Denník N

Starý Netanjahu bol lepší

V Izraeli vynašli stroj času – Stretnutie Fico-Netanjahu už dnes

13. júla sa Mirek Tóda i Peter Morvay rozpísali o prebiehajúcej vládnej kampani v Maďarsku, ktorá útočí na Georgea Sorosa.

Konšpiračný antisemitizmus, pripomína až nacistické praktiky

V Budapešti je práve Benajmin Netanjahu, ktorý s antisemitským zobrazením Sorosa problém nemá. Jeho vláda vedie proti Sorosovi vlastnú vojnu.  Píše o tom aj New York Times, u nás nikto.

Naopak, Netanjahu Maďarsko pochválil – citujem z videa v Správach RTVS (od 37:22):

„Židovský ľud zažil obrovskú tragédiu, ale prekonali sme ju. Podobne ako aj Maďari prekonali viaceré udalosti.  Maďarsko aj Izrael sú si vedomí minulosti, ale hľadia do budúcnosti. Premiérovi Orbánovi chcem poďakovať, že stojí za Izraelom na medzinárodných fórach. Maďarsko stojí na čele v boji proti antižidovskej politike, za čo mu patrí uznanie vlády a obyvateľov Izraela.“

Už je zvykom, že izraelskí vládni predstavitelia hodnotia postoje voči židom najmä podľa toho, ako sa človek stavia k izraelskej politike na Blízkom východe. Žiadna kritika Izraela = žiadny antisemitizmus. Môžete si aj celé hlavné mesto za vládne peniaze oblepiť protižidovskými obrázkami. Kým vláda zároveň podporuje Izrael, všetko je v poriadku. Je veľmi smutné, že predstavitelia izraelských vlád sú aj u nás bežne považovaní za akýchsi „hovorcov“ židov.  Do tejto úlohy sa sami pasujú, škoda, že to prijímame.

Maďarskí židia ostali po Netanjahuovom vyhlásení zaskočení:

Izraelskí politici (a často aj médiá) pravidelne stotožňujú Izrael so židmi a židov s Izraelom. Avigdor Lieberman napríklad francúzskymi židom odkázal, že Francúzsko „nie je váš štát, nie je to vaša krajina, opustite Francúzsko a príďte do Izraela.“

Hudba pre uši antisemitov. Nie tých „pragmatických“.

Starý Netanjahu bol lepší, povedal by jeden. Teraz nemám na mysli Netanjahua – historika.

Benzion Netanjahu, Benjaminov otec, navrhoval, že Arabov treba obesiť na námestiach v každom meste, na výstrahu. Tvrdil, že Palestínčania neexistujú, označujú sa tak iba preto, aby mohli bojovať proti židom. Mier s Arabmi možný nie je, rozumejú iba jazyku sily a násilia. Zdalo sa mu tiež, že operácia Liate olovo v Gaze nebola dostatočne silným úderom proti Arabom a treba pritvrdiť. Izrael vraj prežije, iba ak zabije všetkých Arabov. Dajme si ešte definíciu „Araba“ podľa premiérovho tatka:

„Najhoršie je v Biblii zobrazený človek z púšte. A prečo? Pretože nemá rešpekt voči žiadnemu zákonu. Pretože na púšti si môže robiť, čo sa mu zachce.
Náklonnosť ku konfliktu je Arabovi vlastná, je to jeho podstata. Zo svojej podstaty je to nepriateľ. Jeho osobnosť mu nedovoľuje kompromis ani dohodu.
Je jedno, na aký odpor narazí, akú cenu zaplatí. Jeho existencia je založená na večnej vojne.“

V Izraeli bol Benzion Netanjahu považovaný za príliš krajne pravicového. Nemôžem si pomôcť, tieto jeho názory mi zase veľmi pripomínajú bežnú diskusiu k článkom o Izraeli napr. na stránkach SME. Aj preto SME už nečítam. Démonizácia Arabov je na Slovensku nie ďaleko od tej, akú predvádzal Netanjahu starší. Navyše, je celkom normálne, že si donekonečna opakujeme, ako je ohrozená samotná existencia Izraela a izraelských židov, ako (vymyslení) Palestínčania chcú vymazať Izrael z mapy, ako za každým rohom číha palestínsky terorista, lebo jeho dedinka nie je ešte oddelená poriadnym múrom od židovskej osady. Končí to potom aj tak, že zvyčajne rozumní ľudia začnú v diskusii zvláštne fantazírovať o obrane Izraela. Tu Peter Osuský – áno, ten Osuský – rozmýšľa, čo by bolo, keby sa „Arabi“ pokúsili Izrael z mapy vymazať:

Nikdy viac Masada!

Takto si tu žijeme. Čítala som to viackrát, no zdá sa mi, že pán Osuský to myslel vážne.

Pri takomto nastavení informovania a formovania názorov na blízkovýchodné konflikty niet divu, že napríklad humanitárna katastrofa v pásme Gazy u nás v správach chýba. OSN oznámila, že život v Gaze je pre 2 milióny tamojších obyvateľov z dôvodu pretrvávajúcej blokády už prakticky nemožný. V úzkej spolupráci s tzv. Palestínskou samosprávou Izrael úplne obmedzil dodávky elektrického prúdu do Gazy, má a bude to mať katastrofálne následky. Dokonca Spiegel Online píše o tom, že Gaza je neobývateľná, u nás nikto. Izrael – pozor, nielen Benjamin Netanjahu – vyvinul stroj času. OSN očakávala prekročenie hranice „neobývateľnosti“ v pásme Gazy „až“ o 3 roky.

Gaza sa vojnami a blokádou desaťročie vracia do staroveku, raz rýchlejšie, inokedy pomalšie. Na kolenách je infraštruktúra, 8 z 10 ľudí potrebuje humanitárnu pomoc od OSN, nezamestnanosť presahuje 50 percent, hranice sú zatvorené, nemocnice fungujú v provizórnom režime na generátoroch, chýbajú lieky, ľudia zomierajú na liečiteľné choroby.  Predstavitelia a presvedčení podporovatelia Izraela sa cítia ohrození, ponížení a urazení, keď sa povie, že treba proti Izraelu využiť sankcie. Viac ako 10 izraelsko-arabskej blokády, v dôsledku ktorej sa už v Gaze, jednom z najstarších miest na svete, už nedá viesť normálny život, nikomu tak žily netrhá.

Pri opačnom rozpoložení síl by blokáda nikdy nebola zabudnutá. Viete si predstaviť, že by napr. Libanon na desať rokov izraelské mesto odrezal od sveta bez pozornosti sveta? Ignorovaním katastrof v Gaze dávame Palestínčanom najavo, že na ich živote nezáleží.

Dnes sa Fico stretne s Netanjahuom. Myslíte si, že ukončenie blokády Gazy bude na programe rozhovoru? Skromne si myslím, že nie. Ale možno by bolo, keby sa na to novinári opýtali.

Ako hovorí nadpis blogu, starý Netanjahu bol lepší, hoci v porovnaní s Benzionom to nie je ťažké.

28-ročný Benjamin Netanjahu sa zúčastnil počas štúdii v Amerike na diskusii o izraelsko-arabskom konflikte. Vo svojom vystúpení sa o.i. odvolával na to, že Arabi „už majú“ 21 štátov a OOP sa v záujme mieru musí vzdať požiadavky na vytvorenie 22. arabského štátu. Palestínsky štát je totiž Jordánsko. Navyše však povedal, že nikto nepopiera, že existujú palestínski Arabi (v reči anonymných diskutérov na SME Plastelínci a bradáči). On by ako riešenie konfliktu prijal udelenie úplných ľudských a občianskych práv Palestínčanom na Západnom brehu – buď jordánskych alebo izraelských. O takejto možnosti hovorí napríklad tu a znovu tu.

Mladý Netanjahu podľa mňa nehovorí celkom pravdu, keď spomína Arabov v Izraeli ako jediných, ktorí na Blízkom východe majú občianske práva. Rovnako si treba všimnúť, že odmieta vytvorenie „druhého“ palestínskeho štátu. Asi o tom nebola reč, no ani arabskí občania Izraela nemali vtedy „úplné“ práva. Všetko platí dodnes. Prakticky celá relevantná politická scéna v Izraeli odmieta „palestínsky štát“.

Pripomenie dnes Fico Netanjahuovi jeho staré nápady o úplnom občianstve pre Palestínčanov? Pripomenie to niekto Ficovi?

Nóri do konca týždňa v Gaze očakávajú 24-32 stupňov, v noci 28-29. Bez zrážok.

 

Teraz najčítanejšie