Denník N

Nový symbol protivládnej politiky v Turecku: Dvaja učitelia na protestnej hladovke

Učitelia Nuriye Gülmen a Semih Özkaça nejedli 111 dní. Ich kampaň proti prepusteniu zo vzdelávacích štruktúr rezonuje po celej krajine aj v zahraničí. Turecké úrady ich zadržali a dnes väznia v zariadení s najvyšším stupňom ochrany.

Profesorka na univerzite Nuriye a učiteľ základnej školy Semih prežívajú na citrónoch, soli a cukrových roztokoch od marca. Hladovku sa rozhodli držať po tom, ako ich štátne inštitúcie prepustili zo zamestnania – podobne, ako vyše 130 tisíc ďalších Turkov, ktorí stratili prácu v súvislosti s opatreniami miestnej vlády po nepodarenom pokuse o prevrat v júli minulého roka.

Dnes sú takmer na konci so silami. „Hlad, ktorý pociťujeme, je snahou byť hlasom všetkých ľudí, ktorí sú hladní po spravodlivosti, chlebe a cti v súčasnej kríze vo svete 21. storočia, kde imperializmus prinútil všetkých zaplatiť privysokú cenu,“ napísala Nuriye v liste verejnosti z väzenia minulý týždeň.

Sila odhodlania

Lektorka komparatívnej literatúry na štátnej univerzite v meste Konya Nuriye Gülmen mala s nadriadenými údajne problémy aj v minulosti, keďže sa intenzívne angažovala v protestoch ostatných rokov. Keď bola na základe prezidentovho dekrétu, ktorým vyhlásil 21. júla 2016 stav pohotovosti, prepustená, univerzita jej neposkytla žiaden dôvod.

Na jeseň začala s protestom v Ankare, keď celé dni sedela pri soche, ktorá v centre Ankary symbolizuje ochranu ľudských práv. O necelé dva týždne si k nej „prisadol“ aj Semih Özkaça. Z jeho postu učiteľa ho na Mardinskej základnej škole prepustili v októbri 2016, z „rovnakého“ dôvodu.  Do sedavého protestu pripojili aj ďalší učitelia, či prepustení a žiadali, aby im štát ich prácu vrátil späť. Účastníkov si koncom minulého roka začali všímať aj svetové média, ako CNN a BBC.

Polícia niekoľkokrát oboch zadržala a mnohokrát pri väčších počtoch protestujúcich použila i vodné delá a slzotvorný plyn, kvôli tomu, že demonštrácie sú v čase štátnej pohotovosti limitované.

Foto: sendika49.org

K hladovke sa dvaja učitelia odhodlali v marci. Tento druh protestu oslovil ešte väčšie masy ľudí. O dva mesiace definitívne zasiahli štátne štruktúry. Oboch učiteľov obvinili z členstva v teroristickej organizácii a koncom mája zavreli do väzby typu F, teda s najvyšším stupňom ochrany.

Ich hladovka vyrušila vládnu administratívu aj z dôvodu, že by ich protest mohol vyústiť do smrti jedného, či oboch. Vzhľadom na verejný záujem by tak mohla podnietiť väčšie protesty, či dokonca „pomôcť opozícii“, ktorá by ich mohla označiť za protivládnych martýrov.

Nuriye a Semih sú podľa posledných informácií vo vážnom zdravotnom stave.

Vyše 138 tisíc ďalších prepustených

V krajine dnes už takmer nikto nepozná osobu, ktorá by nebola následkami pokusu o štátny prevrat dotknutá priamo či nepriamo. O prácu prichádzajú živitelia rodín, ktorí sa v napätej a podozrievavej atmosfére nedokážu znovu zamestnať. Dôvodom je nálepka prepusteného na základe podozrení z podpory protištátnych síl.

Najväčšia opozičná strana vo svojej správe narátala 37 prípadov samovrážd, ktoré mali byť vykonané práve v období, od kedy platí stav pohotovosti. Podľa Štokholmského centra slobody, ktoré vydalo správu o podozrivých mŕtvych a samovraždách v Turecku za ostatný rok, je takýchto prípadov vyše 60. Najviac z nich vo väzniciach a väzbách, kde zadržaní čakajú na súdne procesy celé mesiace. Druhá najväčšia opozičná strana HDP tvrdí, že vo väzniciach je dnes vyše 100 občanov, ktorí sa odhodlali na protestnú hladovku, podobne ako Nuriye a Semih.

Nuriye a Semih na začiatku svojho protestu. Foto: Haberler.com

Generálny tajomník Rady Európy, ktorého členom je aj Turecko, už avizoval, že tureckému premiérovi Yildirimovi bude telefonovať a žiadať prepustenie oboch učiteľov.

Rovnako požaduje urýchlenie riešení podobných prípadov. Ankara prisľúbila, že čoskoro zostaví komisiu, ktorá bude riešiť práve sťažnosťami osôb, ktoré boli prepustené, či zadržané na báze celoštátneho stavu pohotovosti.

O 20 dní to bude presne rok, čo sa v krajine skupina vojakov pokúsila o celoštátny prevrat, ktorý provládne jednotky aj obyvatelia na prezidentov popud, v priebehu niekoľkých hodín potlačili. Po pokuse o prevrat však zo štátnej a verejnej služby prepustili podľa mimovládnych organizácií vyše 138 tisíc osôb, vyše 108 tisíc bolo zadržaných a takmer 54 tisíc aj uväznených. Dôvody sa predovšetkým týkajú podozrení z protištátnej a teroristickej činnosti.

Na podporu oboch učiteľov a za ich prepustenie kolujú na internete aj sociálnych sieťach (#NuriyeAndSemihAreNotAlone) petície.

Teraz najčítanejšie

Lucia Yar

Blog o politickom živote v Turecku, ktorý píšem od roku 2012 (luciamrazova.blog.sme.sk). O Turecku a politicko-spoločensko-kultúrnych témach, ktoré hýbu touto krajinou, viac aj na @Lucia_Yar a EurActiv.sk