Denník N

Chalani, kto vás platí?

Odkedy sme založili Slovensko.Digital, dostávame populárnu otázku “kto vás platí”. Pochopiteľne, keď niekto kritizuje vládu a zastavuje tendre, je na mieste otázka, či to nerobí s bočným úmyslom.

Aj preto sme chceli byť v tejto oblasti naozaj transparentní. Každý dar sme zverejnili, vrátane mena darcu a sumy, ktorou nás podporil. Minulý týždeň sme zverejnili výročnú správu za rok 2016. Je dôkazom nášho záväzku byť transparentní nielen na strane príjmov, ale aj na strane výdavkov, t.j. ukázať ako vyzbierané peniaze používame. Hĺbkou detailu, do ktorej sme išli, sme sa pokúsili inšpirovať a trošku aj nastaviť i nový štandard aj pre samotný neziskový sektor na Slovensku.

Z našej výročnej správy sa dozviete nielen naše platy, ale aj to, že približne  90% financií pochádza z darov od niekoľkých firiem a jednotlivcov. Zvyšných 10% je od darcov z radov širokej verejnosti.

Ako udržateľne financovať neziskovku?

Aj keď si veľmi vážime podporu a dôveru našich súčasných veľkých darcov, naším vzájomným cieľom je nastaviť dlhodobo udržateľný model fungovania. Ten nevedie cez malý počet veľkých darcov. Dôvodom je, že odchod každého z nich znamená veľkú dieru v rozpočte, ktorú treba zaplátať. Neziskovky na Slovensku o tom vedia svoje – grantové schémy, ktoré ešte pred pár rokmi udržiavali náš sektor, pomaly končia. A hľadanie náhrady vôbec nie je ľahké.

Aj preto sme od vzniku Slovensko.Digital hľadali dlhodobo udržateľné financovanie.  Vidíme ho v budovaní dôvery mnohých darcov, odzrkadlené vo veľkom množstve malých príspevkov, ideálne opakovaných.

Ponúkame dve cesty, ako sa tam dostať:

  • Komunitu – otvárame  členstvo v občianskom združení ďalším subjektom, ktorým záleží na kvalite štátnych služieb. Vaše členské príspevky nám pomôžu vytvoriť základy pre udržateľné fungovanie. Členstvom získate predovšetkým možnosť usmerniť budúcnosť Slovensko.Digital, ale aj ďalšie výhody. Viac o našich zámeroch zistíte v diskusii na platforme.
  • Služby – chceme prinášať služby, ktorými ukazujeme, ako by eGovernment mohol fungovať. Ak majú pre firmy a jednotlivcov pridanú hodnotu, budeme radi a vďační keď sa budú  podieľať na ich nákladoch. O tom je Ekosystem.Slovensko.Digital. Doteraz sme zverejnili  viacero štátnych datasetov, pripravili službu Autoform alebo Datahub. Vždy dbáme na to, aby služba mala aj verejnoprospešný rozmer (napr. bola do určitej hranice bezplatná). A samozrejme, pýtame sa, o aké služby má verejnosť záujem.

Pred dvoma týždňami sme spustili ďalšiu zo služieb Ekosystému. Volá sa GovBox a umožňuje jednoduché preposielanie štátnej pošty aj bez elektronického občianskeho preukazu a priamo na email. Rozhodli sme sa ju spoplatniť. Myslíme si, že úsilie, ktoré sme do nej investovali a čas, ktorý štatutárom šetríme, je hodné tých pár eur mesačne. A nám to pomáha dosiahnuť udržateľné financovanie a vytváranie podobných užitočných  aktivít a projektov aj do budúcnosti.

Naďalej transparentne

Keďže nám záleží na tom, aby naša činnosť bola v súlade s právnymi a účtovníckymi pravidlami, založili sme pre služby Ekosystému organizáciu Služby Slovensko.Digital, s.r.o. Je to spoločnosť vlastnená občianskym združením, ktorej príjmy použijeme na financovanie našich aktivít. V neziskovom sektore to nie je nič neštandardné, takto fungujú viaceré organizácie, usilujúce sa zachovať si svoje finančné zdravie a pravidelne o ňom informovať.

Transparentnosť je pre nás úplne kľúčová a nechceme v nej napĺňaní spraviť žiaden kompromis. Všetky výdavky s.r.o. budú zverejnené rovnako transparentne, ako je to dnes pri občianskom združení. Naša výročná správa za rok 2016 je dôkazom toho, že slovám dávame aj formu a tento štandard si udržíme aj naďalej.

Slovensko.Digital v roku 2016 zásadným spôsobom zamiešalo kartami v štátnom IT na Slovensku.  Aj vďaka nám sa podarilo zastaviť nevýhodné IT projekty v hodnote 250.000.000,- eur. To je 46,- eur na každého Slováka. Ostáva však ešte veľa práce.  Aj preto nie sme iniciatíva na jeden rok.  A veríme, že aj vďaka Vám, tu budeme ešte dlho.

Vážime si Vašu dôveru a pre ďalšie fungovanie Vás prosíme o Vašu  podporu.

Ján Hargaš, Slovensko.Digital

Teraz najčítanejšie