Denník N

Bývam v kontajneri.

Nová doba so sebou prináša aj nové formy bývania a kreativita architektov po celom svete naberá na obrátkach. Prispieva k tomu hlavne uvedomenie si dôležitosti chrániť našu zem a nezničiť ju aby ju užívali aj ďalšie generácie.

Jednou z týchto foriem je aj bývanie v tzv. “Shipping kontajneroch.” 

Prvá vec, ktorá napadne ľudí, ktorí o tejto forme bývania ešte nepočuli je : “To bývaš v kontajneri?…. To si neviem predstaviť a nikto by ma nepresvedčil aby som to urobil aj ja.”

Pravda je však taká, že ak si ľudia pozrú jeden z mnohých “showroom” v momente sa začne meniť odmietavý postoj a vystrieda ho zvedavosť a záujem vedieť viac.

Ako prvý oficialny “kontajnerový dom” sa považuje 2 podlažný Redondo Beach House v USA, konkrétne v Kalifornií. Tento dom v roku 2006 navrhol kalifornský architekt Peter DeMaria. Táto forma bývanie má teda už dlhšiu tradíciu. V krajinách ako Slovensko, kde sú zaužívané ine formy stavieb a z časti aj konzervatívnejší duch ľudí je ich vidieť menej. Ak je človek ale otvorený novým možnostiam, môže využiť mnoho výhod, ktoré mu kontajnérové bývanie poskytuje oproti tradičným stavebným systémom.

Medzi najpodstatnejšie výhody potria:

  • Cena
  • Rýchlosť zhotovenia
  • Odolnosť
  • Trvácnosť a dimenzovanosť na pomerne vysoké zaťaženie
  • Nevyžaduje mohutné základy ako objekty stavané tradičnými spôsobmi

Otázky ktoré zaujímajú mnoho ľudí, ktorí plánujú túto formu bývania a tak isto aj mnohých staviteľov sú opodstatnené a treba ich vyriešiť. Základnou je izolácia a vetranie priestorov. Izolácia je veľmi podstatný prvok, pokiaľ ho staviteľ podcení, stane sa z domu neobývateľný. Nastane teda situácia kde v zime, bude v dome zima a v lete sa stane mikrovlnkou. Dispozícia, možnosť navoliť si bývanie a izby podľa vlastných predstáv. Pokiaľ si necháte poradiť od skúsených ľudí môžete si užívať prekrásne bývanie vhodne dispozične rozdelené.

Kúrenie – otázka s ktorou sa mnoho ľudí nevie vysporiadať. Akú formu kúrenia použiť? V dnešnej dobe je to už otázka v kúsu a toho čomu dávate prednosť, pretože na výber je mnoho možnosti. Preferované je vykurovanie na tuhé palivo, ako aj elektrické kúrenie a to dáva zaujímavú možnosť vyhrať sa s rozpočtom.

Kontajnérové stavby majú širokú škálu využitia. Mnoho architektov ju využívajú ako atelier, používajú sa ako kancelárie alebo malé prevádzky v podnikaní. Do povedomia sa čoraz častejšie dostávajú obytné domy, ktoré modernú formu bývania s perfektným dizajnom posúvajú vpred.

Teraz najčítanejšie

Matúš Mathis

Po štúdiu na súkromnej ekonomickej škole som pôsobil šesť rokov v maklérskej spoločnosti, posledný rok na manažérskej pozicií. Som spoločníkom realitnej kancelárie H&PARTNERS - Realitná kancelária kde mám na starosti marketing ale zároveň aj predaj nehnuteľností. Špecializujeme sa na predaj developerských projektov, čo mi poskytuje stále nové výzvy. Voľný čas mi vyplňuje štúdium angličtiny a snaha vycvičiť psa.