Denník N

Po kontrole v sociálke musíte napísať, v čom sa polepšíte

Foto – TASR
Foto – TASR

Ďalší administratívny nezmysel, ktorý musíte povinne splniť.

Sociálna poisťovňa naďalej zotrváva na čele môjho súkromného rebríčka popularity štátnych inštitúcií. Tentokrát vstúpila do môjho života s novým, výchovným prvkom v podobe prijatia opatrení na odstránenie zistených nedostatkov a príčin ich vzniku v rámci kontroly, a tiež aj spísania písomnej správy o splnení týchto opatrení. Tak sa totiž nazýva nezmyselný traktát, ktorý musíte povinne vyprodukovať po ukončení kontroly.

Sociálna poisťovňa má ako jediná inštitúcia pre podnikateľov nielen odstrašujúci a byrokraciou zaváňajúci charakter, ale ak sa vám podarí absolvovať v nej kontrolu, verte, že bude mať na vás aj dobrý, výchovný charakter. Ak ste už niekedy absolvovali takúto kontrolu, možno to pre vás nie je novinka, ale pre tých šťastných, ktorí ešte tú česť nemali, prinášam poučenie vopred.

Ak sa vám ohlási kontrola zo Sociálnej poisťovne telefonicky, mailom alebo poštou, buďte pripravení na to, že ju bude zaujímať nielen klasická agenda týkajúca sa zamestnancov, ako sú výplatné pásky, či mzdové listy, ale aj mnoho iných dokumentov týkajúcich sa vašej spoločnosti alebo organizácie. Pripravte si preto zakladateľské listiny, alebo spoločenské zmluvy, prípadne stanovy, ak ste občianske združenie. Rovnako si pripravte rozhodnutia, alebo zápisy z valných zhromaždení, ako ste naložili s prípadným ziskom alebo stratou za kontrolované obdobie. Toto sú pre mňa dosť nepochopiteľné veci, zriaďovacie dokumenty si vysvetľujem tak, že kontrolór si chce preveriť, či náhodou nevzniká nárok na výplatu nejakých odmien, ale rozhodnutia o naložení so ziskom si už tak celkom dobre vysvetliť neviem, nakoľko výplata podielov na zisku sa vždy týkala iba zdravotného poistenia a po novom dane z dividend. Ale dobre, existujú aj väčšie absurdity.

Po predložení všetkých potrebných dokumentov a skontrolovaní, vysvetlení všetkých faktov, kontrolór pripraví zápis, ktorý vám pošle alebo dá na preštudovanie. A verte, že aj keď kontrola skončí bez nálezu, v správe z kontroly sa na sto percent objaví nejaký nedostatok v podobe o deň neskôr uhradených odvodov, či neskôr predložených výkazov alebo podobne. A práve tieto zistené nedostatky si máte rozobrať, prijať návrhy na ich odstránenie a spísať o tom správu po ukončení kontroly. Kontrolór vám dá termín, do ktorého musíte takýto nezmysel predložiť.

Ja akceptujem zákony, aj keď sú niekedy úplne nezmyselné, som za ich porušenie ochotná znášať následky a zaplatiť pokutu alebo penále, ale aby ma niekto nútil v dnešnej dobe spisovať nejaké správy o tom, že áno nabudúce zaplatím načas, nie nestane sa, že nebudem mať peniaze na účte, áno aj keď budem črevá za sebou ťahať, nahrám všetko načas, tak to už mi príde ako úplný absurdistan. Niektoré pobočky Sociálnej poisťovne si asi uvedomujú, že ak im to aj dodatočne nepošlete, svet sa nezrúti a prižmúria oko, niektoré vás budú donekonečna vyzývať, aby ste im návrh na svoje polepšenie poslali a niektoré idú na to už tak sofistikovane, že vám rovno pri podpise protokolu z kontroly predložia čistý papier a nadiktujú tri vety, ktoré im tam na mieste napíšete, aby bola splnená litera zákona.

Kandidátov na byrokratický nezmysel máme v tejto krajine stále viac, ako by sme chceli, a tento bude mojím nominantom na tohtoročného víťaza.

Teraz najčítanejšie

Jaroslava Lukačovičová

Poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska, prezidentka účtovnej asociácie a expertka na dane, odvody a podnikateľské prostredie.