?… My chodíme aj za nimi. A samozrejme bol zámer iný, samozrejme rozmýšľame čo s tým ďalej, ako sa s tým vysporiadať.

My nemáme a netvárime sa, že presne takto to treba robiť. Radi privítame akékoľvek rady a pomoc. My len chceme aktivovať našu spoločnosť, dať pomocnú ruku ľuďom v tých regiónoch, ktorí tam žijú a robia skvelé veci a aj ich pozývame na pódium. Aby tiež pozdvihli svoj hlas. Nech sa o nich vie, pretože to sú tí hrdinovia dnešnej doby, ktorí to dennodenne bojujú aj za nás v tom Kežmarku, Revúcej, Veľkom Krtíši, Brezne…

My nemáme skener na fašistov. Má ho niekto? Vie ho niekto vymyslieť a vyrobiť? Vedcov máme, pár ich dokonca robí skvelú robotu aj v CERN-e, ale aj u nás doma sa nájdu viacerí svetoví… Možno ich treba s touto požiadavkou osloviť, vyrobíme toho na tisícky a budeme to dávať pred každý úrad, vlak, školu či vchody do bytových domov… Potom už budeme vedieť, na koho ukázať prstom a nepustiť ho dnu. Ale dovtedy, dovtedy to bude stále veľmi pestré. Ako to naše logo.

A to naše logo a pestrú spoločnosť významných hostí máte možnosť vidieť aj v pondelok 22.5 od 16:00 na Námestí SNP v Banskej Bystrici. Dokonca nám účasť prisľúbil prezident Slovenskej republiky pán Andrej Kiska, tak prosím neseďte doma a príďte. Srdečne Vás pozývame. Skener nemáme, ale budeme sa vyjadrovať jasne a stručne k nenávisti, zlobe a babráckosti, ktorú extrémisti produkujú a zaplavujú tým našu krásnu krajinu. A tú si nedáme zobrať, nie je ich.

Michal Karako

iniciátor Zabudnutého Slovenska a jeden z organizátorov týchto podujatí

Občianska iniciatíva Zabudnuté Slovensko je súčasťou projektu Spoločná krajina.

Teraz najčítanejšie

Spoločná krajina a Zabudnuté Slovensko

Občianska iniciatíva "Zabudnuté Slovensko" vznikla po voľbách v marci 2016. Organizátormi sú občiansky aktivista Michal Karako a novinár Andrej Bán. Ich cieľom je diskusia na témy extrémizmu a fašizmu, xenofóbie či intolerancie, ale podujatia sú zároveň vyjadrením spolupatričnosti jednotlivých regiónov Slovenska a podporou regiónov a ľudí v nich žijúcich. Od septembra 2016 Katedra politológie Filozofickej fakulty UK v spolupráci s Denníkom N spustila projekt “Spoločná krajina”, vrámci ktorého osobnosti, členovia Katedry politológie a redakcie Denníka N diskutujú so stredoškolákmi o tom, čo ich hnevá, čoho sa boja, prečo chcú odísť do cudziny a snažia sa pochopiť, prečo by niektorí z nich volili extrémistov. Zabudnuté Slovensko a Spoločná krajina sa spojili, aby vytvorili väčšiu hrádzu voči týmto negatívnym tendenciám v spoločnosti. V blogoch sú prezentované názory organizátorov, hostí podujatí a ich podporovateľov.