Denník N

Prečo si Čislák nezaslúži byť ministrom zdravotníctva

Žilinská fakultná nemocnica nepatrí k bezproblémovým zdravotníckym zariadeniam, kde by sa nedávne výpovede lekárov a sestier mohli považovať za jednorazovú krízovú situáciu, s ktorou si slušný manažment poradí k spokojnosti všetkých aktérov, v prvom rade s prihliadnutím na potreby pacientov.

Naopak, škandály prenasledujú žilinskú nemocnicu opakovane a nedávne výpovede lekárov interného oddelenia a sestier na centrálnej JIS-ke predstavovali akt zúfalstva a posledného kroku dlhodobo neriešených problémov.

Riaditeľ žilinskej nemocnice Štefan Volák sa prvýkrát negatívne predstavil, keď si v roku 2012 dal vypracovať podnikateľský ozdravný plán nemocnice, za ktorý nemocnica zaplatila 10-tisíc eur. Dokument vypracovala firma, ktorej konateľom bol kotolník. Bývalá ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská s ozdravným plánom od kotolníka za 10-tisíc eur problém nemala.

Lekári interného oddelenia sa sťažovali na dlhodobo neriešený problém s nedostatkom lôžok a zlými hygienickými podmienkami na oddelení. Regionálny úrad verejného zdravotníctva po kontrole na podnet lekárov potvrdil „nedostatok spŕch na oddelení, nedostatok toaliet, nedostatočnú technickú izoláciu pacientov s infekčným ochorením, nedodržanie minimálneho priestoru pre lôžko pacienta, nefunkčné umývadlá na WC“. „Rovnako obsadenosť postelí na oddelení, pravidelne presahujúca 100 percent, je z epidemiologického hľadiska neakceptovateľná,“ píše sa v správe RÚVZ.

Sestry na centrálnej JIS-ke podali hromadnú výpoveď ako krok zúfalstva z dlhodobej neschopnosti manažmentu nemocnice. Takto to vysvetlila prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová. Sestry podľa nej dlhodobo upozorňovali na vysokú pracovnú záťaž v podobe veľkého počtu nadčasových hodín či vysokého počtu pacientov na jednu sestru. Žilinské sestry a lekári žiadali o riešenie aj ministra zdravotníctva Čisláka.

A minister, ktorý je z Košíc, nemal ani toľko chochmesu, aby si niektorý piatok cestou domov urobil v Žiline prestávku, zastavil sa v nemocnici, stretol sa s riaditeľom, primármi, lekármi, sestrami a na „tvári miesta“ vyhodnotil situáciu a aktívne riešil problém.

Bokom od toho, že prezident Andrej Kiska naložil pri stretnutí Čislákovi, koľko do neho vošlo. A nie je že neoprávnene, akurát na Slovensku pomenovať veci pravými slovami nepatrí k štandardu, skôr svetlej výnimke. Každý slušný človek by ešte v ten deň buď odstúpil

z funkcie, alebo okamžite predstavil záchranný plán – realizovaný okamžite, asap.

Čislák namiesto toho, aby Voláka, ktorý beztak presluhoval už dva roky, odvolal z postu riaditeľa najneskôr po vyjadreniach, že ak sestry odídu, JIS-ku zruší, nič sa nedeje a ide sa ďalej, konal až na priamy podnet premiéra Roberta Fica. Fico, ktorý sa v piatok večer vrátil z Bruselu, volal Čislákovi potom, ako ho so situáciou v Žiline oboznámil jeho tím. „Povedal som, toto je zlyhanie riaditeľa nemocnice, spojil som sa s ministrom Čislákom a povedal som, pán minister, urobte kroky na okamžitú výmenu riaditeľa nemocnice v Žiline….Pán minister zdravotníctva, ráno v pondelok vás chcem vidieť v Žiline v nemocnici a chcem, aby ste osobne túto vec riešili, pretože ak zlyhal vami nominovaný človek, v tomto prípade ide o riaditeľa fakultnej nemocnice, očakávam od vás, že dáte do poriadku veci, ktoré sú tam,“ vravel Fico v diskusii Slovenského rozhlasu.

Neviem si predstaviť, čo urgentnejšie môže mať minister zdravotníctva na práci, ako rozpadávajúce sa oddelenia vo fakultnej nemocnici krajského mesta. Toto mu musí prikazovať samotný premiér? Nie, aktívny šéf rezortu by osobne žilinskú nemocnicu navštívil už pri výpovediach lekárov interného oddelenia, oddelenie si dôkladne pozrel a so situáciou sa oboznámil zo všetkých strán, nielen cez komunikáciu s riaditeľom. Nezáujem ministra zdravotníctva v tejto veci sa dá označiť za fatálny. Takýto človek nemá čo robiť v čele zdravotníctva, pretože nemôže ani náhodou určovať trendy.

Ak Čislák mediálne zaujal rečami o obrane exministerky Zvolenskej a označením kauzy nákupu CT-prístroja piešťanskou nemocnicou za pseudokauzu, postojom k problému žilinskej fakultnej nemocnice potvrdil, že je absolútne „mimo mísu“, respektíve ani obraz ani zvuk.

Smer sa môže postarať o Senčáka, Zvolenskú, či bývalých riaditeľov nemocníc prepustených za kauzu predraženého nákupu jedla. Hoci v takom Nemecku, kde som sedem rokov pracoval, to nemá obdobu. V každom slušnom štáte by bolo nemysliteľné, aby nominantov odvolaných za vážne pochybenia vysielali do zahraničia (Zvolenská) alebo dostávali posty v kontrolnom úrade (Senčák).

O čo by sa ale vládna strana mala postarať urgentne, vážne, okamžite, je riadenie rezortu. Minister zdravotníctva musí byť muž činov, nie bezprizorný panák. Pacientom čakanie na telefonát nepomôže.

Teraz najčítanejšie