Denník N

Neymarovi neprekáža krok späť, pretože si ho nie je vedomý

Neymar Jr. Zdroj foto: Sportslens.com
Neymar Jr. Zdroj foto: Sportslens.com

Neymar je už hráčom Paríža. Kiežby použil rozum a mohol všetko vrátiť späť…Džbán sa rozbil.

Futbalový svet bol pred rokom očitým svedkom najdrahšieho prestupu futbalových dejín. Do análov sa zapísali dve obchodné strany – Juventus Turín a hlavne Manchester United, ktorý vysolil z pokladnice gigantických 110 miliónov eur. Dôvodom bol veľký návrat Paula Pogbu tam, odkiaľ v roku 2012 odišiel úplne zadarmo. Mnohí si kládli otázku, dokedy zostane táto čiastka neprekonaná.

Pre úvod, ja som mal v celej veci jasno. Ako fanúšik Manchestru United som sa neskonale tešil na moment, kedy uvidím Pogbu v červenom drese. Reči neprajníkov mi boli ukradnuté, Pogba je perfektný hráč a záložník so všestrannými schopnosťami. Mnoho lepších vo svetovom futbale nenájdete. Preto som sa schuti zasmial, keď som čítal komentáre typu „N’Golo Kanté z Chelsea je lepší“.

Od prestupu Pogbu uplynulo zhruba 365 dní, no a teraz prepisujeme dejinky znova. Nehorázna túžba Paris Saint-Germain po úspechu ich núti robiť megalomanské nákupy. Využili k tomu Neymara, ktorého, zdá sa, presvedčia, aby prestúpil do ich klubu. Brazílsky loptový virtuóz sa nezúčastnil tréningu Barcelony, oficiálna transferová suma by sa mala zastaviť na troch dvojkách! 2. 2. 2. 222 miliónov eur. Slovom dvestodvadsaťdva.

Posledné dni nás nútia k otázkam a premýšľaniu, ako sa na celú vec dívať. Prečo odchádza Neymar od najlepšieho futbalistu planéty (a jedného z najlepších géniov, akí kedy po trávnikoch pobehovali a spravili z futbalu niečo krásne) a bude hrať vo Francúzsku, kde nie je najvyššia futbalová súťaž tak kvalitná ako Španielska? S kým bude hrať francúzske El Clásico? Monaco? Lyon? Prosím vás…

Kto z jeho presunu do hlavného mesta Francúzska vyťaží a kto bude najväčším porazeným? Je možné, aby sa Barcelona iba tak spamätala a odchod svetovej hviezdy brala ľahkovážne? Nehrozí, to nie je možné.

Víťaz: Real Madrid

Kto iný z očitých a úhlavných súperov Barcelony by mal byť víťazom, ak nie gigantický klub z Madridu? Real Madrid si momentálne užíva krásne obdobie, vládne európskemu futbalu, čo potvrdil ziskom tretej trofeje Ligy šampiónov za posledné štyri roky. K sladkému triumfu z klubovej scény pridal aj titul v domácej La Lige.

Mužstvo extrémne pokojného a vyrovnaného kouča Zinedinea Zidanea v lete prešlo miernou obmenou, s klubom sa rozlúčil po úspešných rokoch tvrdý a nekompromisný stopér Pepe, lákanie Anglicka vypočul menej vyťažovaný útočník Álvaro Morata. Pusinky stále hľadajú posilu do útoku, ktorá by nahradila práve Moratu. V prípade, že vo svojom výskume úspešní nebudú, pôjdu do sezóny s triom Cristiano Ronaldo – Karim Benzema – Borja Mayoral.

Real je v pohodovom stave, Cristiano Ronaldo stále nevykazuje známky poklesu výkonnosti a na každom poste má tento španielsky gigant hráča svetového kalibru. Kým Barcelona sa potrápi s náhradou za Neymara, Real nemá na čele vrásky. Ak aj má, tak určite nie také množstvo, akým oplýva jeho najväčší konkurent v domácej súťaži.

Zidane a spol. získali v odchode Neymara do PSG obrovskú výhodu, z ktorej by mohli počas nasledujúcej sezóny výrazným spôsobom vyťažiť. Kým ich tím je kompletný, Barca bude nútená nájsť tretieho muža k dvojici Suárez – Messi. To je ideálna príležitosť pre Real, aby si v sezóne 2017/18 opantal celú ligu BBVA

Porazený: FC Barcelona

Logicky, hoci Barca zinkasuje za predaj Neymara čiastku blížiacu sa k štvrť miliarde, predstavitelia Barcelony by boli omnoho šťastnejší, keby svoj klenot udržali. Citom (alebo peniazom) sa však niekedy veľmi ťažko rozkazuje, preto sa mohli Barcelončania aj na hlavu postaviť či hodiť o zem. S rozhodnutím Brazílčana nepohli.

Argentínsko-urugajsko-brazílsky triplet bol v posledných sezónach absolútnou ozdobou Nou Campu, ničil súperov nádhernými akciami, futbalom sa doslova bavil a vrcholom bol titul z Ligy majstrov v sezóne 2014/15. Teraz je všetkému koniec. Barcelona síce nemusí tak úplne zúfať, pretože jej tím je stále ovenčený veľkou kvalitou. Lenže na trhu sa aktuálne nenachádza nik na Neymarovej úrovni. Náplasťou by mohla byť kúpa Coutinha z Liverpoolu, o ktorého prechode do Barcelony sa už dlhšie vykrikuje.

Medzi ostatné alternatívy patrí Ousmane Dembélé z Dortmundu, žiarivá kométa Kylian MBappe z Monaka, mnohí by v Barcelone radi videli aj Messiho krajana Paula Dybalu z Juventusu Turín. Prestupové leto je však v pokročilejšom štádiu a kluby budú iba hladnejšie po peniazoch, pretože sú si vedomé, že Barcelona nutne potrebuje náhradu za Neymara.

Vypýta si Liverpool za Coutinha 100 miliónov eur? Prečo nie…Coutinho je hráč svetového kalibru a The Reds nemajú žiadny dôvod ho pustiť preč. Blaugranas si tak budú musieť v prípade jeho prestupu poriadne priplatiť, či sa im to páči, alebo nie. Rovnaký postup by museli uplatniť aj pri rokovaniach o Dybalovi a MBappem.

Brilantné trio MSN je minulosťou. Zdroj foto: fcbarcelona.com

Víťaz: Paris Saint-Germain a Ligue 1

Éra ropných peniazov z Ázie priniesla do Paríža nejedno svetové meno – z tých najžiarivejších môžeme spomenúť Zlatana Ibrahimovića, Edinsona Cavaniho alebo Angela Di Maríu. Veľký úspech však Parížanom stále uniká (domáce tituly nehodno rátať a považovať ich vzhľadom ku kvalite kádra za nejaké terno), preto sa rozhodli, že treba oveľa viac pritlačiť.

Neymarova pozícia v súčasnom futbale predstavuje jeden z najvyšších levelov, je hráčom, ktorý dokáže sám vyhrávať zápasy. Zázračný chlapec novej éry brazílskeho futbalu chce byť tým najlepším na svete, vo svojom tíme a túži pobiť sa o honor najlepšieho hráča planéty. V Barcelone by mu to nebolo umožnené, pretože bol v hlbokom tieni Messiho. S ním Barca vyhráva a padá, tí ostatní budú asi vždy iba druhoradými.

Čo bude považované za úspešnú éru Neymara v PSG? Musel by vyhrávať domáce tituly (čo sa asi aj stane), ale k nim bude nutné pridať niekoľko víťazstiev v Lige majstrov a Neymar sa musí zakaždým ukázať ako líder mužstva. Vodca, za ktorým pôjdu všetci ostatní a budú ho nasledovať. Má na to ideálnu šancu, no ako napísal Gary Lineker na svojom Twitteri: „Och, Neymar, po odchode z Barcelony sa dá ísť len smerom dozadu.“

Svoju chybu, ktorú opustením Katalánska urobil, si stále neuvedomuje. Vyčkaj času ako husa klasu, na všetkých príde a každá ovečka si svoju chybu raz uvedomí. Lenže v prípade Neymara je už neskoro. Do rieky vstúpil a teraz musí plávať. Nech si dáva pozor, lebo tá rieka je hlboká a jeden kŕč ho ponorí na samé dno.

Ligue 1 vyťaží z prestupu Neymara taktiež, pretože bude aspoň trochu viac sledovaná. V rámci európskej top päťky patrí až na posledné miesto, čo sa asi s Neymarom nezmení, ale jej ratingy sledovanosti by mohli aspoň trochu stúpnuť. Stratiť nestratí, môže iba získať. Otázne je, ako veľmi jej k voňavému rozkvetu pomôže príchod brazílskej star

Neymarov senzačný transfer z Barcelony do Paríža je bezpochyby udalosťou futbalového leta. Ako sa usadí v Paríži? Sadne si so spoluhráčmi? Ku koľkým trofejam dovedie svoje nové mužstvo? Názor na jeho krok si urobte sami, myslím si však, že urobil zle. Z klubov typu FC Barcelona sa neodchádza. Opúšťate ho iba vtedy, ak vás k tomu niekto prinúti a dá vám k odchodu racionálne dôvody. Neymar ich nemal.

Nuž čo, aspoň si na účet pripíše viac peňazí, tie sú tiež veľmi dôležité. Pretože je rozdiel, či zarábate ročne 20 alebo 25 miliónov. Tých päť melónov navyše spraví obrovitánsku diferenciu, keďže bez tých piatich miliónov by Neymar neprežil, preto ten prestup…Niektorí túžia po peniazoch, iní zase po úspechoch a tituloch.

Je vôbec možné, aby niekto prekonal prestupovú sumu 222 miliónov? Vo futbalovom svete je skutočne všetko možné, nebudem prekvapený, ak tak niekto raz urobí.

Teraz najčítanejšie

Ondrej Herceg

Som 26-ročný pracujúci. Mám rád všeobecne veľmi veľa športov, no odmalička som inklinoval k pätorke hokej, futbal, tenis, basketbal a F1. Športom žijem teoreticky i prakticky 25 hodín denne a získavam nové informácie a poznatky. V mojom záujme je nahliadať na veci nepovrchným spôsobom, ale ucelene a s pochopením detailov. Tvrdá práca poráža talent, ak talent nepracuje tvrdo. Francesco Totti, Kobe Bryant, Michael Schumacher.