Denník N

8 TED videí k téme o utečencoch

Urobila som výber 8 TED videí, ktoré sa nejakým spôsobom týkajú utečencov. Aby si možno niektorí ľudia viac otvorili myseľ a našli v sebe súcit a pochopenie. Lebo sa mi zdá, že práve to v ich argumentácii chýba.

Okrem nasledovných videí odporúčam aj reportáže. Jedna je od Guardianu o Sýrčanovi Hashem Alsouki, ktorý smeruje do Švédska. Reportáž o inom Sýrčanovi si môžete prečítať aj po česky v magazíne Reportér. A tiež jeden zaujímavý článok, ktorý priviedol nórskych novinárov, ktorí sa snažili zistiť identitu vyplavného tela v Nórsku, až do utečeneckého tábora vo Francúzsku.

1. Chimamanda Ngozi Adichie je nigérijská spisovateľka, ktorá v perfektnom TED talku upozorňuje na to, že poznať len jeden príbeh je nebezpečné. Tento talk považujem dôležitý, lebo v kontexte danej témy zdôraňuje, že každý človek, každá krajina a každá záležitosť má príbehov viac. A ak si toto uvedomíme a pokúsime sa nachádzať aj tie ďalšie príbehy, budeme viac chápať. A s tým prichádza aj porozumenie a tolerancia. (s českými titulkami)

2. Viete si predstaviť, že prvá spomienka vášho dieťaťa je z člnu, v ktorom ste sa plavili z Malajzie do Austrálie a je to spomienka na muža, ktorý skolaboval a umrel predtým, než dosiahol vytúžený cieľ cesty? Takú spomienku má Tan Le, podnikateľka v oblasti bioinformatiky. Rozpráva príbeh troch generácií žien, ktoré utiekli z Vietnamu. (so slovenskými titulkami)

3. Barat Ali Batoor našiel azyl v Austrálii potom, ako sa Afganistan aj Pakistan stali kvôli jeho práci fotoreportéra pre neho nebezpečnými. Jeho cesta do Austrálie bola ťažká a len s veľkým šťastím a pomocou priateľov azyl dostal. Avšak veľa utečencov také šťastie nemá a na nich sa snaží svojím talkom upozorniť. (zatiaľ bez slovenských alebo českých titulkov)

4. Krajina, o ktorej sa vie najmenej, je Severná Kórea. Utiecť z nej je jedna vec, bezpečne prejst do Južnej Kórey je vec druhá. Hyeonseo Lee sa to podarilo aj s jej rodinou. (so slovenskými titulkami)

5. Timothy Graf je pôvodom Američan, ale v súčasnosti už aj občan Veľkej Británie a v krátkom talku vysvetľuje, prečo si myslí, že by mali existovať nie maximálne, ale minimálne kvóty pre imigrantov. (zatiaľ bez slovenských alebo českých titulkov)

6. Janine di Giovanni je novinárka, ktorá pokrýva vojnové zóny. Bola v Sarajeve, Rwande aj Sýrii. Spomína na to, ako ľudia v Bosne neverili, že vypukla vojna. Ľudia nikdy neveria, že vojna je už na prahu ich domu, a tak ostávajú, lebo chcú ostať vo svojom domove. Ale potom je už neskoro, nedá sa odísť legálne. Potom sa už stávajú utečencami v snahe zachrániť si svoje životy. (s českými titulkami)

7. Talk Ananda Giridharadasa pridávam preto, lebo poukazuje, že naša predstava o moslimoch je skreslená a jednoliata. (zatiaľ bez slovenských alebo českých titulkov)

8. A na záver trochu odľahčenia. Iránsky Američan Maz Jobrani je komediant a vo svojom talku vtipne hovorí o stereotypoch. (s českými titulkami)

Teraz najčítanejšie

Veronika Pizano

Pracujem v oblasti marketingu, v súčasnosti vo vydavateľstve W Press, ktoré vydáva časopis .týždeň. Som členkou tímu MONO.sk.