Denník N

Mečiarovi k 75. narodeninám

Vladimír Mečiar sa včera dožil 75 rokov. K životnému jubileu sme mu venovali malú pozornosť. Ďalšie trestné oznámenie.

Kedysi všemocný pán Slovenska postupne odchádzal nielen z politického výslnia, ale nakoniec sa stratil aj z očí slovenskej verejnosti. Vrátil sa až s témou zrušenia amnestií, ktorými prikryl únos Michala Kováča mladšieho a zmarené referendum.

Prenikol dokonca aj do televízneho a rozhlasového vysielania. Už to síce nebol Mečiar v starej forme, ale zo schopnosti klamať, vymýšľať si a šermovať nepodloženými obvineniami a tvrdeniami mu nijako významne neubudlo.

Mečiar ohovárajúci

V marci vystúpil v televízii TA3 a tvrdil, že nebohý prezident Michal Kováč s manželkou Emíliou dostali milión dolárov. S mojím kolegom z OKS Jurajom Petrovičom sme za to na Mečiara podali trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu ohovárania. Toho sa podľa § 373 ods. 1 Trestného zákona dopustí ten, kto o inom oznámi nepravdivý údaj, ktorý je spôsobilý značnou mierou ohroziť jeho vážnosť u spoluobčanov, poškodiť ho v zamestnaní, v podnikaní, narušiť jeho rodinné vzťahy alebo spôsobiť mu inú vážnu ujmu“. Keby bývalý prezident Kováč len tak dostal milión dolárov a zatajil to, evidentne by išlo o informáciu spôsobilú ohroziť jeho vážnosť u spoluobčanov.

Mečiar vykrúcajúci sa

Mečiar sa však z tohto podozrenia vykrútil. Vyšetrovateľovi povedal, že tým myslel pôžičku, ktorú vraj M. Kováč dostal od prezidenta Svetového kongresu Slovákov Lea Danihelsa. Ten je už tiež po smrti. Vyšetrovateľovi to stačilo, Mečiarovým neuveriteľne znejúcim historkám uveril a naše trestné oznámenie odmietol. Rovnako prokuratúra odmietla sťažnosť, ktorú som podal proti odmietnutiu trestného oznámenia.

Mečiar znovu ohovárajúci

Mečiar si však nedá pokoj. V júni dostal pozvanie do rozhlasových Sobotných dialógov a tam už natvrdo povedal, že Michal Kováč zobral úplatok. Medzi „dostať na podporu milión dolárov“ (Mečiar v TA3) a „dostať pôžičku milión dolárov“ (Mečiar u vyšetrovateľa) je síce zjavný významový rozdiel, ale pripusťme, že tým niekto, kto si až tak nedáva pozor na to, čo hovorí, teoreticky môže myslieť to isté.

Možno však slová „žiadna kauza by nebola, keby Michal Kováč ako prezident nebol prijal úplatok“ (Mečiar v rozhlase) vysvetliť inak ako obvinenie M. Kováča z prijatia úplatku? Fantázia vyšetrovateľov pri zdôvodňovaní, že sa skutok nestal, je niekedy naozaj bohatá, ale bude stačiť aj na toto?

Sme zvedaví. Preto sme včera spolu s Jurajom Petrovičom na Mečiara podali nové trestné oznámenie.

Včera mal Mečiar 75 rokov. Tak snáď sme ten dar dobre trafili.

OKS: Nové trestné oznámenie na Mečiara

Teraz najčítanejšie