Denník N

Nový systém v našich dvoch najvyšších futbalových súťažiach.

Začiatok futbalovej sezóny našich dvoch najvyšších súťaží je v znamení nového herného systému. Konečne! Horší hrací systém aký sme mali sa dá len veľmi ťažko vymyslieť. Nový herný systém najvyššej súťaže je jednoznačne správnym krokom, lebo ten predošlý bol nevhodný (a to je slabé slovo).

Začiatok futbalovej sezóny našich dvoch najvyšších súťaží je v znamení nového herného systému. Konečne! Horší hrací systém aký sme mali sa dá len veľmi ťažko vymyslieť. Nový herný systém najvyššej súťaže je jednoznačne správnym krokom, lebo ten predošlý bol nevhodný (a to je slabé slovo). Zachovanie počtu klubov (12) v novom systéme najvyššej súťaže má ekonomický základ. Vplyv financií je preukázateľný. V prvej lige je distribúcia počtu mužstiev podľa regiónov západ – stred – východ ovplyvnená ekonomickým faktorom jednoznačne (7 – 3 – 2). Ako sa môže vyvíjať situácia v prvej a druhej lige možno len odhadovať. Čo môžeme čakať od nového ročníka?

Podľa hry v minulej sezóne sa očakáva, že v prvej šestici mužstiev bude Žilina, Slovan, Trenčín. Do boja zrejme zasiahne Ružomberok, Trnava a Dunajská Streda. Do šestice sa môžu tlačiť aj ďalší uchádzači, Zlaté Moravce, Podbrezová, Senica. V Michalovciach možno očakávať zlepšenie. Na začiatku bude veľké nadšenie v Nitre, nováčik môže prekvapiť v kladnom alebo zápornom zmysle. Najväčšie ťažkosti by mohli mať v Prešove.

Už úvodné kolá však naznačili, že liga môže získať na zaujímavosti. Nastali zmeny v zložení kádrov, nastúpili noví tréneri, zaťaženie v európskych pohároch, výsledky, vypadnutia ovplyvňujú psychiku mužstiev. Tieto a aj ďalšie skutočnosti majú vplyv na mužstvá, ich hru a výsledky. Hoci niektoré predpoklady sa naplnia, príde aj k novým skutočnostiam a niektoré očakávania sa ukážu chybné. Neočakávané výsledky, víťazstvá a pády budú situáciu meniť po každom kole.   Už po dvoch kolách sú výsledky Žiliny prekvapením.  Na mužstvo doľahlo vypadnutie po dobrej hre, smole i chybách v stretnutiach ligy majstrov. Tréner Guľa nezvaľuje vinu na hráčov, hrajú naplno. Oslabeniu však nedokázali odolať (proti FC Kodaň), prevahu efektívne využiť (proti Prešovu) a v Nitre ich položilo nadšenie nováčika. Nie je to podnet na zamyslenie nad riešením taktických otázok a koncepcie mužstva? Je na mieste zvoliť systém a presadzovať ho, bez ohľadu na zmeny v kádri, aktuálneho súpera a dianie na ihrisku? Riešenie nie je jednoduché, ale tréner Guľa je skúsený a preto predpokladám, že Žilina sa v ďalších kolách úspešne presadí.

Taktické a koncepčné otázky nie sú len problémom žilinského mužstva, týkajú sa viacerých trénerských tímov. Poukazuje na to rozdiel v hre a aj vo výsledkoch v domácom prostredí a na súperových ihriskách. Mužstvá ľahšie zvládnu útočnú hru na súperových ihriskách, kde majú možnosť protiútokov do otvorenej domácej obrany. Naopak trápia sa pri uzavretej obrane súpera na vlastnom ihrisku. Tu je možné vidieť rukopis trénera a jeho realizačného tímu ako pripravil zverencov na zápas. Odborník na stratégiu a taktiku vo futbale Ladislav Kačáni napísal: „Tréning sa má podobať zápasu“ [1]. To znamená, že nácvik má v trvaní a intenzite na tréningoch zahrňovať také  činnosti aké sa vyskytujú v zápase. Môžeme to aj obrátiť. Z činnosti v zápasoch môžeme posúdiť aký nácvik chýba v tréningoch. Ak tréning nie je tvorivý, tak nemožno v zápase očakávať tvorivosť hráčov. Pri hre proti uzavretej obrane musia hráči vytvárať situácie pre obranu prekvapivé a nie bezducho nakopávať loptu pri výškovej prevahe súperových obrancov. Videli sme v prípade reprezentácie do 21 rokov, že je možné vytvoriť koncepciu a hráči dokážu sebavedomo a tvorivo myslieť. Je to nádej do budúcnosti. Dosiahnuť zlepšenie je možné len kvalitným tréningovým procesom a systematickou prácou. Na úroveň súťaže nemá priamy vplyv Úroveň počet mužstiev alebo spôsob súťaže. Dobrý súťažný poriadok môže pomôcť, ten predošlý bol zlý.  Nový súťažný systém nezaručuje vyššiu návštevnosť. Konkurencia televíznych prenosov zo zahraničných líg je veľmi silná. Rozdelenie ligy po 22. kolách na dve skupiny možno hodnotiť z rôznych hľadísk. Atraktivita niektorých zápasov v boji o titul sa zvýši. Vyšší potenciál návštevnosti v lige má Trnava, Dunajská Streda, Michalovce a Nitra ako nováčik. V ostatných mestách nárast divákov nebude významný. Ku koncu sezóny bude zaujímavé porovnať návštevnosť z predchádzajúcich ročníkov.  Údaje z roku 2015 hovoria: Návštevnosť I. ligy na jeseň 2015/2016 nijako zvlášť neohúrila [2]: Nad priemernú hranicu návštevnosti 2000 divákov (!) sa na jeseň dostalo len päť mužstiev. Tesne ju prekročila Žilina s priemerom 2023 divákov na zápas. Nasleduje Trenčín (2370), nováčik z Michaloviec (3055), Dunajská Streda (4198) a „absolútny fenomén“ Spartak Trnava (8446). „Belasí“ mali jesenný priemer len 1227 divákov. Na hlavné mesto a klub s takou bohatou históriou je to hanba. Ešte tragickejšie vyzerá návštevnosť na Slovane ak sa prepočíta percentuálne na počet obyvateľov mesta. Pre spravodlivosť je vhodné poznamenať, že Slovan dvíha návštevnosť na súperových ihriskách. Ekonomika robí svoje a v tom je sila Slovana, čo mu chýba je koncepcia hry na vlastnom ihrisku a divácke zázemie. Na súperových ihriskách bude dominovať.

Na zopakovanie otázky. Čo môžeme čakať od nového ročníka?

  • Tvrdší boj o prvé priečky a vypadnutie.
  • O majstrovi a účasti v európskych súťažiach sa rozhodne v posledných kolách.
  • Zlepšenie hernej činnosti mužstiev.
  • Mierny nárast divákov (Trnava, Dunajská Streda, Nitra).
  • Ekonomické problémy mužstiev v prvej aj druhej lige.
  • Na postoch trénerov príde k zmenám.
  • Problémy so skupinami násilných divákov.

Závislosť od finančných rozpočtov v prvej aj v druhej lige už ukázali prípady Myjavy a Košíc. Odstúpenie zo súťaže a nesplnenie súťažných podmienok má určite aj ekonomické pozadie. V akom rozsahu nás podobné nepríjemnosti čakajú je ťažko odhadnúť. Sponzor MFK Ružomberok vyhlásil, že investícia do futbalu bola jeho najväčším omylom.
Za náklady mohli postaviť fabriku. A to je prípad klubu, v ktorom sa zrejme pracuje (aj s mládežou) dobre a prekvapil v Európskej lige. Nie je žiadna záruka, že sa v niektorých kluboch neukážu fatálne problémy. Celoštátna druholigová súťaž je ekonomicky náročná. Do akej miery sa prejaví ekonomická prevaha západného regiónu na zložení mužstiev aj v druhej celoštátnej lige ukáže budúcnosť. Je na škodu, keď z dvoch regiónov sa z ekonomických dôvodov odčerpávajú talenty a podmienky pre výchovu mládeže tam nie sú dostatočné.

[1] Kačáni: Základy stratégie a taktiky vo futbale, Šport, Slovenské telovýchovné nakladateľstvo, Bratislava, 1982, (77 – 007 – 82),str. 41

[2] https://profutbal.sk/clanok/201830-Navstevnost_dvihaju_Trnava_DAC_a_Michalovce_Slovan_na_dne

Teraz najčítanejšie

Pavol Daučík

Moje články sú o futbale. Nie som fanúšik. Som chemik a (ex)futbalový tréner II. triedy s neplatnou licenciou. Píšem keď musím a mám čas.