Denník N

Druhé dieťa? To si nemôžeme dovoliť.

foto - fotolia
foto – fotolia

V roku 1979 sa na Slovensku narodilo historicky najviac detí – 98 tisíc, v minulom roku len 57 tisíc. Počet obyvateľov stagnuje na úrovni 5,4 milióna a neklesá len preto, že obyvateľstvo starne. Spoločnosti by bez najmenších pochýb pomohlo, keby sa narodilo viac detí, predovšetkým pracujúcim rodičom.

Lenže to vôbec nie je také jednoduché, lebo sociálna politika je v tejto oblasti postavená na hlavu.

Máme veľkorysé materské, lebo sa rôzni sociálni inžinieri predháňali vo „vymýšľaní“ najvyššieho percenta a dnešná náhrada je na úrovni 75 percent hrubého príjmu za 270 dní z posledných dvoch rokov.

Ak teda žena dva roky pred pôrodom zarába povedzme 800 eur v hrubom, je jej čistý príjem 622 eur (107 € odvody a 71 € daň z príjmu) a jej materské 600 € (75 % z 800 €). Žene na materskej klesne teda jej čistý príjem len o cca 4 percentá, inými slovami, materské je približne na úrovni predošlých čistých príjmov. So far so good.

Problém je, že materská trvá len pol roka po pôrode dieťaťa (34 týždňov, ktoré začínajú 8 týždňov pred pôrodom). A potom čo???

Polročné dieťa dať do jasličiek je až na pár výnimiek rovnako nemožné ako ho nosiť so sebou do roboty. Reálne je dať dieťa do škôlky vo veku troch rokov a na stole je otázka, čo počas odhadom 30-ich mesiacov (od pol roka do troch rokov veku dieťaťa). Aj na to náš štát pamätal, avšak len sumou 213 eur a to nezávisle od predošlého príjmu.

Pre ženu z osady, ktorá v živote nepracovala, je 213 € dobrý deal. Pre ženu, ktorá predtým zarábala 800 eur v hrubom (a 622 eur v čistom), je to pokles o vyše 400 €.

Teraz si predstavme mladú rodinu s jedným dieťaťom, on zarába 1000 € v hrubom (762 v čistom), ona spomínaných 800 v hrubom (622 v čistom) a ich spoločný čistý príjem je 1430 € (vrátane daňového bonusu a prídavku na dieťa), majú hypotéku na krku, možno lízing, platia škôlku… V tejto situácii prísť o 409 eur si mladá rodina jednoducho nemôže dovoliť. Mať druhé dieťa je pre nich ekonomický trest.

Problém navyše je, nech to znie akokoľvek politicky nekorektne, že my nechceme, aby sa rodilo šieste či siedme dieťa Rómky, ktorá nikdy nepracovala. My chceme, aby sa narodilo druhé dieťa žene, ktorá sa snaží poradiť si so svojim životom, platí si hypotéku, aby mala kde bývať a svoje deti riadne vychováva.

Aké je riešenie?

Treba zlúčiť materské a rodičovské do jedného príspevku, ktorý matka začne dostávať 6 až 8 týždňov pred narodením dieťaťa a prestane ho dostávať, keď dieťa dovŕši tri roky. Výšku príspevku musí tvoriť významná časť predošlého príjmu. Netreba nutne vyplácať materskú prvých šesť mesiacov takmer na úrovni predošlej čistej mzdy (to je dnešných 75 % z hrubej mzdy), ale nutne treba vyplácať významnú časť príjmu po dobu troch rokov. Tak dlho, kým dieťa pôjde škôlky.

Odvodový bonus práve tento problém rieši a rieši ho komplexne. Súčet základnej štátnej dávky a príspevku matke s dieťaťom do troch rokov tvorí od 75 % (pri nízkych príjmoch) až po 66 percent pri vysokých príjmoch. To je skutočná pomoc mladým rodinám a spôsob ako zvýšiť pôrodnosť. Ak teda žena nerobila, dostane približne dnešných 213 eur, ak ale mala predošlé príjmy, dostane výrazne viac. Toto celé samozrejme niečo stojí, no je to zahrnuté v celkových prepočtoch k Odvodovému bonusu.

Btw. Dopady na verejné financie prepočítané na základe údajov za rok 2016 zverejním do mesiaca.

Teraz najčítanejšie

Richard Sulík

Rozhliadnite sa. Vidíte snáď na Slovensku niekoho iného, kto nemá žiadny korupčný škandál, kto drží slovo, kto má program zostavený naozajstnými expertmi, kto má viac ako 10 rokov skúseností, ako tieto konkrétne riešenia pre ľudí presadiť, kto sa neriadi ideológiou, ale zdravým rozumom a kto má úprimnú chuť postaviť tú najlepšiu možnú budúcnosť pre Slovensko?
Všetci, ktorí nám veria, menia hru s nami. Nenechajú sa podplatiť rozhadzovaním, ktoré budú splácať naše deti. Už majú dosť chaotických amatérov. Zaujímajú ich konkrétne zmeny, pre ktoré sa mladým oplatí zostať na Slovensku. Chcú už konečne reálne výsledky.
A chcú sebavedomé Slovensko, ktoré najlepšie vie, čo potrebuje.
Sme SASKA a meníme hru.