Denník N

Peripetie 27. júna: Hodža, Horáková, Mikloško, Kalinovci

Včera bol zaujímavý deň. V Českej republike je 27. jún Dňom pamiatky obetí komunistického režimu. Na Slovensku by sme našli ešte viac rozmerov.

Hodža

27. júna 1944 zomrel v exile v USA Milan Hodža, významný slovenský politik a istý čas predseda vlády prvej Československej republiky. Hodžu sme na rozdiel od Hlinku na bankovkách nemali, ale súčasná demokratická politika by mala hľadať inšpiráciu skôr v Hodžovi ako v Hlinkovi. Hodžovi na pohrebe rečnil Ján Masaryk.

Horáková

27. júna 1950 bola komunistickým režimom po vykonštruovanom procese popravená Milada Horáková. Aj Horáková bola demokratickou političkou počas prvej Československej republiky. Aktívne sa postavila na odpor obom najväčším zlám 20. storočia – najprv nacizmu, potom aj komunizmu. Poslaneckého mandátu sa vzdala po komunistickom puči vo februári 1948 a smrti Jana Masaryka. Na rozdiel od viacerých iných demokratických politikov neodišla do exilu, ale rozhodla sa komunistickému režimu vzdorovať doma. A to ju stálo život.

Mikloško

27. júna 2017 si na zasadnutí miestneho zastupiteľstva mestskej časti Bratislava – Staré Mesto prevzal z rúk starostu Radoslava Števčíka pamätný list starostu František Mikloško, statočný disident a dlhoročný demokratický politik. Aj Mikloško aktívne vzdoroval komunistickému režimu. Je osobnosťou, ktorá sa dlhodobo usiluje prispievať k budovaniu historickej pamäte národa. Ocenenie demokratického politika od samosprávy pri príležitosti nedávnej sedemdesiatky je iste tou lepšou verziou 27. júna než smrť v exile alebo justičná vražda.

Kalinovci

Ale aby to nebolo také idylické, na tom istom zasadnutí  staromestského zastupiteľstva neprešlo o jeden hlas predĺženie nájomnej zmluvy pre občianske združenie Projekt Fórum na priestory v Pistoriho paláci, v ktorých je umiestnená aj knižnica po manželoch Kalinovcoch. Kalinovci boli vystavení perzekúciám počas fašistického i komunistického režimu. Počas druhej svetovej vojny sa pre svoj pôvod museli ukrývať, aby sa vyhli transportu do koncentračného tábora. Spisovateľ Ján Kalina bol komunistickým režimom v roku 1972 odsúdený v politickom procese na dva roky väzenia. Novinárka Agneša Kalinová sa v rovnakom roku ocitla na tri mesiace vo väzbe pre podozrenie z poburovania. V roku 1978 odišli Kalinovci do exilu v Nemecku, kde Kalina v roku 1981 zomrel. Kalinová sa stala redaktorkou Rádia Slobodná Európa, ktoré bolo exilovým hlasom v prospech slobodného a demokratického Československa.

27. jún je zaujímavý deň. Spája sa v ňom zlo komunizmu a nacizmu, ale aj odvaha postaviť sa im na odpor, aktívne im vzdorovať a prinášať v tom boji obete. Odhodlanie robiť slušnú demokratickú politiku, vytrvať a nezabúdať. Samé dôležité veci.

Teraz najčítanejšie

Ondrej Dostál

Predseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS) a poslanec NR SR (klub SaS).