Denník N

Svet nebol nikdy lepším miestom pre život ako dnes

Časopis Vox vo včerajšom kratučkom článku informuje, že žijeme vôbec v najlepšom období v ľudských dejinách.

Nasledujúci graf znázorňuje bezprecedentný pokles celosvetovej chudoby v období rokov 1820-2000. Ako vidíte, na začiatku 19. storočia žilo v chudobe asi až 80% obyvateľov, dnes je to už iba 20%. A trend je klesajúci.

world bank

Zdroj: World Bank. Prebraté z: Vox

Pred tromi týždňami publikoval Vox ešte pôsobivejší článok, ktorý zhŕňa enormné množstvo dát do 25 veľavravných máp a grafov, ktoré dokumentujú, že – z globálneho hľadiska – došlo za ostatné desaťročia a storočia v oblasti ekonomického rozvoja, zdravotnej starostlivosti, bezpečnosti, sociálnych výdobytkov a dostupnosti technológií k neuveriteľnému progresu.

Námatkou vyberám:

  • pokles chudoby
  • pokles detskej práce
  • ľudia v rozvojových krajinách majú viac voľného času
  • čoraz väčší počet ľudí žije v demokraciách
  • rast priemernej dĺžky života
  • pokles detskej mortality
  • pokles vrážd
  • pokles vojen (pozri graf)
  • rast dostupnosti internetu
war

Zdroj: Vox. Prebraté z WSJ: Autor: Steven Pinker

Ostatný graf pochádza od Stevena Pinkera, profesora psychológie na Harvarde, nepochybne najvplyvnejšieho evolučného psychológa súčasnosti. Pinker je – okrem iného – autorom bestselleru The Better Angels of Our Nature, ktorý sa v roku 2012 stal knižnou udalosťou roka.

V skratke, Pinker na neuveriteľnej ploche 832 strán dokumentuje, že v ostatných desaťročiach a storočiach zažívame masívny pokles násilia, čo je fenomén, ktorý spája so vznikom štátov, medzinárodného obchodu, medzinárodných inštitúcií, kultiváciou našich emócií, ale i (nestranným) rozumom, ktorý chce merať všetkým rovnako, napríklad heterosexuálom i homosexuálom.

Veľmi ma potešilo, že tento intelektuálny guru – mne jeden z najmilších – preniká aj k bežným ľuďom za múry akademickej obce. Pinker sa napríklad účastní kampane „Cultivating Thought“ reťazca s rýchlym občerstvením Chipotle, kde na priestore 2 minút prezentuje svoje zistenia o konzistentom poklese násilia v ľudských dejinách. Krátky úryvok sa dostal aj na papierové tašky, do ktorých Chipotle balí svoje mexické pokrmy.

CultivatingThoughtBags_PINKER-14

Steven Pinker: „Nikdy nebudeme mať perfektný svet, ale nie je prejavom romantizmu ani naivity usilovať o lepší.“

Na úplný záver dodajme, že by nás nemali zmiasť permanentné dojmologické plačky samozvaných moralistov zhnusených „amorálnosťou súčasnej agresívnej doby“. Ich dojmológia je totiž založená na tzv. „negativity bias„, kognitívnej chybe, na základe ktorej máme tendenciu pamätať si predovšetkým negatívne javy, a tie pozitívne zabúdať.

Z evolučného hľadiska to dáva zmysel. Náš predok si totiž musel pamätať predovšetkým „zlé“ javy a udalosti, ktoré by ho mohli navždy vyradiť z genofondu – napadnutie predátorom, konkurenčným kmeňom, choroba a pod.

Nezabúdajme, že ani správy (médiá) nie sú v tomto zmysle „objektívne“ (nie , nejedná sa o konšpiráciu). Neinformujú totiž, že „práve sa na našom území nebojuje“ „vlaky idú načas“ a iných pozitívnych správach, ale predovšetkým o tých negatívnych, ktoré narúšajú prirodzený kolobeh, ako „práve sa na našom území bojuje“, „stala sa nehoda, zdržanie bude pol hodiny“ a pod.

Teraz najčítanejšie