Denník N

Výlet prekrásnym krajom Piemonte

Poďme sa pozrieť na prírodné skvosty a históriu jedného z najkrajších talianskych regiónov.

Región, ktorý vám dnes chcem predstaviť je Piemonte a prvá zvláštnosť, na ktorú chcem poukázať je fakt, že táto fantastická krajina hraničí na západe s Francúzskom. Cez hrádzu tvorenú Alpami mal  Piemonte vždy úzke vzťahy s Francúzskom, a to ako pokojné, tak aj konfliktné. Časté vojny v priebehu storočí a prvky francúzskej kultúry zásadne ovplyvnil tento región. Dokonca aj dnes je Piemonte vstupnou bránou do Talianska pre tých, ktorí pochádzajú z Francúzska. Železničné a cestné tunely upevnili vzťahy medzi susedskými krajinami. Francúzsko je stále hlavným cieľom väčšiny exportu z Piemonte.

 

Piemonte však nehraničí len s Francúzskom, ale aj so Švajčiarskom na severe. V priebehu storočí toto však nehralo dôležitú úlohu v charakteristike tohto regiónu.

V Piemonte nájdeme nielen niektoré najvyššie vrchy v Taliansku, 4612 m. nad morom  (Ružová hora), ale aj 53 lyžiarskych stredísk, 1.300 kilometrov zjazdoviek, cez 300 lanových dráh, sedačkové lanovky a vleky, ktoré bezpečne prenesú 400.000 športovcov každú hodinu.

 

Tisíce rôznych prírodných úkazov a to všetko nedotknuté, stovky údolí a krajov, z ktorých každý má svoju históriu, umenie, kultúru a gastronómiu. Toto miesto je skutočný nebeský raj v lete aj v zime. Rovnako ako v mnohých iných častiach Talianska s príchodom jari tiež si pripomínajú historické znovuzrodenie provincie Turín, hlavného mesta regiónu, ktoré hralo dôležitú úlohu v minulosti.

Medzi oslavami, ktoré mi najviac rezonujú je 1. máj, „Calendimaggio“, ktorý pripomína zvyky prítomné už z keltských čias a to z rímskej civilizácie a stredovekých tradícií. Je to oslava plodnosti, návratu života do prírody po dlhých zimných mesiacoch, vyjadrená v speve, tanci, rituáloch, ktoré zaistia úrodnosť a hojnosť plodín. Slávnosť vrcholí postavením mája v centre obce a celé to sprevádza hudba, svetlo fakieľ, vejúce vlajky, zvuk tamburín a trubiek. Ale medzi najcharakteristickejšie folklórne tradície určite patrí sviatok „Polentonissimo“ v Monastero Bormida, v blízkosti Asti, za 178 rokov si ctia a spomínajú na štedrosť markíza del Rovere, ktorý v roku veľkého hladomoru priniesol polentu a omeletu pre všetkých. Ešte stále dnes v prvú nedeľu v marci sa slávi s 10 tis. kilami polenty ochutenej tisíckami klobás a salám a 40 kilovou omeletou, ktoré sú pripravované na hlavnom námestí „Monastero“. Ochutnávka jedál je sprevádzaná s vynikajúcimi vínami, ľudovými tancami a alegorickými vozmi. Keď už hovoríme o víne, musíme povedať, že je Piemonte je zem vína najvyššej kvality. 45 tisíc hektárov viníc na kopcoch a to všetko na svahoch Álp. Produkujú slávne biele a červené vína.

V súčasnej dobe sú štyri veľké oblasti na produkciu vína v Piemonte, ktoré sa volajú: Langhe, Astigiano, Monferrato a severné označenie oblasti, v ktorých sa vyrábajú tie najlepšie typické Piemontske vína, ktoré sa rozšírili do zahraničia. Najmä v oblasti Langhe sa pestuje slávnej vinice Barbera, Dolcetto, Moscato a Nebbiolo. Oblasť plná hradov a pevností patrí rodinám, ktoré žili od stredoveku v tejto oblasti. Len keď si pomyslím na fantastické „barolo“, ktoré je reprezentatívne víno v tejto oblasti. Nemenej dôležité sú aj šumivé vína v tej najvyššej kvalite, ako je víno Langhe, ktoré sa volá podľa oblasti v ktorej sa produkuje. Barbaresco alebo Barbera d’Asti sú len niektoré z mojich obľúbených, alebo dokonca bielych vín z neskorého zberu, ktoré sú obzvlášť jemné a sladké, ako je najznámejšie Moscato d’asti.

Ak analyzujeme pracovný sektor regiónu zistíme, že od konca devätnásteho storočia prekvital v regióne automobilový a textilný priemysel. Hralo to dôležitú úlohu na národnej úrovni a to práve v Piemonte presnejšie v Turíne, kde sú vyrábaná značka Fiat, ktorá bola založená 11. júla 1899 v Turíne ako výrobca automobilov. Rozvíjanie činnosti aj v rade ďalších oblastí, dalo základ vzniku najvýznamnejšej talianskej finančnej skupiny dvadsiateho storočia. A dodnes poskytuje pracovné príležitosti tisícom ľuďom v automobilovom priemysle. To všetko aj oveľa viac robí kraj Piemonte úplne jedinečný a plný atrakcií. Dokonalý mix prírody a tradícií, ktoré sa vyvinuli v priebehu doby a majú integrovanú modernosť a trvalý rozvoj, aby sa tejto krajine vždy darilo.

Teraz najčítanejšie

Luca Nucciarelli

Moja kariéra kuchára sa začala v talianskom Toskánsku, v mestečku Pitigliano, odkiaľ pochádzam. Prvé skúsenosti som naberal ešte ako študent počas letných prázdnin v reštaurácii mojej tety. Láska k vareniu ma dodnes neopustila, na svojich kuchárskych cestách svetom som v Anglicku stretol svoju lásku, ktorá ma priviedla na Slovensko. Dnes pre Vás varím v Martine a spolupracujem ako šéf ambasador v reštaurácie Orchidea vo Veľká Lomnica.