Denník N

4 rady ako prestať fajčiť

Ak fajčíš a si s tým spokojný a vyrovnaný, môžeš prestať čítať. Možno si sa sem dostal vďaka niekomu, kto si myslí, že by to mohlo byť inak a tento článok nie je pre teba. Ak ti však aspoň raz napadlo, aké dobré by bolo skoncovať s tým, no ďalej ako za túto myšlienku si sa ešte nedostal, pokračuj. Pokračuj, dokonca, aj keď si sa už o to pokúsil, ale z rôznych dôvodov ti to nevyšlo.

Každého priviedli k fajčeniu rôzne dôvody, čo však nie je účelom tohto textu. Dôležitejšie je však to, aké dôvody si človek nájde, keď s tým chce prestať. Pretože na ich povahe a sile veľmi záleží pri dosahovaní tohoto cieľa. Ale poďme pekne poporiadku.

Vraví sa, že už po 21 dňoch kontinuálnej pravidelnej činnosti, si človek dokáže vypestovať nový zvyk tak, aby bol pre neho samozrejmý, aby táto nová činnosť (alebo nečinnosť) bola pre neho prirodzená. Verím, že väčšina ľudí by si po troch týždňoch fajčenia vypestovala návyk, či už chce alebo nie. Naopak už to ale nemusí byť také jednoduché.

1. Ak chceš len skúsiť, či to vyjde, tak to určite nevyjde

Určite poznáš takých, čo povedali: „Vieš, skúšam prestať.“ a na otázku, ako sa im darí, odpovedajú: „Je to môj druhý deň, tak uvidíme.“ Poprípade koľko krátkodobých mesačných nefajčiarov alebo príležitostných fajčiarov okolo seba máš?

Takto to nemôže fungovať. Nemôže to byť pokus. Už samotné vyslovenie slov pokus alebo skúsiť v tebe evokuje možnosť neúspechu. V tom prípade nie je nič jednoduchšie, ako sa o to pokúsiť neskôr, inokedy. Možno i opakovane, že? Preto to musí byť jednoducho premyslené a definitívne rozhodnutie. Pretože inak to môže dopadnúť aj takto:

„Prestať fajčiť je také jednoduché, ja prestávam každý deň.“

Ako sa však k takému rozhodnutiu dopracovať?

2. Zmeň svoje myslenie

Fajčenie, ako určite dobre vieš, je činnosť, ktorá škodí nie len tebe, ale aj ostatným okolo teba. Dobre, vieš aj to, že to niečo stojí a nie málo. Prečo potom ty a ostatní pokračujete v tom, za čo platíš/te nie len peniazmi, ale aj zdravím?

Je to spôsobené pozitívnymi asociáciami, ktoré tvoje fajčenie sprevádzajú. Máš päť minút do príchodu autobusu? Cigareta skráti a spríjemní chvíľu čakania. Každým zapálením si tento pocit prehlbuješ a podporuješ tak pozitívny obraz o sebe v čase, keď fajčíš.

Preto je boj s inteligenciou a pevnou vôľou vopred beznádejný. Tvoje telo a mozog, ktorí dychtia po pozitívnom vneme, ťa časom premôžu, aby si opäť mal ten skvelý pocit.

Musíš teda tieto asociácie premeniť tak, aby sa ti fajčenie už viac nespájalo s niečím príjemným. Zadefinuj si ho ako niečo zlé, nezdravé alebo priam nechutné. Musí ťa to demotivovať.

3. Definuj si naozajstné dôvody

Bežné dôvody, ktoré by ťa mali navádzať na skončenie sú nehmatateľné alebo neviditeľné. Môžes si skúsiť vypočítať, koľko peňazí by si ušetril ročne a určite by to stačilo aspoň na malú dovolenku. Tieto peniaze ale nevidíš a nemáš hneď teraz na jednej kope, aby si si mohol vybrať, či budeš fajčiť ďalej, alebo si radšej kúpiš letenku. Možno sa pýtaš, čo super som si kúpil ja, keď už nemíňam na ďalšie škatuľky. Popravde neviem, minul som to všeobecne na všeličo, pretože po troške sa ľahko utráca.

Tak isto ti nebude prekážať ani tvoje pomaly chradnúce zdravie. Výkon síce klesá, ale veľmi pomaly na to, aby sa to dalo zaznamenať. Musíš si nájsť dôvody, ktoré vidíš každý deň, ideálne stále, keď fajčíš, aby to podporilo tvoje negatívne asociácie.

Mysli na to, čo ti pri fajčení prekáža práve teraz. U mňa to bol hlavne cigaretový pach z úst a smradľavé ruky. Toho sa snáď nedá normálne zbaviť. Umyješ si zuby i ruky päťkrát, a stále nič.

Neskôr tieto dôvody použiješ na svoju ochranu v prípadoch, ak by ťa prepadli myšlienky na fajčenie. Spomeň si, prečo si s tým chcel/a skončiť. Ak to budú naozajstné dôvody, pomôžu ti.

4. Neboj sa nájsť si svojho hrdinu

Mať svoj vzor pri činnosti, ktorú chceš vykonávať, určite nie je na škodu. Môj kamarát, možeme ho volať Gabo, fajčil asi tak dlho, ako ja sám žijem. A denne aj vyfajčil viac než ja. Nuž a on sa jedného dňa rozhodol, že fajčiť už viac nechce a v polke letného chatového pobytu odhodil skoro nedotknutú krabičku.

Pozoroval som ho, ako to všetko znáša v situáciách, kedy by to bolo priam nútené si zapáliť – čakanie na zastávke, rozhovory pri pive či pri manuálnej práci. Vykazoval všetky činnosti bežného nefajčiara – teda, nefajčil, ani o tom nerozprával – vôbec mu neprekážalo, že si, napríklad, k pivu nepotiahne z cigarety. Ba dokonca, ani keď sme okolo neho všetci prísediaci fajčili.

Už je to pár rokov a nič sa na tejto situácii nezmenilo. Ukázal mi, že sa to naozaj dá dosiahnuť, a to aj po takejto dlhej dobe. Veľmi silná inšpirácia. Takže, vďaka Gabo!

Pocíť slobodu

Ak si to všetko poskladáš dokopy, čoskoro príde deň, keď budeš vedieť, že nastal ten správny čas. Budeš vedieť, že chceš prestať, prečo to chceš a hlavne budeš vedieť ako na to. Ten pocit, keď si uvedomíš, že nemusíš hľadať spôsoby a možnosti, kedy a kde si zapáliť, je neopísateľný. Opäť budeš pánom situácie.

Teraz najčítanejšie