Denník N

Kto riadi slovenskú vedu? Koncipientka Andreja Danka

Slovenskú vedu riadi treťotriedna akademička. Jej jedinou kvalifikáciou je priazeň Andreja Danka.

Pri pohľade na smutný stav slovenského školstva a vedy sa zvykne nadávať na všetky garnitúry rovnako. Takýto pohľad je však nespravodlivý k SNS, ktorá mala od vzniku republiky najviac ministrov školstva (4) a rezort aj suverénne najdlhšie spravovala (9 rokov a 6 mesiacov).

Ján Slota vraj za čias prvého Fica povedal Jánovi Počiatkovi toto: „Jano, čo sa sťažuješ. Ty riadiš len jedno ministerstvo, ale ja riadim tri.“ Andrejovi Dankovi diskrétnosť jeho predchodcu chýba a tak nám to, že slovenské školstvo v skutočnosti riadi on, porozprával priamo v televízii.

Skrátka – slovenské školstvo a veda sú obrazom Slovenskej národnej strany, o ktorej intelektuálnom podhubí si nikto ilúzie nerobí.

Kto je Anna Ďurfina?

Anna Ďurfina, rodená Hoľková, vyštudovala Ekonomickú univerzitu a Paneurópsku vysokú školu. Jej doterajšia vedecká a pedagogická kariéra je deprimujúcim hoci nie výnimočným príbehom treťotriednej akademičky. Napriek tomu riadi významnú časť slovenskej vedy.

Učí na bratislavskej pobočke českej Vysokej školy medzinárodných a verejných vzťahov, o ktorej ste nikdy nepočuli, lebo patrí do dlhého radu škôl, kde študenti diplom získajú najmä za primerané školné. V žiadnom rebríčku kvalitnejších vysokých škôl ju nenájdete.

Jej najnovším a najväčším vedeckým úspechom (podľa jej webstránky) je práca v zborníku z pofidérnej konferencie, ktorú zorganizovala tá istá škola. V roku 2013. V medzinárodných karentovaných publikačných a citačných indexoch ju neevidujú, nepozná ju dokonca ani Google Scholar. Znamená, to, že vedkyňou nie je. Znamená to, že v normálnej krajine by nedostala ani ten doktorát, ktorý má.

Bohužiaľ, nie je to nič výnimočné – takýchto ľudí nájdete v slovenských akademických vrstvách desiatky ak nie stovky. Výnimočná však je kariéra Anny Ďurfiny po tom, čo SNS ovládla rezort školstva.

Anna Ďurfina a jej kariéra

Už 10. augusta 2016 ju minister Plavčan vymenoval za členku dozornej rady akciovej spoločnosti Biont. Biont je štátna firma, ktorá je podľa vlastných slov popredným výrobcom PET rádiofarmák.  Zdá sa, že práve rádiofarmaká sú skrytým talentom Anny Ďurfiny.

A nielen to. Hneď 5. októbra 2016 ju ten istý minister vymenoval za členku správnej rady Žilinskej univerzity. Ostatnými nominantami ministerstva v tejto správnej rade sú župan, primátor, predsedníčka krajského súdu, šéf rozpočtovej sekcie ministerstva financií či riaditeľ vedeckého odboru na ministerstve školstva. No a spolu s nimi občianka Anna Ďurfina.

Ani tieto jednohubky však jej kariérne ambície neuspokojili. Na jar 2017 nastúpila do Agentúry na podporu výskumu a vývoja, najdôležitejšej grantovej agentúry slovenskej vedy. Až do minulého týždňa mala na webstránke APVV uvedené, že je zástupkyňou riaditeľa. Dnes už len skromne uvádza, že je poverená zastupovaním.

Podľa dvoch na sebe nezávislých svedectiev zamestnancov agentúry pani Ďurfina na seba prevzala výraznú časť riadenia celej organizácie. Príklad? Nie riaditeľ, ale ona prišla zamestnancom vysvetliť hromadné prepúšťanie v APVV.

Nový manažment sa totiž rozhodol zbaviť väčšiny zamestnancov: vraj sa ulievali, vraj ich bolo priveľa. Bolo treba byť efektívnejší. Človek by tomu možno aj veril, keby pri reorganizácii nevyhodili v drvivej väčšine tých ľudí, ktorí sa starajú o samotný výkon agentúrnej činnosti – správu grantov. Na druhej strane, obslužné činnosti veľmi neutrpeli a manažment dokonca vytvoril nové miesto pre svojho šoféra. Nazval ho odborným referentom dopravy.

APVV po reorganizácii

Slovenská národná straka: o svojich sa postaráme

Tieto zmeny ohrozujú aj to málo, čo v slovenskej vede funguje – píše o tom napríklad rektor STU Redhammer

Tu ma však trápi iná otázka: správna rada jednej z najväčších univerzít, dozorná rada významnej firmy a nakoniec de facto riadenie súťažného financovania slovenskej vedy. Ako je možná takáto hviezdna kariéra?

Bohužiaľ, odpoveď je celkom jednoduchá. Podľa vlastného životopisu pracovala Anna Ďurfina v rokoch 2012 – 2013 ako koncipientka v advokátskej kancelárii Andreja Danka. Podľa dostupných zdrojov (hoci to nemám potvrdené dokumentami) je jej otcom Ján Hoľko, no a Ján Hoľko je sused a biznis spoločník Andreja Danka. Ten istý Ján Hoľko tiež momentálne poza chrbát ministra Gajdoša riadi ministerstvo obrany z pozície vedúceho úradu. Už rozumiete?

Slovenská národná straka hrdo pokračuje v tradícii, podľa ktorej je pre národ aj jedinca najdôležitejšie prežitie. Robí to sofistikovane: tvári sa, že sa stará o národ a pritom sa stará iba o jedincov. O tých svojich. Dôkazom toho je aj Dankova koncipientka, ktorá má dnes v rukách rozpočet vo výške polovice rozpočtu celej akadémie vied.

Teraz najčítanejšie