Denník N

Six Nations – oslava európskeho rugby

Keď na Slovensku spomeniete slovo rugby, väčšina ľudí na vás pozerá ako na blázna. Málokto mu rozumie. Nie každý dokáže pochopiť zložité pravidlá. „Ruck, maul, scrum“, to je pre „gaučového“ fanúšika, ktorý je rád, že konečne pochopil aspoň ofsajd, naozaj ťažký hlavolam. Pre slovenského laika je to nezrozumiteľný šport plný agresie, brutálností a zranení, ktorý u nás nemá veľkú šancu aby sa výraznejšie presadil.

V Európe však rugby predstavuje niečo úplne iné. Je to vznešený šport, ktorý hrajú tí najtvrdší a najodvážnejší chlapi bez štipky strachu. V rugby sa netočia také obrovské peniaze ako vo futbale, a preto je tento šport hlavne o hrdosti, čestnosti a rešpekte k svojmu súperovi. Na ihrisku nehrozí žiadne simulovanie, sťažnosti a vulgárne správanie sa k rozhodcovi. Aj keď je rugby asi najtvrdší kolektívny šport, hráči nikdy neklesnú k brutálnostiam a „nefér“ zákrokom voči súperovi, ale nikdy si nič nedarujú zadarmo. Po zápase však uvidíte ako si aj tí najväčší rivali z ihriska spolu dávajú pivo a na všetky tvrdé zákroky zo zápasu už dávno zabudli. Lebo ako hovorí môj kamarát: „pivo a rugby sú synonymum.“

Na svete sa každoročne odohrá niekoľko zaujímavých turnajov a súťaži. V Európe je jednoznačne najväčší a najstarší turnaj Six Nations. Každoročne sa ho zúčastnia mužstvá Anglicka, Írska, Walesu, Škótska, Francúzska a Talianska. Z turnaja sa nevypadáva ani sa do neho nepostupuje. Súčasné zloženie existuje od roku 2000, kedy sa k piatim mužstvám pridalo Taliansko. Posledným víťazom z roku 2014 je Írsko. Minulý rok sa turnaju zúčastnilo celkovo 1 038 744 divákov čo predstavuje priemer 69 250 divákov na jeden zápas. Aj to dokazuje, že rugby je vo svete naozaj obľúbené a divácky atraktívne. Najúspešnejšími krajinami na Six Nations sú Anglicko a Wales, ktorí majú na svojom konte zhodne po 26 titulov.

121. ročník odštartoval práve zápasom týchto dvoch krajín na Millennium Stadium v Cardiffe. Anglicko si pripísalo tesnú výhru v pomere 21:6 a započalo dlhú cestu za vytúženým titulom. Až do posledného hracieho dňa však bolo všetko otvorené. Zhodne po 6 bodov mali na svojom konte Írsko, Wales a Anglicko. Všetky tri krajiny mali šancu na víťazstvo v turnaji. Finálový deň začal odpisovaný Wales naozaj vo veľkom štýle. Po výhre 61:20 nad Talianskom sa Wales dostal do čela tabuľky a určil, že finálový deň nebude o taktizovaní a každému tímu pôjde o čo najvyššie skóre aby udržal svoje šance na úspech. V druhom zápase vyhralo Írsko nad Škótskom 40:10 a o skóre preskočili Wales. Pred posledným zápasom tak čakala na Anglicko veľmi ťažká úloha. Ak chceli uchmatnúť víťazstvo v Six Nations museli poraziť Francúzsko o viac ako 26 bodov. Zápas bol od úvodu otvorený a skóre rástlo každou minútou. Angličania živili šance až do posledných sekúnd, ale konečné víťazstvo 55:35 im na celkové prvé miesto nestačilo.  Six Nations cup tak obhájili reprezentanti Írska vďaka lepšiemu skóre a tešia sa z celkového trinásteho titulu v tejto atraktívnej súťaži.

Posledný hrací deň tohtoročného turnaja nám priniesol fantastické rugby, plné napínavých momentov, prekvapivých zvratov a oduševnených výkonov každého jedného hráča. Bola to veľká oslava európskeho rugby. Jediná škoda je, že slovenské televízie tieto rugbyové podujatia ignorujú. Bežný fanúšik nemá možnosť vidieť krásu tohto špecifického športu a zmeniť naň svoj názor. Stále si bude tvrdiť svoje o tom aký je to šport pre agresívnych magorov, čo si vybíjajú zlosť na súperovi.

Rugby zdar !

Teraz najčítanejšie