Denník N

Filmári strávili mesiac v utečeneckom tábore Za’atari. Čo zistili?

Ako prekladateľka filmových titulkov som opäť vďaka svojej práci mala možnosť vidieť zaujímavý film. Dokumentárny film Salam Neighbor (Mier s tebou, sused) som preložila pre Medzinárodnú organizáciu pre migráciu (IOM), ktorá snímku zadarmo premietne 4. júla 2017 v bratislavskom kine Lumiere o 18:30.

Dokumentárny film Salam Neighbor natočili v roku 2015 mladí filmári žijúci v USA, Zach Ingrasci a Chris Temple. Rozhodli sa urobiť niečo, o čo sa pred nimi asi ešte nikto nepokúsil. Na mesiac odišli z USA a presťahovali sa do obrovského utečeneckého tábora Za’atari v Jordánsku. Chceli zistiť, ako tábor funguje a ako tam utečenci žijú.

Filmári dostali pri registrácii do tábora rovnakú výbavu ako ostatní utečenci, za ktorú si však zaplatili. Stan, zubnú pastu a základné potraviny. Zatĺkať klince im veľmi nešlo, ale okoloidúci ľudia im so stavbou stanu pomohli. Myslíte, že dvaja mladí Američania do utečeneckého tábora zapadli? Ani nie. Hneď si ich každý všimol a boli pre všetkých atrakciou. To ale neznamená, že si nenašli priateľov.

Tábor Zaatari je obrovský. Hoci Jordánsko trpí vysokou nezamestnanosťou, prijalo 83-tisíc utečencov, pričom počet obyvatelov krajiny je 10 miliónov. Okrem ubytovania v stanoch a karavanoch tábor ponúka jedlo, zdravotnú starostlivosť, terapie a vzdelanie. O mnoho sa starajú samotní utečenci – zakladajú centrá, zveľaďujú si príbytky a podnikajú. Utečenci nemôžu dostať pracovné víza a nemôžu ani opustiť tábor. V tábore sa však vytvorila niekoľkomiliónová ekonomika. Ako vo filme hovorí Kilian Kleinschmidt, vtedajší riaditeľ Za’atari : „My sme stavali tábor, oni stavali mesto”.

Príbeh filmu nie je len o samotnom tábore a jeho fungovaní, ale aj o ľuďoch. Raouf má 11 rokov a chce byť lekárom. Um Ali prišla vo vojne v Sýrii o dvoch synov. Ghoussoon je matka troch detí a radšej sa snaží sama uživiť rodinu, ako by mala odísť do tábora a všetko dostávať zadarmo.

Podľa mňa film nie je len o sýrskych utečencoch. Je o tom, že my, ľudia, nie sme také jednoduché tvory. Aj keď máme zabezpečenú stravu, bývanie a bezpečie, potrebujeme niečo viac. Potrebujeme byť súčasťou spoločnosti, pracovať, učiť sa, byť kreatívni a produktívni. Bohužiaľ, utečenecké tábory ponúkajú len krátkodobé riešenie, problém je však dlhodobý.

Po odpremietaní filmu Salam Neighbor bude o 20:00 nasledovať diskusia so spomínaným Kilianom Kleinschmidtom, bývalým riaditeľom tábora, o náročných podmienkach, ktorým utečenci čelia. Podujatie organizuje Medzinárodná organizácia pre migráciu.

Film sa premieta v pôvodnom anglickom znení so slovenskými titulkami.

Teraz najčítanejšie

Zuzana Šplhová

Som freelance prekladateľka filmových titulkov z angličtiny a španielčiny. Prekladanie zaberá väčšinu môjho dňa, ale nájdem si čas aj na čítanie a hltanie nových informácií prakticky o všetkom (ktoré sa často pretaví do bezcieľneho skúmania internetových vôd). V lete sprevádzam interpretov festivalu Pohoda a snívam, že raz o tom nezabudnem napísať blog.