Denník N

Čo dokáže jedna žena

Jedna žena vo Zvolene vôbec nie je málo. Dokáže pohnúť vecami, ktoré stáli nepohnuté celé roky. Nebojí sa povedať svoj názor a vie sa dohodnúť s jednou aj druhou stranou. Jedna žena dokáže v jeden deň zorganizovať konferenciu, odškoliť skupinu dobrovoľníkov a privítať veľvyslankyňu. Na večer si dá ešte divadlo s dokonalým účesom.

Nepamätám si, kedy presne som stretla Jednu ženu. Prvýkrát asi len virtuálne, keď stála a rečnila na pódiu o problémoch obyvateľov sídliska. Mala zvláštny prízvuk a veľkolepé črty.

Druhýkrát som ju stretla, keď som sa dozvedela, že pripravuje otvorenie komunitného centra pre ľudí z celého mesta.

Človek na správnom mieste, povedala som si.

Tretíkrát mi už rozprávala príbeh, ako musela kvôli vojne v Juhoslávii s celou rodinou ujsť a ako sa našla na Slovensku. Takmer nikto nechápal, prečo práve tu.

Netrvalo dlho, kým sa veci okolo nej začali meniť. Zrejme nie náhodou. Najprv prebudila zaspaté sídlisko, porevolučný sen zaliaty do betónu. Vdýchla mu život rôznymi podujatiami a ukázala ľuďom, že problémy možno riešiť. Všetci sa jej na začiatku smiali, keď povedala, že bude mať na sídlisku komunitné centrum.

„Dnes sa už nikto nesmeje,“ hovorí mi v obývačke centra s tajomným úsmevom Mony Lisy. Ten jej je však podstatne srdečnejší. Priťahuje ľudí ako magnet.

Jedna žena dokáže aj v malom meste vytvoriť celý vesmír dobrých ľudí, ktorý sa každým dňom rozpína.

Robí to často na úkor vlastnej rodiny a osobného života. Niekedy sa jej to vráti, niekedy nie.

Jednej žene na tom však nezáleží. Nech sa deje čokoľvek, je nabitá neskutočným  optimizmom a energiou. Je nákazlivá.

Jedna žena dokáže urobiť aj v malom meste veľa. Jedna žena je na začiatok viac než dosť.

Teraz najčítanejšie

Eva Hapčová

Študovaná novinárka, hovorkyňa, marketérka, mama a učiteľka jogy. Môj jogový web: www.perfectlimperfect.com