Denník N

Veneto

Naprieč kultúrou, vínami a dobrým jedlom.

Veneto je región, ktorý sa nachádza v severovýchodnom Taliansku s hlavným mestom v Benátkach. Hraničí na severe s Trentino-Alto Adige a Rakúskom, na juhu s Emilia-Romagna, na východe s Friuli Venezia Giulia a na juhovýchode s Jadranským morom. Tento región je pomenovaný podľa obyvateľov Benátčanov a kubánskeho obyvateľstva, ktoré sa usídlilo na území po polovici 2. tisícročia pred naším letopočtom, ale ktoré by nemalo byť zamieňané s dnešnými obyvateľmi regiónu.

Vďaka svojmu krajinnému, historickému, umeleckému a architektonickému dedičstvu je Veneto jedným z najnavštevovanejších regiónov v Taliansku.

 

Od 30. rokov 20. storočia sa táto krajina považuje za krajinu emigrácie kvôli chudobe tohto regiónu, keďže Benátčania až do sedemdesiatych rokov minulého storočia emigrovali do mnohých krajín v Južnej Amerike a dokonca aj do Austrálie, kde hľadali majetok.

Pozoruhodný rozvoj priemyslu však od 70. rokov 20. storočia transformoval Veneto z emigračnej krajiny na prisťahovaleckú krajinu. Toľko, že veľmi zvláštna skutočnosť poukazuje na to, že v priebehu posledných dvadsiatich rokov existovali početné žiadosti o talianske občianstvo detí, vnúčat a Benátčanov, ktorí emigrovali do Južnej Ameriky pred mnohými desaťročiami. Tento fenomén bol zjavný najmä vtedy, keď Argentínska republika, kde milióny ľudí žili s otcom alebo starým otcom v Benátsku, vstúpili do vážnej hospodárskej krízy a vznikli veľké fronty na žiadosť o potvrdenie talianskeho občianstva a uvoľnenie talianskeho pasu na veľvyslanectvo Buenos Aires a konzuláty. Veneto je v súčasnosti jedným z najbohatších regiónov v Taliansku. Od povojnového obdobia pozná veľmi silnú ekonomickú expanziu a dnes je domovom dôležitých priemyselných aktivít.

Samozrejme, rovnako ako v ktoromkoľvek inom regióne Talianska, nachádzame tiež v Benátsku územie, kde je víno tak rozsiahle, rozmanité a staré. Vinič a víno sú neoddeliteľnou súčasťou histórie, kultúry a krajiny tohto regiónu, ktoré počas storočí charakterizovali spôsob života, hospodárstvo, slávu a gastronomické tradície. Veľmi zvláštna anekdota týkajúca sa histórie vína v Benátsku začína dávno pred časom Grékov, ktorý uznáva zavedenie viniča v Taliansku. Predpokladá sa, že vinič bol prítomný vo Veneto vo voľnej prírode už od mnohých storočí pred Kristom a hrozno používali obyvatelia tých čias najmä ako jedlo a táto história siaha až do 7. storočia pred naším letopočtom. S cieľom nájsť prvé dôkazy o etnologickej výrobe etnických skupín v Benátsku. Produkcia, ktorá sa naďalej vyvíjala vďaka skleneným výrobkom „Murano“, čo prispelo k šíreniu vína a jeho najlepšiemu zhodnoteniu prostredníctvom fliaš a pohárov fúkaného skla. Toto remeslo je známe po celom svete, ktoré sa vtedy rýchlo rozšírilo na stoly šľachticov, a ktoré postupne nahrádzajú strieborné a keramické nádoby. Dokonca aj dnes sú benátske vína mimoriadnou vizitkou pre tento región. Možno ešte viac ako ich kulinárska tradícia.

 

Benátska kuchyňa je založená na citlivých, ale veľmi rozmanitých príchutiach, ktoré nájdu svoje korene v histórii a v geografickej forme regiónu. Produkty obsahujúce hlavné jedlá sú štyri prvky, ktoré pozostávajú z ryže, polenty, tresky a fazule.

Skutočnosť, že v Benátkach bola dôležitá ako to my taliani nazývame „Morská Republika“, vysvetľuje šírenie korenia, ktoré sa v kuchyni používa v širokej miere a v minulosti tiež ako nástroj na konzervovanie potravín: korenie a škorica, ale aj klinčeky a hrozienka. Tieto sú neoddeliteľnou súčasťou mnohých jedál a to vo všetkých provinciách regiónu, kde prirodzene tiež nemôžete nechať ujsť úžasné salámy a miestny syr, ktorý je absolútne závideniahodný pre jeho chuť.

 

Pokiaľ ide o aspekt sociálnej kultúry, zistíme, že náboženský aspekt vždy zohrával dôležitú úlohu a myslím si, že je správne zdôrazniť, že jeho prítomnosť v Benátsku vždy vniesla do budov inštitúcii a chrámov, a to najmä v mestách v lagúne. Výnimočnosť v Benátkach, ale nielen medzi mnohými patrónmi celého regiónu a patrí k miestam bohoslužieb, ktoré sú predmetom pútí: Svätyňa „Madonna del Monte Berico“; Svätyňa „Madonna della Corona“ v horách okolí Verona; Svätyňa „Beata Vergine del Covolo“ sa nachádza priamo na svahoch hory Monte Grappa. Je dôležité si pamätať, že v minulosti tu bola veľká židovská civilizácia v tomto regióne. Civilizácia, ktorá bola raz nútená žiť vo svojich „getách“ a že s pádom republiky a príchodom Napoleona konečne skončila diskriminácia. V dnešnej dobe tento komplex zostal úplne neporušený a úplne zapustený do zvyšku spoločnosti a teraz ich je ozaj len niekoľko stoviek.

 

Môžeme hovoriť hodinu o meste Benátky, historickom a očarujúcom meste s jej známym karnevalom, ktorý je známy po celom svete. Myslím si, že toto magické mesto si zaslúži článok venovaný len jemu, ktorý si dúfam čo najskôr prečítate. Dnes si myslím, že som vás hlboko preniesol do benátskej kultúry a malé nahliadnutie do minulosti až do súčasnosti, aby ste vedeli spoznať tento nádherný región, krajinu s veľkým historickým významom, ktorá dnes stále hrá veľmi dôležitú úlohu v talianskej ekonomike.

 

Teraz najčítanejšie

Luca Nucciarelli

Moja kariéra kuchára sa začala v talianskom Toskánsku, v mestečku Pitigliano, odkiaľ pochádzam. Prvé skúsenosti som naberal ešte ako študent počas letných prázdnin v reštaurácii mojej tety. Láska k vareniu ma dodnes neopustila, na svojich kuchárskych cestách svetom som v Anglicku stretol svoju lásku, ktorá ma priviedla na Slovensko. Dnes pre Vás varím v Martine a spolupracujem ako šéf ambasador v reštaurácie Orchidea vo Veľká Lomnica.