Denník N

Aj muž môže byť obeťou znásilnenia. Ženou!

Na úvod dovoľte jeden malý „coming out“. Áno, je to pravda. Som … videl Kameňák 2 (2004). Je mi jasné, že v očiach tej pidi hŕstky čitateľov, čo mám, som okamžite klesol na úplné dno; v tento smutný deň ma preto môže „tešiť“ snáď len to, že moje „priznanie“ sa ani v najmenšom nedá porovnávať s rozvracačstvom (také slovo naozaj existuje) západnej civilizácie v prípade, že by sa jednalo o „proper“ „coming out“; téma, o ktorej budeme do 7. 2. 2015 permanentne slýchať, a potom zase o tri roky, „if u know what I mean“.

Vráťme sa ale k zmienenému filmovému „opusu“ (spoiler alert). Isto si spomínate, že „stará Kropáčková“ v ňom znásilnila hneď niekoľko príslušníkov, ktorí „pomáhajú a chránia“ po tom, čo sa nabumbala vody z modrého prameňa. A to je veru zaujímavé. Ako je vôbec možné, aby žena znásilnila muža? Na túto otázku musíme školou povinnému dorastu rýchlo odpovedať, pretože po februári na Slovensku hrozí, že deti začne zase nosiť bocian.

Znásilnenie muža ženou predstavuje na prvý pohľad paradox. Totiž, aby došlo k pohlavnému styku, musí sa muž „postaviť do pozoru“, čo ale indikuje vzrušenie, ktoré je v rozpore s predstavou o znásilňovaní a páchaní násilia. Inými slovami, ľudová predstava je, že stoporenie penisu je sprevádzané vzrušením, čo vylučuje možnosť znásilnenia. Čo ak je to ale inak?

Vychádzam z Foggovho článku (2014), ktorý je opatrený dostatočným množstvom odkazov na recenzované zdroje. Gogg dôrazne upozorňuje, aby sme sa rozišli s predstavou, že erekcia sa rovná súhlas so stykom. Poznáme totiž množstvo prípadov, keď u mužov dochádza ku stoporeniu penisu bez toho, aby bol akýkoľvek erotický stimul prítomný, napríklad pri lekárskej prehliadke.

U opitého muža možno vyvolať erekciu bez toho, aby sa vôbec zobudil. Erekcia tiež môže byť výsledkom zaplavenia adrenalínom, ktorý sa mužovi (vojakovi) nahrnie do krvi pri rozrušení, úzkosti alebo strachu, fenomén známy ako „combat boner“ (erekcia z boja). Fuchs (2004, s. 103) dokonca referuje o prípadoch, keď bola erekcia pozorovaná u samovrahov, ktorí sa obesili; výnimočne sprevádzaná ejakuláciou v okamihu smrti.

Erekcia teda neznamená súhlas so stykom a aj muža s pipíkom „up“ može žena takpovediac „take down“. O biologickom vysvetlení tohoto „paradoxu“ referuje Fuchs (2004, s. 104), ale pretože sa jedná o látku, ktorá zďaleka prekračuje moje znalosti biológie, nebudem o nej písať, tak ako nechcem písať o iných veciach, ktoré prekračujú moju kompetenciu (poučenejší čitateľ môže rýchlo kliknúť na uvedený odkaz).

Nasledujúci (ukážkový) záznam situácií, pri ktorých došlo k znásilneniu mužov ženami, je vskutku zvláštnym čítaním. Každý čitateľ by však k utrpeniu týchto ľudí mal pristupovať s rešpektom, pretože znásilnenie (či už muža alebo ženy) je u obeti sprevádzané úzkosťou, ponížením, strachom, post-traumatickou stresovou poruchou a inými negatívnymi javmi.

"In one case, a man was raped by two women at gunpoint. He was able to maintain an erection throughout severe physical abuse until he finally passed out. In another case, a seventeen-year-old boy was attacked by two men and two women and was able to maintain an erection and ejaculate three times before he was unable to perform further. Another man was drugged and awoke naked, tied down, gagged, and blindfolded. Approximately four women repeatedly raped him until it was difficult for him to maintain an erection. Threatened with castration, he was able to maintain an erection after rest periods until eventually he passed out and was left abandoned on a roadside." (Prebraté z: Fogg 2014)

Teraz najčítanejšie