Denník N

Poľská legenda, omilostená Ruska alebo francúzsky hazardér. Kto prekoná v Londýne svetový rekord?

Prepisovanie čela historických tabuliek sa v atletike postupne stalo čoraz zriedkavejšou udalosťou. Svoju úlohu zohráva priblíženie sa k hraniciam ľudských možností, ale napríklad aj prísnejší boj s dopingom. Blížiace sa majstrovstvá sveta v Londýne by však rekordných zápisov mohli priniesť hneď niekoľko.

Pred štyrmi rokmi v Moskve žiaden, predvlani v Pekingu jediný, toľko svetových rekordov ponúkli priaznivcom kráľovnej športu uplynulé svetové šampionáty. Na Národnom štadióne v metropole Číny sa o rozruch v tomto ohľade postaral Ashton Eaton. Ďalší zápis do dejín atletiky však americký desaťbojár už s určitosťou nepridá, keďže začiatkom roka svoju úspechmi popretkávanú kariéru ukončil.

Ani v Londýne nemusia byť diváci o rekordy celkom ukrátení. Práve naopak, za istých podmienok by nemuselo zostať len pri jednom.

Bez prehry i bez konkurencie

Asi najväčšiu šancu zlepšiť historické maximum má Anita Wlodarczyková v hode kladivom. Tridsaťjedenročná Poľka na vrcholných podujatiach pravidelne exceluje, po prvý raz sa do listiny rekordov zapísala na MS 2009 v Berlíne (bronz vtedy putoval na Slovensko zásluhou Martiny Hrašnovej) a neskôr predviedla ešte ďalších päť rekordných hodov. Na poslednej olympiáde hodila svoje náčinie do vzdialenosti 82,29 m, aby len o 13 dní neskôr poslala výkon z Ria do zabudnutia. Na Memoriáli Kamily Skolimowskej totiž dosiahla 82,98 metrov.

Jediná žena v histórii, ktorá dokázala prehodiť bájnu 80-metrovú hranicu, ešte zrejme nesiahla na dno svojich síl. Dokazuje to aj sobotňajší výkon z mesta Cetniewo, kde za svojím vlastným maximom zaostala len o 11 centimetrov. Čo v Poľsku chýbalo, môže v Londýne poľahky prevyšovať.

Tohtosezónna bilancia Wlodarczykovej vzbudzuje rešpekt – 10 štartov a rovnaký počet víťazstiev. Na výkony svojich súperiek sa príliš pozerať nemusí, ak by 80 metrov nestačilo na zlato, zrodila by sa prvotriedna senzácia. A keď si dvojnásobná svetová šampiónka výkonom nad touto hranicou prakticky zaistí najcennejší kov, môže si pri útoku na rekord dovoliť aj veľký risk.

Rekordný pokus Anity Wlodarczykovej z OH 2016 (82,29 m)

 

Dištanc ju nezlomil, ale motivoval

Na najväčšom športovom sviatku prišla ženská výška o svoju najjagavejšiu hviezdu súčasnosti. Hoci sa nikdy nedopustila prehrešku, Maria Lasickeneová spoločne s množstvom ďalších športovcov doplatila na obrovský dopingový škandál, ktorý rozčeril už dlhší čas nepokojné vody svetovej, ale predovšetkým ruskej atletiky.

Kým na olympiáde získala právo štartu pod neutrálnou vlajkou iba diaľkarka Darja Klišinová, na MS sa predstaví ďalších takmer 20 jej krajanov a krajaniek. A práve 24-ročná šampiónka z výškarského sektora spred dvoch rokov je najväčšou medailovou nádejou spomedzi všetkých omilostených.

Okrem počtu výnimiek sa oproti vlaňajšku zmenili aj reakcie okolia. Kým Klišinová musela čeliť tvrdej kritike, účasť Lasickeneovej i ďalších Rusov na MS vníma Moskva i zvyšok sveta prevažne pozitívne. „Som si istá, že na to, aby mohla opätovne súťažiť, musela splniť tvrdé kritériá. Ak je tu, potom som presvedčená, že si to zaslúži,“ neskrývala spokojnosť jej rivalka Chaunté Lowová z USA. Proti jej štartu nenamietal ani Jurij Borzakovskij, bývalý osemstovkár a súčasný hlavný tréner ruského tímu: „Aj keď súťaží pod neutrálnou zástavou, všetci vedia, že pochádza z Ruska. A celému svetu dokáže, že všetko sa zmenilo. Je jasným príkladom toho, že dobré výsledky možno dosiahnuť aj čistým spôsobom.“

Obhajkyňa zlata z Pekingu počas nútenej pauzy na atletiku nezanevrela, tvrdo trénovala a vrátila sa v lepšej forme než kedykoľvek predtým. V ani jednom z 15 štartov pod holým nebom v roku 2017 neokúsila trpkosť prehry a až 11-krát pokorila hranicu 2 metrov. Na mítingu Diamantovej ligy v Lausanne sa prehupla ponad latku vo výške 206 centimetrov, čím sa zaradila na delené 5. miesto historických tabuliek len 3 centimetre za legendárny výkon Stefky Kostadinovovej. Nad latkou síce nemala ktovieakú rezervu, dokonca sa o ňu zľahka obtrela, ale do sveta vyslala jasný odkaz. Po dlhšom čase je rekord Bulharky opäť v ohrození.

Ak prihliadneme na fakt, že okrem Litovčanky Palšytéovej boriacej sa so zraneniami žiadna iná zástupkyňa nežnejšieho pohlavia od začiatku roka neskočila viac než 2 metre, o držiteľkách cenných kovov môže byť v Londýne rozhodnuté pomerne rýchlo. Lasickeneová by tak umne zvolenou taktikou mohla ušetriť sily a okrem úspešnej obhajoby pomýšľať aj na čosi viac.

Úspešný pokus Marie Lasickeneovej na výške 2,06 metra na mítingu v Lausanne:

https://www.youtube.com/watch?v=696y-oD41e8

 

Vabank francúzskeho lišiaka

Kráľovská chodecká disciplína síce bude v Londýne ochudobnená o obhajcu prvenstva a olympijského víťaza Mateja Tótha, súboj o medaily v uliciach britskej metropoly však môže narobiť poriadny rozruch.

Na majstrovstvách sveta a olympijských hrách sa Yohannovi Dinizovi pravidelne lepí smola na päty. S výnimkou MS 2007 (2. miesto) v lepšom prípade vpochodoval do cieľa medzi porazenými, v tom horšom si musel vypočuť verdikt rozhodcov o diskvalifikácii. Náplasťou na početné sklamania môžu byť Francúzove výkony na majstrovstvách Európy, kde 3-krát za sebou nenašiel premožiteľa a v roku 2014 utvoril aj dosiaľ platný svetový rekord. Pre 39-ročného veterána bude londýnsky šampionát jednou z posledných príležitostí na rozšírenie pomerne skromnej medailovej zbierky.

Kým pri iných disciplínach môžu poveternostné podmienky iba zľahka premiešať karty, v chodeckom maratóne zakaždým zohrávajú kľúčovú úlohu. Typické britské počasie by rodákovi z Épernay veľmi neprekážalo (v podobných podmienkach triumfoval na ME 2014 v Zürichu), tropické horúčavy však áno. Tie Dinnizovej obľúbenej hre vabank príliš nesedia, čo predviedol aj na olympiáde v Brazílii. Jeho strmhlavý útok napokon zastavili tráviace ťažkosti. Lenže inú taktiku od Diniza nemožno očakávať, zvlášť keď si na jeho skalp brúsi zuby celá plejáda mladších súperov počnúc Jaredom Tallentom a končiac Evanom Dunfeem. Z divácky atraktívnej naháňačky by mohol rezultovať aj čas lepší než 3:32:33 spred troch rokov.

Bez ohľadu na prípadný počet prekonaných svetových rekordov je už pri pohľade na štartové listiny jednotlivých disciplín zrejmé, že 16. edícia atletických MS ponúkne množstvo zaujímavých príbehov. A niektoré z nich sa celkom určite nezmazateľne zapíšu do histórie športu.

Teraz najčítanejšie