Denník N

Poďte sa hrať. Mapové hry, ktoré preveria vaše geografické vedomosti

Ako poznáte polohu štátov, morí, ostrovov, pohorí, riek a ďalších geografických prvkov, o ktorých ste sa učili v škole? Vyskúšajte sa v zábavných hrách a presvedčte sa, že využitie internetu a aplikácií má v súčasnom vzdelávaní svoje pevné miesto.

Školská geografia už dávno nie je len o encyklopedických znalostiach a schopnosti určiť polohu X,Y na slepej mape. V súčasnosti by sa mala zameriavať viac na rozvoj širokého spektra geografických znalostí, ktoré sú praktické pre život v 21. storočí. Návrhom, ako by to mohlo vyzerať sa venuje napr. tento článok. Príklady dobrej praxe zo slovenských škôl si zas môžete pozrieť tu, tu, alebo tu.

Napriek tomu, že si mnohé fakty dokážeme pomocou internetu vyhľadať v priebehu pár sekúnd, mnohé informácie je dobré poznať aj spamäti. Napríklad polohu miest, pohorí alebo riek Slovenska, štáty na mape Európy a pod. Závisí od úrovne zvedavosti a motivácie človeka, ktorý chce vedieť, kde je sever, aj napriek tomu, že mu ho môže nájsť aplikácia.

Pozrime sa na viaceré voľne dostupné mapové hry, ktoré sú ideálnou pomôckou na prehlbovanie geografických poznatkov, a zároveň sa pri nich zabavíte. V článku sú uvádzané v náhodnom poradí…

Vytvoriť hru pomocou ľubovoľnej slepej mapy si môžete aj sami. Stačí si vybrať z množstva obrysových máp, ktoré sú dostupné napr. na d-maps.com. Rôznorodé mapy sú tam samozrejmosťou aj pre Slovensko. Zaujímavou možnosťou je skúsiť nakresliť mapu spamäti. Je to väčšia výzva, ako by ste čakali. Výsledok môže vyzerať aj takto. Ak chcete potešiť originálnym darčekom, prekvapte niekoho hoci aj podomácky vyrobeným mapovým puzzle. Nie je to tak zložité, ako sa môže zdať.

Ak preferujete interaktívne online hry, stačí si len vybrať. Dobrou voľbou na úvod je Seterra, ktorá je dostupná aj v češtine. Klasická mapová klikačka s výberom veľkého počtu svetadielov, regiónov a štátov, pri ktorých si môžete vybrať medzi určovaním štátov (administratívnych celkov), miest alebo vlajok.

Českú verziu má aj portál Toporopa, ktorý je zameraný na Európu. Oproti Seterre pokrýva aj fyzicko-geografické témy (rieky, pohoria, moria, ostrovy…)

Zaujímavým počinom vo svete mapových hier je projekt Fakulty informatiky Masarykovej univerzity v Brne, ktorý je na adrese sk.slepemapy.cz dostupný aj v slovenčine. Každá slepá mapa ponúka adaptabilné precvičovanie – podľa toho, aké máte vedomosti, aplikácia volí podobu otázok (otvorená, výber z možností) a frekvenciu opakovania. Aplikácia vám tak predkladá prvky (napr. štáty), ktorých precvičenie je pre vás najužitočnejšie. Jednoducho povedané, hry sú tu vytvorené tak, aby boli, čo možno najpraktickejšou učebnou pomôckou.

Slovenským zástupcom, ktorý svojou kvalitou nijako nezaostáva, je GeoGame. Výhodou GeoGame je zameranie najmä na Slovensko, ktoré je pokryté množstvom mapových hier a vedomostných kvízov. Narozdiel od predchádzajúcich hier využíva princíp „hádzania šípkou“, čím sa stáva pre hráča náročnejšou.

Pri hrách je fajn, ak sú rôznorodé. Samozrejme to platí aj pri tých, ktoré sú o mapách. Ak by vás prestalo baviť na mapy klikať, skúste to s I Know the World. Ako dlho vám bude trvať, kým si spomeniete na názvy všetkých štátov sveta? Odporúčam hrať s rodinou alebo priateľmi. Spoločne to dáte.

Osviežením mapových hier môže byť aj ich prevedenie v podobe interaktívnych puzzle.  Najširší výber nájdete tu a tu. Mobilná aplikácia je dostupná na tomto odkaze. Mapy sa dajú skrížiť aj s tetrisom. Tento experiment si môžete zahrať na Statetris.

Ďalšie mapové hry spomeňme aspoň heslovite:

Samostatnou kategóriou geografických hier sú tie, ktoré sú založené na Google Street View. Úlohou hráča je určiť, kde sa práve nachádza. Tieto hry sú vynikajúcou pomôckou na rozvoj a overovanie geografických znalostí. K správnemu riešeniu sa môžete dopracovať cez posúdenie vegetácie, kvality ciest, miestnej architektúry, vozového parku, jazyku použitého na reklamných paneloch a pod.

Na výber máte z viacerých hier. Osobne preferujem Locatestreet (náhľad nižšie), vyskúšať sa však oplatia aj MapCrunch, GeoGuessr, detektívne spracovaná hra Pursued, Space Hopper, Great Cities of the World, Earth Picker alebo Where in the World.

Kto sa hrá, nehnevá. Preto sa hrajte. Dajte si však pozor na prokrastináciu v práci. Nemuselo by sa to vyplatiť. Komu by medzi uvedenými hrami chýbalo niečo rýdzo slovenské a náhodou je z Banskej Bystrice (alebo k nej má blízko), skúsiť to môže aj s Bystrickým krepáňom. Takouto sériou tematicky zameraných kvízov sa u nás okrem Bystrice nemôže pochváliť žiadne iné mesto. Len, že by som sa mýlil…

Viac námetov na zábavky s mapami nájdete na Lepšej geografii.

Teraz najčítanejšie