Denník N

Na čo si dávať pozor pri nízkoenergetickej stavbe?

Nízkoenergetický štandar sa dá dosiahnúť aj s obmedzeným rozpočtom. Budete sa však musieť uspokojiť s nižšou podlahovou plochou, jednoduchým tvarom a nižším štandardom.

Dodávateľ a projekt – Spomedzi dodávateľov je dôležité si vybrať niekoho kto má dlhoročné skúsenosti alebo sú na neho dobré referencie. Nevyhnutný je dobrý projekt a energetický certifikát. Ak zhotoviteľovi nedôverujete, radšej si zabezpčte stavebný dozor, ktorý dohliadne na priebeh stavby.

Šetrenie na materiáloch? – Pri nízkoenergetickom doma sa to určite nevyplatí! Nedostatočná hydroizolácia alebo tepelná izolácia zníži energetické vlastnosti ako aj chybne zvolená konštrukcia. Štandardom sa stávajú okná s trojsklom ale ich správna realizácia je ešte dôležitejšia, len takto eliminujete tepelné straty.

Pozor na svojpomocnú výstavbu – Po výbere dobrého projektu, stavebného dozoru a kvalitných materialoch sa pustíte do práce, no pri ukončení zistíte, že Vás stavba stála rovnako ako od renomovaného staviteľa.

 

Čomu sa vyhnúť?

Zložitému tvaru domu a výklenkom – Jednak to predražuje stavbu a na druhej strane to uberá aj na energetickej efektívnosti plášťa.
Nekvalitným materiálom – Je to časovaná bomba – To čo ušetríte teraz, zaplatíte neskôr na rekonštrukcií alebo za unikajúcu energiu.
Podozrivo lacným firmám – Stále sa na trhu objavujú firmy, ktoré za “kvalitné domy” pýtajú nereálne nízke sumy. Taktiež sa vyhnite firmám ktoré nemajú žiadné skúsenosti a vy ste “pokusný králik”
Šetreniu na nesprávnych miestach – Ak si zvolíte na začiatku veľky alebo zložitý dom, túto sumu budete musieť neskôr šetriť pravdepodobne na materiáloch.

Teraz najčítanejšie

Matúš Mathis

Po štúdiu na súkromnej ekonomickej škole som pôsobil šesť rokov v maklérskej spoločnosti, posledný rok na manažérskej pozicií. Som spoločníkom realitnej kancelárie H&PARTNERS - Realitná kancelária kde mám na starosti marketing ale zároveň aj predaj nehnuteľností. Špecializujeme sa na predaj developerských projektov, čo mi poskytuje stále nové výzvy. Voľný čas mi vyplňuje štúdium angličtiny a snaha vycvičiť psa.