Denník N

Učiteľský zápisník na školský rok 2017/2018

Nie je žiadnym tajomstvom, že človeku sa do hlavy nikdy nezmestí všetko. Samozrejme, existujú jedinci s geniálnou pamäťou, ale pre väčšinu ľudí je dobrý nápad zaznamenať si potrebné veci – dátumy, udalosti či potrebné informácie k práci. A práve Učiteľský zápisník je pomôckou pre tých, ktorí chcú niečo naučiť naše deti. A nielen tie.

Recenzovaný produkt nájdete jedine v ponuke vydavateľstva Elist: Učiteľský zápisník 2017/2018

Prečo poriadny zápisník?

Patrím medzi tých, čo píšu (alebo písali) veľa informácií na najrôznejšie papiere. Samozrejme, že je to rýchle. Stačí zobrať kus papiera a pero. Problém je v tom, že všetky tie papieriky sa strácajú, vždy mi ich niekto vyhodí (lebo je to len papier) a podobne. Alebo pri vysypávaní najrôznejších papierikov z vrecka alebo z batoha vyhodím popri neaktuálnych veciach aj niečo aktuálne a dôležité. A potom je zle.

Špecializované zápisníky majú veľkú výhodu – poriadok. Stále sa tam dá čmárať, robiť si najrôznejšie poznámky a kresby, ale navyše sa dajú použiť na vážnu evidenciu. Z pohľadu učiteľa je veľmi dôležité, ak je možné skĺbiť klasifikáciu každého žiaka v každej triede, pomôcky pri učení a zároveň dôležité oznamy a informácie z porady. Využije to hlavne niekto, kto má na starosti konkrétnu triedu.

Bez ohľadu na to, či je učiteľ úplný nováčik a teší sa na prvý rok, alebo je v školstve viac ako 30 rokov, ocení pomocníka na každý deň.

 

Ako vyzerá zápisník na školský rok 2017/2018?

Jeho rozmery sa zväčšili v porovnaní s minulým ročníkom. Zápisník má 208 strán (klasifikácia, kalendár po týždňových celkoch so zvýraznením dôležitých dní, strany na kresby a poznámky, informácie o zastupovaní a rozvrh) a rozmery 105 mm na šírku155 mm na výšku. Veľmi jednoducho sa zmestí do batohu, kabelky, do obalu na tablet či len tak do trochu väčšieho vrecka. Má pekný dizajn a odolné spracovanie, vhodné na každodenné použitie. Rohy sú zaoblené a nemôžu chýbať dve záložkové šnúrky. Rozvrhy sú samolepiace a pre dobrý kompromis medzi rozmermi a účelnosťou sa zápisník hodí na rýchle zápisy i prípravu písomiek. Samozrejme nemôže chýbať rozdelenie na polroky.

 

Kalendár

Kalendár je organizovaný na jednotlivé týždne. Pre učiteľa je dôležité, aby sa išlo vždy od pondelka do nedele, kvôli rozvrhom a celkovo školským povinnostiam. Na pondelok až piatok je samozrejme viac miesta ako na víkendové dni. Na ľavej strane je pondelok až piatok s menami v kalendári a dôležitými udalosťami, na pravej strane sú riadky na akékoľvek zápisy, napríklad novinky pre žiakov či organizačné veci. Počíta sa s celým školským rokom, dokonca aj s časom, keď sú tí menej šťastní v škole na konci Augusta. Na začiatku zápisníku je prehľad jednotlivých týždňov so zvýraznenými sviatkami a prázdninami, vrátane jarných prázdnin pre západné, stredné a východné Slovensko. Súčasťou je tiež dvojstránka so zoznamom všetkých medzinárodných a pamätných dní.

 

Poznámky

Stred zápisníka je už tradične určený na čo najrýchlejšie robenie poznámok. Žiadne dátumy, len voľné miesto s rôznymi určeniami. Súčasťou sú riadkované strany na text a bodkované strany na náčrty a schémy (navyše s pravítkom na obidvoch stranách). Vďaka bodkám je možné nakresliť diagram, ako napríklad rodokmeň, bez potreby použitia ďalšieho pravítka, pričom výsledok vyzerá celkom dobre. Z vlastných skúseností sa mi páči tiež to, že je úplne jedno, či sa píše po klasických „riadkoch“ alebo sa zápisník otočí o 90 stupňov.

 

Klasifikácia

Z dobrých dôvodov najdôležitejšia časť. Miesto pre každého žiaka a všetky známky. Pre množstvo strán nie je problém obsiahnuť množstvo tried. Na každej strane je miesto pre 11 žiakov (v starších verziách zápisníka to bolo 10 žiakov) a políčka na známky. Či už sa budú brať samostatne polroky, ústne odpovede a písomky alebo významné a menej významné známky, to je na každom. Samozrejmosťou je priestor na konečnú známku, určenú pre vysvedčenia.

 

Zlepšenia a zmeny oproti zápisníku na rok 2016/2017

  1. Viac žiakov na stranu v klasifikácií. Zápisník je tak prehľadnejší a v menších triedach, kde je 22 a menej žiakov, stačia 2 strany na celú triedu.
  2. Pribudla tabuľka na zastupovanie. Využije sa hlavne na školách, kde je zastupovanie veľmi bežné a treba mať v tom poriadok.
  3. Pridané vybrané medzinárodné a pamätné dni.
  4. Pridaná malá tabuľka na zaznamenanie začiatku a konca hodín. Tá je stavaná až na 12 vyučovacích hodín.
  5. Nový vizuál a drobné zlepšenia.

 

Určenie

Zápisník je určený pre učiteľov základných a stredných škôl, školiteľov a iného (ne)pedagogického personálu. Taktiež pre tých, ktorí majú radi a vážia si výrobky, ktoré sú navrhnuté, vytlačené a celkovo spracované na Slovensku. Učiteľský zápisník vytvára vydavateľstvo Elist v spolupráci s učiteľmi. Autor úplne prvého vydania je taktiež učiteľ. A pretože učitelia držia spolu, môže sa pri väčšej objednávke príjemne ušetriť.

 

Kde zohnať Učiteľský zápisník 2017/2018?

Zápisník je možné objednať na stránke autorov, slovenského vydavateľstva Elist.

 

Teraz najčítanejšie