Denník N

Rande so svokrou

Čo všetko je žena ochotná obetovať pre lásku?
Eva Hrašková vo svojej piatej knihe nastoľuje zložité otázky. Ponúka pohľad na neľahkú problematiku vzťahov, ktoré je čoraz ťažšie udržať. Román, ktorý je primárne určený ženám, dáva čitateľom nielen v knihách tak často zdôrazňovanú možnosť úniku, ale môže rovnako slúžiť k stotožneniu sa s hlavnou hrdinkou.

Ženy milujú inak ako muži. Nie lepšie, či horšie. Jednoducho inak. Strata partnera sa vidí natoľko neznesiteľná, že v záujme záchrany už dávno strateného vzťahu, zachádzajú až na dno svojich síl. Vzdávajú sa hodnôt, riskujú priateľstvá a pochovávajú hrdosť. Avšak nijaká strata nie je tak zdrvujúca ako strata seba samej.
Alena Naďová, hlavná hrdinka príbehu, sa nám zdôveruje so životným údeľom. Je to žena ako mnohé iné. Má prácu, ktorá síce nie je najlepšie finančne ohodnotená, ale napriek tomu ju robí s nádejou a vierou, že čo zasiala, prinesie úžitok. Uvedomuje si, že z učiteľského platu nedokáže vyžiť, a tak popri zamestnaní doučuje cudzie jazyky. Býva v byte s Dušanom – mužom, o ktorom je presvedčená, že bude jej oporou aj na sklonku života. Iste, občas to medzi nimi zaškrípe, ale v živote predsa nič nie je ideálne. Len keby tak tvrdošijne neodmietal vziať ju na návštevu k rodičom. Ona mu svoju rodinu predstavila, tak prečo sa on tak vzpiera? Len táto jediná vec jej stojí na ceste za úplnou spokojnosťou. Alebo nie?
Dušan napokon podvolí a nechá sa obmäkčiť Aleniným pretrvávajúcim dobiedzaním. Prvá návšteva nádejných svokrovcov je teda konečne tu. Alena sa pokúša urobiť čo najlepší dojem. Už po prvých minútach tak dlho očakávaného stretnutia však prichádza na to, že proti nepriateľovi, akým sa ukáže budúca svokra, musí tasiť celkom iné zbrane.
Najskôr sú to len náznaky. Pracovať ako učiteľka? Nemysliteľné! Veď čo už môže byť zmysluplné na neustálom okrikovaní a prekrikovaní faganov? Jediný možný dôsledok takejto práce je podľa Dušanovej matky hlavybôľ. Postupne sa svokrina temná stránka odkrýva čoraz viac. Ona by to urobila inak. Na všetko má názor a ten sa nebojí vysloviť nahlas ani v prípade, že ju oň nikto nepožiadal. Alena zatína zuby v nepríjemnej predtuche, ale ešte nie je zdeptaná. Ešte sa nič nerúti.
Čitateľ sa stáva svedkom súboja. Kto z koho? Skutočná dráma odhaľuje scenár. Čo malo byť krokom k zblíženiu sa, v okamihu sa mení na studenú vojnu. A to priamo počas sviatočnej večere na Vianoce.
Skoro svokre sa akosi nepozdáva, že Alena preferuje odlišné stravovacie návyky. Jesť šalát a mastnú rybu sa jej vidí ako čosi priam zavrhnutiahodné. Alena sa usiluje dýchať zhlboka a tváriť sa pokojne. Sama si však uvedomuje, že predstieraná vyrovnanosť sa môže kedykoľvek zrútiť ako domček z karát. Na pomoc jej neprichádza ani priateľ, ani jeho otec. Chudák svokor. Zdá sa, že manželka ho dusí nánosom príkazov, a že tú trpkú pilulku s názvom rezignácia, prehltol už dávno.
Vianočnú hru vystrieda dohra. Svokra zatelefonuje s obvinením, že nevesta zapríčinila žlčníkový záchvat. Telefonát je o to neuveriteľnejší, že prichádza uprostred noci. To iste spôsobila Alena. Keby sa stravovala o čosi zdravšie a netvárila by sa pri večeri tak kyslo, nemuselo k incidentu dôjsť.
Dušan mlčí a Alena si začína vyhŕňať rukávy, pretože boj je čoraz tvrdší. Už to nie sú len nepríjemné a urážlivé slová, ktorých hrubosť je maskovaná neúprimným svokriným úsmevom, jej prítomnosť sa už vkráda do partnerského vzťahu. Hádajú sa a Dušan dokonca občas nepríde domov. Kamsi sa vytratí a Alenu necháva zožierať sa nepriaznivým priebehom ich spolužitia. Takto to predsa nemalo byť.
A vtedy som to pochopila. Zvalilo sa to na mňa ako smršť. Dušan totiž nie je jej vysnívaným partnerom. Viem, viem. Vo vzťahu nejde o dokonalosť. Ale čo ak sú partnerove nedostatky natoľko výrazné, až sa vytráca akýkoľvek cit? Alena všetko platí sama. Robí nákupy, platí za byt. Ide sa pretrhnúť, aby zabezpečila nielen ich dvoch, ale aby sa nemuseli báť priviesť potomkov do sveta plného neistôt. A čo robí on? Nešetrí, neprispieva. Nemá ju v úcte. Nie je schopný riešiť konflikty, len ich pre krátkodobý pocit konformu zametie pod koberec.
Toto nie je kniha o svokre, ktorej jediným poslaním bolo naštrbiť pevné základy vzťahu. Toto nie je príbeh o svokre, ktorá si napokon uvedomila vlastnú pominuteľnú krásu a v slzách prosila o odpustenie, ako to často býva zobrazované v romantických filmoch. Toto je príbeh o svokre, ktorá len podčiarkla to, čo už dávno bolo špinavé. Ona nebola problém. Ona ho len zviditeľnila.
Rande so svokrou vás šokuje reálnosťou, občas sa aj zasmejete. Ale oveľa častejšie sa možno spýtate:
Prečo?

Teraz najčítanejšie