Denník N

Nikto nedokáže urobiť taký zmätok človeku, ako Fico človeku

Minulý týždeň sa premiér Robert Fico pochválil, ako sa mu podarilo vyhrať arbitráž. Kvôli jeho „zhabaniu“ vodného diela Gabčíkovo spred viac ako dvoch rokov totiž Slovenské elektrárne požadovali od Slovenska mastné odškodné. V Slovenských elektrárňach má pritom dnes najväčší, 34 percentný podiel práve Slovenská republika.

Spory okolo vodného diela Gabčíkovo sa ťahajú už vyše 10 rokov a vzhľadom k ďalším neuzavretým sporom sa ešte dlho ťahať budú. Arbitrážny súd vo Viedni tak síce ukončil jeden z nich, zamietol nárok Slovenských elektrární na odškodné podľa zmluvy o odškodnení, súčasne však otvoril ďalšiu a ešte nebezpečnejšiu Pandorinu skrinku. Svoj výrok oprel o rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave. Ten v marci 2015 vyhlásil zmluvu o prevádzke Gabčíkova (uzavretú medzi Vodohospodárskou výstavbou a Slovenskými elektrárňami z roku 2006) za neplatnú, a to od začiatku.

Toto rozhodnutie krajského súdu v dlhoročnom spore pritom prišlo zaujímavo iba jeden jediný deň predtým, ako by vstúpila do platnosti výpoveď zmluvy o prevádzke vodného diela, na základe čoho by odškodné pre Slovenské elektrárne bolo neodškriepiteľné. Toto však arbitrážny súd neskúmal, a tak sa iba môžeme tešiť, že ešte stále máme sudcov, ktorí vedia rozhodovať v prospech Slovenska na pokyn.

Ale naozaj v náš prospech? Ak je totiž neplatná zmluva o prevádzke, ako rozhodol Krajský súd v Bratislave, neplatná je aj zmluva o odškodnení, ako rozhodol arbitrážny súd vo Viedni, potom musí byť neplatná aj dohoda o usporiadaní majetkovo-právnych vzťahov k vodnému dielu Gabčíkovo, ktorej uzavretie bolo podmienené práve platnosťou predošlých dvoch zmlúv. Komu teda dnes vodné dielo vlastne právne patrí?

Stratili ste sa? Ani sa vám nečudujem. Vznikol proste jeden veľký chaos. Skrátka, nikto nedokáže urobiť taký zmätok človeku, ako Fico človeku.

Teraz najčítanejšie

Karol Galek

Od roku 2004 sa venujem energetike a všetkému, čo s energiami, ich výrobou, distribúciou, spotrebou, či úsporami súvisí. Po parlamentných voľbách v marci 2020 som prijal ponuku Richarda Sulíka stať sa jeho štátnym tajomníkom na Ministerstve hospodárstva SR. Podľa hesla - za menej politiky v energetike - sa snažím dosiahnuť nízke a spravodlivé ceny energií pre všetkých.