Denník N

Viete čítať svoju výplatnú pásku?

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Vysvetlím vám, čo znamenajú jednotlivé položky na výplatnej páske.

K napísaniu tohto návodu ma inšpirovali informácie posledných dní o zvyšovaní minimálnej mzdy a o tom, aký vplyv to bude mať na náklady zamestnávateľov, ako aj na čistú mzdu zamestnancov. Nakoniec ma k tomu doklepol pán minister práce v dnešnej diskusnej relácii, keď sa pokúsil argumentovať v zmysle, že jedine daň z príjmov ide štátu, ostatné odvody sa vracajú zamestnancom v podobe zdravotnej starostlivosti, nemocenských dávok a dôchodku. Ešte, že nepovedal o tom, v akej kvalite a výške sa nám uhradené odvody vracajú a ďakujem, že nerozoberal, čo sa stane zo zrazenou daňou, ktorú použije štát.

Vôbec ma neprekvapuje, že veľké množstvo zamestnancov vôbec nevie čítať vo svojej výplatnej páske, pretože im to vlastne nikto nikdy nevysvetlil a pokúšať sa rozlúštiť tie čísla samoštúdiom tiež nemusí byť jednoduché.

Rozoberieme si teda výplatnú pásku s minimálnou mzdou vo výške 435 eur. Hneď na úvod upozornenie, že keď sa hovorí o výške akejkoľvek mzdy, vždy sa myslí hrubá mzda. To je mzda, z ktorej zamestnancovi ešte neboli strhnuté odvody na zdravotné a sociálne poistenie a zrazená daň z príjmov. A teraz k údajom na páske.

Hrubá mzda = 435 eur

Osobné údaje, za aké obdobie sa páska vystavila, v akej zdravotnej poisťovni je zamestnanec poistený, koľko dní za daný mesiac bolo odpracovaných, to sú údaje, ktoré nie je potrebné vysvetľovať.

Dovolenka = 25 – nárok zamestnanca na dovolenku za celý kalendárny rok v dňoch. Niekedy môžete mať napríklad 25 + 5 čo znamená, že ešte päť dní si môže zamestnanec dočerpať za predchádzajúci kalendárny rok a na 25 dní má nárok za daný rok.

Priemer na dovolenku = napr. 4,4873 eur/hod. toto je priemer, ktorým sa prepočítava náhrada mzdy za čerpanú dovolenku alebo za sviatok. Je to tzv. priemer na pracovnoprávne účely a počíta sa zo mzdy za predchádzajúci kalendárny štvrťrok, takže ak mal zamestnanec v niektorom mesiaci odmeny alebo vyšší plat, môže byť následne priemer vyšší pri mzde v ďalšom štvrťroku.

Nezdaniteľné položky = 316,94 eur – toto je čiastka, ktorá je mesačne oslobodená od dane v rámci mzdy. Zamestnanec si ju môže uplatniť len u jedného zamestnávateľa a aj v prípade, že mzda je nižšia alebo aj v prípade, že sa jedná o príjem na dohodu.

Zdravotné poistenie = 4 % = 17,40 eur – toto je odvod za zamestnanca na zdravotné poistenie vo výške 4 %.

Nemocenské poistenie = 1,4 % = 6,09 eur – toto je položka z balíka odvodov na sociálne poistenie, konkrétne z nemocenského poistenia sa následne vyplácajú dávky ako práceneschopnosť, materské alebo OČR.

Starobné poistenie = 4 % = 17,40 eur – toto je položka, ktorá ide na budúci dôchodok zamestnanca.

Invalidné poistenie = 3 % = 13,05 eur – týmto odvodom si zamestnanec šetrí na prípad, ak by sa stal invalidným a žiadal o invalidný dôchodok.

V nezamestnanosti = 1 % = 4,35 eur – toto je odvod pre prípad, ak by sa zamestnanec stal nezamestnaným a žiadal o dávku v nezamestnanosti.

Odvody zamestnanca na zdravotné a sociálne poistenie sú teda vo výške 13,4 % a vo finančnom vyjadrení 58,29 eur. Mzda zamestnanca vyzerá do tohto momentu nasledovne:

435 – (17,40 + 6,09 + 17,40 + 13,05 + 4,35) = 435 – 58,29 = 376,71 eur

Teraz prichádza na raz nezdaniteľná položka, ktorá sa uplatní, ak si ju zamestnanec neuplatnil v inej mzde, takže mzda vychádza ďalej nasledovne:

376,71 – 316,94 = 59,77 eur – toto je čiastka, z ktorej musí zamestnávateľ zamestnancovi zraziť daň z príjmov vo výške 19 %. Teda:

59,77 x 0,19 = 11,35 eur a konečná mzda zamestnanca s minimálnou mzdou vyzerá nasledovne:

435 – 58,29 – 11,35 = 365,36 eur = čistá mzda

Aby však odvody neplatil len zamestnanec, musí odvody odviesť aj zamestnávateľ. Ten ich bude odvádzať v nasledovnej výške:

Zdravotné poistenie = 10 % = 43,50 eur

Sociálne poistenie = 25,2 % = 109,62 eur (do sociálnej poisťovne platí za zamestnanca aj úrazové poistenie, garančné poistenie a platbu do rezervného fondu solidarity).

Cena práce = 588,12 eur – toto je údaj na páske, ktorý hovorí o tom, aké sú celkové náklady  zamestnávateľa na vašu prácu, teda hrubá mzda plus odvody zamestnávateľa.

Pri minimálnej mzde vo výške 435 eur, teda zamestnanec odvedie na odvodoch 58,29 eur a na dani 11,35 eur. Zamestnávateľ odvedie na odvodoch 153,12 eur. Zamestnanec dostane v čistom 365,36 eur a zamestnávateľa stojí celkom 588,12 eur, teda o dvesto euro viac. Teraz je na mieste otázka, ak nemá zmysel sa baviť o výške odvodov a dane a ich znížení, čo občania, za ktorých sa pri minimálnej mzde odvedú mesačne do zdravotnej a sociálnej poisťovne odvody vo výške 211,41 eur dostanú?

Teraz najčítanejšie

Jaroslava Lukačovičová

Poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska, prezidentka účtovnej asociácie a expertka na dane, odvody a podnikateľské prostredie.