Denník N

Sme rodina – pomilujeme vás a pomôžeme vám

Ekonomický program Sme Rodina. Nič seriózne teda nečakajte.

Už v úvode dokumentu je evidentná snaha odlákať všetkých čitateľov bez lobotómie. Kollárovci totiž sľubujú o 200 eur naviac v čistom každému zamestnanému. Niečo podobné by bolo by bolo mimoriadne obtiažne aj v centrálne riadenej ekonomike, v trhovej a hociktorej inej na tejto planéte je to čistý blud.

Vari vedia zaručiť, že výkon každého pracujúceho sa za 4 roky nezhorší? Že bude profil jeho vedomostí a zručností stále rovnako (alebo viac) žiadaný ako dnes?

Pravda, sú tu určité náznaky, že si z nás iba robia srandu. Hlavičkové slogany sú vo fonte Comic Sans v červeno-modrom prevedení pripomínajúc „Rozhovory s poučením od mých přátel z vesmíru“ od Iva Bendu. Patetické rečičky ako nám pomáhajú a ako im na nás záleží, by sa teda hodilo mierne upraviť v duchu hesla vesmírnych ľudí „milujeme vás a pomáhame vám“ na už tradičný sociálny program Borisa Kollára „pomilujeme vás a pomôžeme vám“.

Kľúčovou myšlienkou programu je zmena prerozdelenia medzi kapitálom a zamestnancami. Sme Rodina zamestnávateľom výrazne zníži náklady a oni to dobrovoľne premietnu do platov zamestnancov. Samozrejme nikde žiadne výpočty, či to vôbec matematicky dáva zmysel, či náhodou neprinesie zníženie dane z príjmu a zníženie odvodového zaťaženie poriadnu sekeru do štátneho rozpočtu. Snáď nabudúce.

Sľubujú zníženie cien energií o 20% „zoškrtaním podpory obnoviteľných zdrojov a znížením poplatkov za distribúciu energií „. Neuvádzajú však žiadne konkrétnejšie opatrenia, ktoré by mali tento masívny pokles cien spôsobiť.  Čo je veľká škoda, vôľa totiž nestačí, treba mať po ruke legálne riešenie. Nevieme napríklad ako by sa porátali so solárnymi podnikateľmi čo ešte za minulej Ficovej vlády získali 15 ročnú garanciu astronomickej výkupnej ceny. V Čechách mali podobný problém, dlho hľadali právne čisté riešenie a vymysleli špeciálnu solárnu daň. Tou by sa však ceny energie neznížili. Príčetná debata je vítaná, ak majú dobrý nápad, nech ho predložia čo najskôr.

Tak či onak, báť sa nemusíme. Všetky domácnosti majú ušetriť 50 eur mesačne na energiách a dlhovej službe, ak náhodou nie, rozdiel štát doplatí. Už teda nemusíme fixovať úroky na hypotékach! Ak by náhodou ECB nespolupracovala, buď to vykryje štátny rozpočet, alebo to pôjde Boris vybaviť so Sabine.

No nič, racionálne sa tento program nedá predať. Skúste to ako Ivo Benda. Vysílejte lásku.

Teraz najčítanejšie

Marian Jánoš

Pracujem ako manažér v oblasti financií. Mám finančné a medicínske vzdelanie. Na blogu sa chcem venovať najmä medicínskym hoaxom a verejným financiám.