Denník N

Nezakrývajme si oči pred násilím!

Pred nejakým časom bola v Bratislave tlačová konferencia o domácom násilí na ženách.

A mne sa z pamäti vynorila spomienka na klientku. Prakticky nevidiaca päťdesiatnička, ktorá synovej rodine pomohla poriešiť bytovú situáciu. Ako vdove jej bol 4izbový dom veľký, najmladší syn teda dostal ponuku, ktorú nemohol odmietnúť. Časom by sa ale neveste zišla aj štvrtá izba. Mamu chcela odsťahovať do domova dôchodcov, neskôr bola presvedčená, že diván a skriňa v chodbe jej budú stačiť. Nebudú a ani nemôžu. A vtedy sa to postupne začalo. Nenápadnými schválnosťami typu šnúra od vysávača natiahnutá popred dvere jej izby, až po kľučku, z vonkajšej strany nechtiac podopretej stoličkou. Ospravedlnenie, výhovorka a ticho pre pokoj v rodine.
Pomôcť sme jej nevedeli, lebo na políciu s tým ísť nemala odvahu. Z okolia jej nikto neveril – nevesta sa k nej na verejnosti správala fakt ukážkovo. Klientkina situácia sa vyriešila, keď ju jej sestra požiadala, či by ju neprišla opatrovať a tým sa aj môj kontakt s rodinou prerušil.

Odhaliť domáce násilie na zdravotne postihnutých osobách je o to ťažšie, že na násilníka sú viac, či menej odkázané. On to vie a v mnohých prípadoch sa na to aj spolieha a keď obeť aj náhodou začne volať o pomoc urobí z nej psychicky labilnú osobu (Mamičke sa v ostatnej dobe veľmi zhoršil zdravotný stav a viete, aká je duša krehká …) Chce tým povedať že dotyčný si pod vplyvom svojho ťažkého osudu namýšľa aj veci, ktoré sa nikdy nestali. Častokrát je tyranom človek z najbližšieho okolia a ten nebude mať problém postaviť do roly obete seba, spôsobom „Ja ti chcem len to najlepšie a ty mi týmto ubližuješ.“

Ak máte vo svojom okolí podozrenie na týranie, skúste týranej osobe počas nezáväzného rozhovoru položiť pár otázok typu:

  • Udrel, kopal, alebo inak fyzicky ti niekto ublížil za ostatný rok? 
  • Nútil ťa niekto k sexuálnemu styku, alebo praktikám, ktoré si si neželala? 
  • Bojíš sa svojho partnera, alebo osoby, ktorú si uviedla v predchádzajúcich otázkach? 
  • Zažila si násilie počas tehotenstva?

    Toto sú otázky, na ktoré sa nedá odpovedať „cestou z mäsiarstva do pekárne“, preto skúste osobu u ktorej mátd podozrenie na týranie vytiahnuť na nejaké kultúrne, alebo športové podujatie.
    Z tohto sa dostať sám je takmer nemožné, riešenie však existuje. Ak ste obeťou domáceho násilia,
    neospravedlňujte násilníka a už vôbec neobviňujte seba. Nečakajte, toto ‚len tak“, samé od seba neskončí.

Vždy je tu niekto, kto vám pomôže. Aliancia žien Slovenska prevádzkuje linku 0903519550, na ktorej nájdete sociálno-právnu pomoc.

Teraz najčítanejšie

Eka Balašková

Som zrakovo hendikepovaná osoba chodiaca po štyroch - s hokejkami/barlami, už 20 rokov dobrovoľník z presvedčenia. Venujem sa témam sebaobhajoby hendikepovaných osôb, prevažne na túto tému budú aj moje články v tomto blogu.