Denník N

Nekalé praktiky pri prideľovaní poslaneckých dotácií na úrade BBSK pokračujú

Pred týždňom som na tlačovej konferencii v Banskej Bystrici spoločne s Jánom Lunterom informoval o tom, ako súčasný predseda Banskobystrického kraja neoprávnene zasahuje do prideľovania poslaneckých dotácií. Keď sme minulý týždeň ohlásili tlačovú konferenciu k tejto téme, narýchlo sa rozhýbal aj úrad BB SK a ešte v ten týždeň podpísal pridelenie dotácií žiadateľom. Svoju žiadosť rovnako po našom naliehaní stiahol Strelecký klub z Detvy. To by boli pozitívne správy a mohli by sme mať radosť. No v prideľovaní dotácií došlo k ďalším neoprávneným zásahom.

V tomto momente je kľúčové vedieť to, že o rozdelení poslaneckých dotácií majú rozhodovať poslanci za dané okresy. Tí svoje rozhodnutie písomne potvrdzujú zápisnicou. Prílohou zápisnice je tabuľka, na ktorej sa podrobne uvádza, kto dotáciu v akej výške dostal. Už v predchádzajúcom blogu som uviedol, že župan Kotleba spolu s poslancom Sujom do rozhodovania poslaneckej komisie neoprávnene zasiahli, keď si na „verejné vypočutie“ vo Vígľaši zvolali vybraných žiadateľov. Tam svojvoľne zmenili práve prílohu zápisnice – tabuľku s prerozdelením. A práve tu ešte udelili pôvodne zamietnutú dotáciu Streleckému klubu. Navyše, pri tejto príležitosti vybraným žiadateľom ku schváleným dotáciám pridali a iným ubrali. To je verzia, ktorú som odmietal podpísať. Následne bol predsedom komisie vyjednaný kompromisný variant, ktorý strelcom uberal z výšky dotácie a -čo je podstatné- všetky ostatné dotácie vracal na hladiny pôvodne a legitímne schválené poslancami. To je verzia, ktorú som nakoniec podpísal. Rovnako tak spravilo 9 z 10 poslancov za okresy Detva, Krupina a Zvolen. Táto verzia prílohy mala byť teda podľa rozhodnutia poslancov podpísaná aj predsedom BB SK.

Čo sa však stalo následne je zarážajúce aj na pomery súčasného vedenia kraja. Na nedávnom stretnutí starostov z Podpoľania poslanec Suja distribuoval tabuľku so županom schváleným rozdelením dotácií, ktorá však nekopíruje rozhodnutie 9 z 10 poslancov komisie, ale nelegitímne rozhodnutie župana Kotlebu z Vígľaša. Jedinou zmenou je vybielenie riadku, kde bola pôvodne dotácia pre strelecký klub. Podľa mojich informácií sa podľa tohto prerozdelenia už aj podpisujú zmluvy so žiadateľmi. Dokumenty a podpisy pod nimi si môžete pozrieť a porovnať na priložených obrázkoch. Tieto dokumenty by tiež mali byť transparentne zverejnené na stránke BB SK.

Jednoducho povedané – pri zápisnici podpísanej poslancami drzo vymenili prílohu. To je škandál.

Od nástupu súčasného župana sa v našom kraji nič nezmenilo – a ak áno, tak len k horšiemu. Mladí ľudia stále utekajú, najťažšie problémy nášho kraja ostávajú bez riešenia a predseda kraja sa venuje svojej politickej kariére v Bratislave. Čo je ešte horšie – nič sa nezmenilo ani pokiaľ ide o zneužívanie moci a korupciu. Banskobystrický samosprávny kraj slúži ako rodinný podnik pre sympatizantov strany ĽS NS a pre ich rodinných príslušníkov.

Náš kraj urgentne potrebuje skutočnú zmenu k lepšiemu, nie len výmenu tričiek na úrade. Preto je pre mňa dôležitým povzbudením, že za Jánom Lunterom okrem dobrého plánu stojí aj silný tím poctivých ľudí. Zárukou plnenia nášho programu je nielen Ján Lunter, ktorý celý svoj život a podnikanie postavil na čestnosti, ale aj jeho tím. Či už pani Ľubica Lapinová, ktorá upozornila na nekalé praktiky v Národnom lesníckom centre a nenechala sa zastrašiť. Alebo  protikorupčný aktivista, vyšetrovateľ, Jozef Bakša, ktorý pôsobí v neformálnom združení lokálnych aktivistov Antikor. V neposlednom rade aj nezávislý poslanec Matej Bučko z klubu Banskobystrickej alternatívy, ktorej sa v banskobystrickom mestskom zastupiteľstve podarilo presadiť mnoho opatrení na otvorenie samosprávy a prispieť k jej priblíženiu občanom.

Je pre nás dôležité nezostať len pri poukazovaní na škandály, aj keď to v takýchto prípadoch považujeme za nutné. Chcem preto na tomto mieste predstaviť naše programové priority, ktoré do rozhodovania o krajských peniazoch vnesú poriadok a verejnú kontrolu.

V prvom rade sa zameriame na spomínané dotácie. Nie je možné, aby do rozhodnutí poslancov samozvane vstupoval župan a menil prílohy zápisníc. Budeme presadzovať, aby sa verejnosť mala možnosť zúčastniť procesu rozdeľovania a odstránili sa akékoľvek podozrenia z klientelizmu. Všetky relevantné rozhodnutia musia byť zverejnené včas a v plnej dĺžke. Ak dochádza k ich -hoc aj legitímnym- úpravám, verejnosti musia zostať dostupné aj predchádzajúce verzie dokumentov.

Odstránime rodinkárstvo a klientelizmus na úrade. Pozície na Úrade BBSK budeme obsadzovať otvorenými a včas ohlásenými výberovými konaniami a budeme zverejňovať zápisnice z týchto výberových konaní.

A po tretie. Prijmeme etický kódex volených predstaviteľov samosprávy a etický kódex zamestnancov. To by malo zabrániť podobným situáciám ako keď poslanec Suja žiada peniaze na svoju strelnicu.

Spoločne chceme, aby sa peniaze z rozpočtu kraja používali na zlepšovanie životov ľudí v našom kraji. Nie na obohacovanie rodinných príslušníkov, kamarátov a straníkov. Chceme, aby bolo hospodárenie v našom kraji zodpovedné, poctivé a hlavne otvorené verejnej kontrole. Len tak zabránime opakovaniu prípadov, ako spomínané prideľovanie dotácií firmám spriaznených osôb.

Teraz najčítanejšie

Stanislav Horník

Som najmä fanúšik prírody, cestovného ruchu a tradičného obhospodarovania. Práve ich spojenie a vytvorenie podmienok pre mikropodnikanie v týchto oblastiach je cestou, ako dať v odľahlejších regiónoch ľuďom prácu a priestor na sebarealizáciu. Na tom pracujem ako primátor Hriňovej, ale aj nezávislý poslanec zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja za okres Detva. Podporujem kandidáta na predsedu BBSK Jána Luntera a som súčasťou jeho tímu Pre dobrý kraj.