Denník N

Hoaxy o migrantoch a ich dezinformačné techniky

Recyklácia šokujúcich „faktov“ starých aj niekoľko rokov, pofidérne zdroje alebo vytrhnutie informácií z kontextu – aj toto sú praktiky dezinformačných internetových stránok.

Dezinformačné internetové stránky s obľubou používajú problematiku migrácie ako nástroj na šírenie strachu medzi slovenskými občanmi. Strach z neznámeho je silnou emóciou, hlavne u tak homogénneho obyvateľstva, aké máme na Slovensku. Keď sa človek bojí, tak akékoľvek racionálne argumenty idú bokom. Treba si uvedomiť, že aj napriek tomu, že sme v Európskej únii, Slovensko nie je cieľovou destináciou migrantov.

Preto naratívy o moslimskej kultúre, ktorá je protichodná tej našej, o invázií Moslimov, ich kriminalite a útokoch, ktoré sú šírené dezinformačnými stránkami, sú nielen zavádzajúce, ale aj neopodstatnené.

Najnovšími príkladmi šírenia správ o utečencoch, imigrantoch a ich kriminalite či svedectvách o ich neprispôsobivosti šíria Hlavné správy a Zem a vek. Tieto dezinformačné stránky, ktoré o sebe tvrdia, že prinášajú alternatívne informácie, ktoré sú mainstreamovými novinami a politikmi zamlčiavané, však zas a znova používajú obľúbené praktiky manipulátorov – recyklujú staré články a „senzácie“ a (ne)odvolávajú sa na rôzne pofidérne zdroje.

Napríklad, Hlavné správy nedávno informovali o incidente vo Francúzsku, pri ktorom dvaja aktivisti francúzskej politickej strany Parti de la France pri občerstvovaní sa pivom v horúci podvečer boli najskôr upozornení z neslušného správania a neskôr napadnutí mužmi zo severnej Afriky. Slovenský čitateľ, ktorý si rád dá pivo, by sa mohol hneď ohradiť a urobiť si záver o agresívnych Moslimoch. Autorka však okrem toho, že neuvádza zdroje informácií z ktorých čerpala, takisto nepodáva celý obraz. pôvodného blogu politickej strany záhadne vypadla informácia, že celý tento incident sa odohral počas Ramadánu. Inak povedané, dvaja členovia francúzskej krajne-pravicovej politickej strany si počas veľkého moslimského sviatku, počas ktorého všetci moslimovia dodržujú prísny pôst, popíjali pivko niekde (v moslimskej štvrti) v Marseille. Vzhľadom na nedostatok informácií, nemôžeme jednoznačne konštatovať, že išlo o zjavnú provokáciu a určite nechceme ospravedlňovať žiadne násilie. Napriek tomu sa v článku spomína zástupca a regionálny delegát tejto strany, Olivier Bianciotto, ktorý je známy pre svoje extrémistické postoje a francúzske noviny ho nazývajú neonacistom. Preto je otázne, za akých okolností k incidentu došlo. Lebo napríklad, ak by sa takí predstavitelia extrémistických a krajne pravicových skupín rozhodli zorganizovať demonštráciu proti rómskej minorite niekde v rómskej osade, tiež by museli očakávať, že by mohlo dôjsť k potencionálnym konfliktom.

Ďalšou tendenciou dezinformačných informačných kanálov je recyklácia starých šokujúcich správ. V tomto prípade článok stránky Zem a vek z októbra 2015 patrí k najčítanejším článkom v júni 2017. Alarmujúci článok upúta pozornosť čitateľa, ktorý už ani možno článok nedočíta a nezistí, že dané alarmujúce dezinformácie sú staré vyše rok a pol a citujú články ktoré, už buď neexistujú alebo sú ešte staršieho charakteru, ako možno pozorovať z obrázkov nižšie.

Zámer je však dokonaný, slovenský čitateľ má pocit, že je ohrozený a Slovensko sa musí pred príchodom migrantov brániť. Ako však vyplýva z obrázku nižšie, Slovensko má v rámci Európskej únie najmenší podiel prisťahovalcov na 1000 obyvateľov.

(Zdroj: Eurostat, dáta za rok 2015)

Čo sa týka počtu udelení azylu či občianstva, Slovenská republika má tradične veľmi nízke čísla aj pre naše prísne podmienky. Bližšie informácie na obrázkoch nižšie.

 

GLOBSEC Policy Institute 

Tento monitor analyzuje najdôležitejšie dezinformačné kampane, ktoré sú používané a šírené takzvanými konšpiračnými alternatívnymi stránkami a dezinformačnými kanálmi na Slovensku. Prostredníctvom tohto monitoru by sme chceli zvýšiť povedomie o vplyve dezinformačných kampaní na celospoločenské diskusie a vnútropolitické dianie na Slovensku. Vytvorenie tohto monitora bolo podporené National Endowment for Democracy.

 

Teraz najčítanejšie

Dezinformácie Hoaxy Propaganda

Tento blog je spoločným výstupom aktivít Juraja Smatanu, kolektívu spolupracovníkov z facebookovej stránky Dezinformácie - Hoaxy – Propaganda a GLOBSEC Policy Institute.