Denník N

Reumatici z Komárna sa od roku 2015 liečia po celom Slovensku

V januára 2015 sa reumatologickí pacienti z Komárna „rozpŕchli“ na reumatólogické vyšetrenia po širokom okolí. Reumatologičku, ktorá odišla do dôchodku, totiž nik nenahradil. Bolo obtiažne nájsť reumatológa, ktorý by nového pacienta prijal, v celom Nitrianskom samosprávnom kraji.

„A už máte v tom Komárne reumatológa?“ Na túto otázku už vyše dva roky reumatičke v Bratislave, kam na vyšetrenia s mojou vyše 70-ročnou čiastočne nepočujúcou mamou dochádzam, odpovedám záporne.

V októbri 2015 pritom k tejto veci hovorkyňa predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja Oľga Prekopová uviedla nasledovné: „Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) situáciu poskytovania zdravotnej starostlivosti v odbore reumatológia v okrese Komárno podrobne sleduje a rieši.” Vraj sa zabezpečenie poskytovania zdravotnej starostlivosti v spomínanom odbore rieši v spolupráci s Národným ústavom reumatických chorôb v Piešťanoch, nemocnicou Forlife Komárno a zdravotnými poisťovňami.

Do konca roka lekár NSK predpokladá otvorenie reumatologickej ambulancie v Komárne. Všetko však závisí od zazmluvnenia ambulancie zdravotnými poisťovňami. “Lekár NSK vyvíja maximálne úsilie, aby bola pre pacientov v rámci NSK zabezpečená kvalitná a dostupná zdravotná starostlivosť,” uzavrela hovorkyňa. Pritom hovorkyňa VšZP Petra Balážová zas ubezpečovala: „Nemocnica Forlife v Komárne v súčasnosti hľadá lekára v odbornosti reumatológia, ak takéhoto lekára nájde, VšZP je pripravená zazmluvniť ho.” https://mynovezamky.sme.sk/c/8026155/okres-komarno-nema-reumatologa-priblizne-pol-roka.html

Takže vec sa od roku 2015 rieši a všetci kompetentní na tom intenzívne pracujú. V roku 2016 oficiálne Forlife Všeobecná nemocnica Komárno na svojej internetovej stránke uvádzala pracovisko reumatoógie (vedľa hematológie), ordinančné hodiny, meno lekára, sestry i telefónny kontakt. Od 10.1.2017 do 31.10.2017 je vraj činnosť tohto pracoviska dočasne mimo prevadzky. Ešte v roku 2016 som sa pokúsila toto pracovisko vrámci ordinačných hodín navštíviť. Vedľa hematológie som však akurát našla jedny neoznačené zamknuté dvere. Snažila som sa teda reumatológiu v nemocnici v Komárne kontaktovať telefonicky. Na neviemkoľkýkrát sa mi podarilo dovolať sestre, ktorá mi oznámila, že pani doktorka teraz pracuje ešte v Piešťanoch a ona samotná pracuje ako sestra na inom oddelení. Objednať na vyšetrenie v Komárne sa prakticky nedalo. Vraj, ozvite sa o mesiac, dva. Koncom roka 2016 som tam teda volala znova. Dozvedela som sa, že pani doktorka zostala pracovať v Piešťanoch a Komárno reumatológa fakticky naďalej nemá. Z uvedeného som nadobudla dojem, že samotnú ambulanciu prevádzkovala kontaktovaná zdravotná sestra na čiastočný uväzok a to len telefonicky.

Dnes som na stránke Nitrianskeho samosprávneho kraja našla, že reumatologická ambulancia v Komárne má činnosť pozastavenú do 20.03.2018. Vzhľadom na vyššie uvedené sa mi natíska viac otázok:

Fungovala táto reumatologická ambulancia vôbec?

Má s touto ambulanciou niekto z pacientov pozitívnu skúsenosť?

Kedy intenzívna práca kompetentných prinesie konkrétny výsledok pre reumatických pacientov a kedy sa v okrese Komárno dočkáme reumatológa, ktorý bude pacientov reálne liečiť?

Teraz najčítanejšie

Renáta Holá

Roky žijem s diagnózou psychickej poruchy. Píšem o tom, aké je to byť na psychiatrických liekoch, aké je to byť bez nich, o vlastných stavoch a postojoch.