Denník N

Zabudnuté Slovensko v Banskej Bystrici a nezabudnuteľný Rudolf s kamarátmi

Včera bolo na námestí SNP v Banskej Bystrici, priamo pod oknami dočasne kotlebovcami obsadeného župného úradu, veľmi užitočné podujatie. Ľudia, ktorí prežili holokaust, hudobníci, herci, športovci aj občianski aktivisti a na záver prezident Andrej Kiska, tu v réžii novinára Andreja Bána a architekta Michala Karaka, povedali jasné nie hnednutiu Slovenska. Okrem súhlasného potlesku došlo iba k zanedbateľným prejavom nesúhlasu. Ale vzhľadom na ich hlavného protagonistu, bude práve to témou tohoto blogu.

Po ohlásení účasti prezidenta Andreja Kisku sa ujal iniciatívy známy kotlebovský facebookový profil, Martin Ďuriš.

Ten vytvoril udalosť „Stop fašizmu! Kisku v Banskej Bystrici nechceme!

Účasť na akcii prisľúbilo 25 ľudí a 105 prejavilo o udalosť záujem.

No napriek bombastickému popisu, ktorý priam volal po ráznej akcii, bola účasť kotlebovcov viac ako tristná. Chvíľu sa tam motkali traja stratení zelenotričkári, no po chvíli sklamaní odišli. Zrejme očakávali, že tam budú v presile a nie stratení ako tri zelené hrášky v pestrofarebnom piesku.

Vedľa pódia sa s kolegyňou na chvíľu zastavila Michaela K., ktorá robieva moderátorku a príležitostnú speváčku na podujatiach ĽSNS, aj tú to však rýchlo omrzelo. Na úrade boli otvorené okná a sem-tam sa pohla záclona, ale inak ani živej duše. Tí, ktorí sú radi agresívni keď sa cítia v presile, zrejme správne odhadli, že tu by ťahali za kratší koniec a na námestí sa neukázali. Len zamiešaný v dave, stojac pod májom, si akvarista Richard Tokušev v pásavom tričku, natáčal priebeh podujatia. Tiež však nevydržal do konca.

V dave sa pohybovala aj ďalšia postava, známa z čias predvolebnej prezidentskej kampane Heleny Mezenskej, Milan Krajíc, ktorý sa rovnako ako Tokušev po Helenkinom neúspechu presunul ku Kotlebovi.  Tu sa zastával Steigaufa a diskutoval s okolostajacimi, ktorým sa nepáčil jeho transparent.

Poďme však k hlavnému „hrdinovi,“ Rudolfovi Steigaufovi, ktorý bol nedávno v odvolacom konaní odsúdený za nenávistné rasistické statusy na úhrnný trest odňatia slobody vo výmere 2 rokov s podmienečným odkladom na 5 rokov. Steigauf je zaujímavá postava. Známy je fanatickým obdivom k Tisovi, vojnovej Slovenskej republike, odporom k Rómom, ktorých často nazýva príživníkmi a parazitmi a tetovaním. Na rukách má heslo: „Verní sebe – svorne napred“ a na krku pozdrav „Na stráž!“.

Pred časom pôsobil v Kotlebovej strane a robil admina stránky „Volá hlas Gemera/Ľudová strana – Naše Slovensko,“ ktorú po ňom prevzal učiteľ a súčasný poslanec ĽSNS, Stanislav Mizík. V roku 2012 sme Steigaufa ešte mohli vidieť pochodovať v Krásnohorskom Podhradí po boku Mariána Kotlebu.

Po čase však náklonnosť pominula a Steigauf sa stal členom Slovenskej ľudovej strany.

A prečo sa nepohodol s Kotlebom? Steigauf to vysvetľuje tým, že Kotleba „trpí predstavou, že len on, on a on.“ Kotlebovci zase voči nemu prechovávajú určité podozrenia. Ale čo nás po tom, to je ich vec, nech si to riešia sami.

Steigauf ďalej chodil pravidelne k Tisovmu hrobu a zúčastňoval sa vo svojich monotematicky pôsobiacich tričkách, rozličných zhromaždení a pochodov.

Počas volebnej kampane pred prezidentskými voľbami výrazne podporoval Helenu Mezenskú a dúfal, že sa z nej stane „slovenská Marine Le Pen.“

Po voľbách, právoplatne zvoleného prezidenta Andreja Kisku, častoval napríklad aj takto. 19.8.2015 – „Kolaborant, vlastizradca, pajác v službách Ameriky a Tel Avivu.“  17.11.2016 – „Hnisavý sionistický vred.“ 6.5.17 v blogu „Za tú našu slovenčinu“ – „Lúza sediaca v prezidentskom paláci, ktorá bez hanby verejne vyhlási, že by chcel byť židom, zo svojej pozícii nehanebne šíri nenávisť voči Slovensku a Slovákom...“

V parlamentných voľbách v roku 2016 kandidoval za ad hoc združenie troch ministraničiek „Spoločne za Slovensko.“

Pozrime sa spoločne na staršie Steigaufove statusy na rómsku nôtu. V súvislosti s Rómami hovorí o „ich agresivite a debilite, mutantoch, smraďošoch, analfabetoch, hatlanine cigánsko – maďarského kmeňa, cigánsko – maďarských tlupách,“ ktoré ak sa im nepáči, môžu sa „zbaliť ťahať čiaru a pekne ísť smrdieť a parazitovať niekam inam.“ A dodal: „Slovák zbav sa svojho škodcu… nepriateľa!“ A do tretice napísal: „cigán bude vždy kradnúť, nerobiť, zabávať sa a kotiť sa… cigán nikdy nebol a nebude prínosom pre spoločnosť, ale vždy len príťažou… tak ako sa snažíme oddeliť chorobu od zdravého človeka, tak musíme aj spoločnosť zbaviť zlého a cigánske etnikum je zlom tejto spoločnosti! treba nákazu selektovať aby nezasiahla do toho dobrého… nesmieme dopustiť aby sa zlo šírilo viac a viac…

Od Steigaufa sa dostalo sa aj Eduardovi Chmelárovi, ktorého nazval „židrák“ a žiadal jeho „vyhostenie zo Slovenského štátu.“ A výhražné Tisove slová aplikoval na „vlastizradcov a zločincov,“ ktorých „treba vyhnať zo slovenských inštitúcií a zakázať činnosť sionvládiek.“

„Vlastizradcom“ predpovedal, že „sa budú za svoje zločiny zodpovedať pred ľudovým súdom.“

Napriek tomu, že je v podmienke, publikuje v blogoch na Hlavných správach otvorene antisemitské texty a spochybňuje holokaust. 18.3.2017 v blogu „Holokaust na Slovensku nebol,“ opakuje známe lži, na ktoré reagoval Marián Jánoš v blogu „Hlavné správy dávajú priestor klamstvám o holokauste.

23.4.2017 v blogu „Slovensko bez európskej únie,“ píše: „Židia sedia na dôležitých miestach EÚ, ktorá je vlastne ich dielom. Židia obsadili dôležité miesta a funkcie aj na Slovensku. A pokiaľ nie oni, tak ľudia ktorých si platia a, ktorí poslušne robia to, čo im kážu. Máme ich všade, v prezidentskom paláci, na ministerstvách, v strategických podnikoch, v štátnych podnikoch. Taktiež im patria mimovládne organizácie, ktoré vo veľkom zasahujú do chodu štátu a ovplyvňujú celkové dianie v našom štáte, ba i v celej Európe. Tiež netreba zabúdať, že sú majiteľmi bánk...“

29.4.2017 v blogu „Slovensko a medzinárodné slobodné obchodovanie,“ píše: „Tieto neviditeľné ruky patria vyznávačom Talmudu a Tóry, oni sú majstrami v špekuláciách, podvodoch a klamstvách...“

A najnovšie bez zábran zdieľa video „Odhalenie podvodu zvaného Holocaust.“

Na záver sa pozrime na predstavenie slávneho osamelého vlka Rudolfa na námestí SNP v Banskej Bystrici. Tu sa po príchode prezidenta Andreja Kisku ukázal s amatérsky zhotoveným, z obidvoch strán popísaným papierovým transparentom. Z jednej strany bol nápis: „Úžerník Kiska. Vlastizradca. Vojnový štváč. Lokaj USA.“ Z druhej: „Kiska – lokaj Sionu. Hanba Slovákov.“ Ľudia však na jeho provokáciu rýchlo zareagovali. Ako jeden z prvých, Peter Kalmus, ku ktorému sa vzápätí pridal Ľuboš Lorenz. Spoločne sa postavili pred Steigaufa a prekryli jeho transparent zástavou Európskej únie. Na pomoc im vzápätí prišli dvaja mladí muži s prečiarknutým znakom Kotlebovej ĽSNS. Steigaufa takto postupne vyhnali na koniec námestia, kde sa vyškriabal na Mariánsky stĺp. Nakoniec skončil ako pitoreskná postavička, ktorú si síce okrajovo všimli médiá, ktorá však svojim konaním a významom iba podčiarkla úroveň tých, na ktorých iniciatíva Zabudnuté Slovensko poukazuje a pokúša sa s nimi a najmä ich voličmi, slušne a korektne diskutovať.

Na úplný záver pár viet z príhovoru prezidenta Andreja Kisku: „Ak chceme zmeniť našu spoločnosť, musíme začať sami sebou. Každý jeden z nás musí byť tou zmenou. Je to výzva pre politikov, od tých najvyšších až po tých na najnižších úrovniach, aby prestali brať politiku ako nástroj na získavanie svojej moci, ale brali ju ako službu ľuďom. Aby vrátili dôveru ľudí v štát. Aby prinášali hmatateľné výsledky. To pohne našu krajinu dopredu. Táto doba je aj výzva pre predstaviteľov cirkví, aby zastavili tých, ktorí za Boha, za národ, za kresťanské hodnoty skrývajú svoju nenávisť. Nenávisť voči ľuďom inej rasy, inej farby pleti. To je úloha cirkví. Je to úloha učiteľov, aby pochopili, že ich práca je poslanie. Že sú tými, ktorí v školách môžu ovplyvniť naše deti, ktorí im majú vštepovať hodnoty. Je to aj výzva pre políciu, aby spravila poriadok. Aby tu bolo skutočne bezpečne. A ja ako prezident plne podporujem zásah polície proti predstaviteľom Ľudovej strany Naše Slovensko. My musíme diskutovať, ale nesmieme ustúpiť zlu!“ A na záver vyzval prítomných, aby sa nebáli vystúpiť proti tým, ktorí šíria nenávisť: „Bojujeme o srdce a charakter našej krajiny. Slovensko je úžasná krajina, zabojujme za to!

Fotografiie – zdroj: Priekopník – 3 ks, Naša Bystrica – 3 ks, Csaba Tolnai – 2 ks, SME, Denník N, archív autora
Doplnené 26.5.2017
Reakcia Rudolfa Steigaufa na jeho Facebookovom profile

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.