Denník N

Vyrástli z leporela? Nevšedné obrázkové knihy pre deti od 2 rokov

Deti, s ktorými si rodičia doma pravidelne čítajú, preukazujú už vo veku rok a pol – dva roky väčší záujem o „veľkáčske“ knihy, čo znamená, že opúšťajú leporelá skôr ako ich rovesníci, ktorí ich považujú viac za hračky. Táto skutočnosť nevypovedá nič o deťoch samotných. Môže byť ale veľkou výzvou pre rodičov, ktorí zrazu zistia, že nájsť pre malé dieťa vo veku od 2 – 4 rokov knihu, ktorá zaujme, je akcia hodná dobrodružstva troch pátračov. Tu je malý zoznam rozmanitých obrázkových kníh, ktoré by mohli zabrať.

Roztomilá kniha s empatickým medveďom

Tento hrdina sa ani na chvíľočku neprestane usmievať. Na začiatku akosi stratený sám v sebe, postupuje medveď hlbšie do lesa a počúva nielen okolité zvuky, ale najmä to, čím k nemu prehovára jeho vnútro. Medveď, ktorý tam nebol je rozkošná publikácia väčších rozmerov (A3) od izraelského autora a pesničkára Orena Lavieho. Deťom vytvoril zvieracieho kamoša, ktorý sa narodil zo svrbenia. To sa škrabkalo o strom, až zistilo, že je medveďom. Dospelý čitateľ si možno bude klásť otázku „O čom to vlastne čítam?“ Ale ľahká absurdnosť celého deja deťom neprekáža. Smejú sa na situačnom humore, keď sa im do cesty zamotá korytnačka, ktorá je vlastne taxíkom a i tak nevie, kam ide. Alebo keď medveď začne rátať kvety, ale nie podľa čísel. Pre neho je dôležitejšie, že kvietky sú nádherné, než že ich je 38. Nejednoznačnosť udalostí núti čitateľov iba intuitívne odhadovať, kde medveď bol a kam smeruje. Medveď, ktorý tam nebol však ani na chvíľočku nedovolí zapochybovať nad čistotou svojho srdca a úmyslov. Je to dobrý, vľúdny kamoš.

Vtipný malý macko

Úplne iný medvedík je ukrytý v knihe Kde je tá pravá lopta? Má čiapočku, modré dupačky, námornícke tričko a veľké detské trápenie, ktoré však v kontexte vyznieva vtipne. Autorka Katarína Macurová o tomto macíkovi už jednu príhodu vymyslela, minulý rok jej vyšiel debut Prečo nekvitneš? v ktorom sa macko urputne snaží prísť na to, prečo jeho kvetinka nekvitne. V novom príbehu je opäť mysliteľom a experimentátorom, ibaže s loptou. Tá jeho ho nebaví, hľadá si takú, aká by splnila jeho predstavy. Ale nie je to také jednoduché. Každá dvojstránka nesie osobitnú skúsenosť, ktorej nechýba vtip. Textu je máličko, iba pár viet či slovíčok na dokreslenie situácie. Kde je tá pravá lopta? má tak, ako aj prvotina autorky, nečakaný záver.

Veselo o strachu (keď nevieme, čoho sa vlastne bojíme)

Tieto knihy mám v angličtine ako spojenú sériu, ale dostupné sú aj samostatne v slovenskom preklade. GruffaloGruffalinka sú veršované príbehy o strachu maličkých, ale aj tých, ktorí sa tvária ako udatní. A pritom ani nevedia, čoho sa boja. V prvej časti myška cestou po lese stretáva predátorov – hada, líšku a sovu, ktorí ju chcú zjesť. Ona im však opíše akúsi strašnú obludu, Gruffala, s ktorým sa má stretnúť. Pochopiteľne, ide o jej výmysel – až do momentu, kedy sa s ním stretne zoči voči a Gruffalo vyzerá presne, ako ho pred tým opísala vystrašeným lovcom. A tiež ju chce zjesť. Myška je však veľmi bystrá hrdinka a celý príbeh obráti vo svoj prospech. Gruffalinka je koncipovaná veľmi podobne, avšak z pohľadu dieťaťa, ktoré neposlúchne rodiča a čaká ho spravodlivá príučka. Autorská dvojica Julia Donaldson a Axel Scheffer vytvorili dnes už kultové dielo, ktoré deti láka aj opakujúcimi sa dvoj a štvorveršiami. Po pár prečítaniach vedia tieto pasáže zopakovať a láka ich to znovu a znovu sa pred rodičmi predvádzať, ako príbeh ovládajú. A ak ich pri prvom raze náhodou Gruffalo vyplaší, čoskoro zistia, že je to skôr prešibanosť malej myšky, ktorej sa majú báť tí, ktorí jej chceli ublížiť.

Živý prenos zo zvieracieho lyžiarskeho strediska

Najprv vyšla v našich končinách táto kniha po česky, ale dostupná je aj jej slovenská verzia Na horách v Závejove. Má plne ilustrované stránky vždy len s malým textovým odsekom, ktorý nerozvíja žiaden príbeh. Dozviete sa iba opis udalostí, na ktoré sa práve pozeráte. Stane sa z vás komentátor diania v lyžiarskom stredisku Závejovo, kde sa na lyžiach preháňajú ľudia spolu so psami, mačkami či zajacmi, všetci oblečení v severskom štýle do pletených svetrov vyvolávajúcich dojem minulého storočia. A vy ste tí, ktorí prezentujú v akomsi pomyselnom live streame celému svetu, ako dopadol šampionát v skoku na lyžiach, koľko športovcov je na svahu, čo sa deje na jeho samom vrchu, ale kamery sú aj v interiéroch, takže nakuknete do obchodov, tanečnej sály, chaty, ba dokonca i do vysokohorskej suchej toalety. Autor Bjørn R. Lie podrobne opísal jeden deň Na horách v Závejove až do neskorého večera a vďaka málo textom a veľa obrázkom, nechal dosť priestoru aj na vlastné vedľajšie príbehové línie.

Melancholická a citlivá balada

Knihu Balada o srdci nájdete medzi detskými obrázkovými knihami, ale s veľkou pravdepodobnosťou osloví aj dospelých, najmä mamy. Autorka a ilustrátorka Petra Hilbert v nej stvorila dievčatko, v ktorom sa spája poézia, sen, les, rieka, divé zvieratá, súcit. Na každej dvojstrane je vľavo štvorveršie po slovensky a po anglicky a napravo ilustrácia dokresľujúca príbeh. Hoci ide o poetické dielo, jemný príbeh v ňom je – dievčatko so srdcom na dlani odchádza hľadať stratenú lásku. Niekde urobí krok vedľa, inde, naopak, dostane na svoje volanie odpoveď. Balada o srdci nie je typickou detskou obrázkovou knihou s rytmickými básňami, ale to nevylučuje, že pre niektoré deti bude neodolateľná. Na ilustráciách je predsa dievčatko, ktoré sa dotýka zvierat, premýšľa a vie sa rozcítiť. Možno malí čitatelia nebudú komplexne rozumieť obsahu, ale verše sú krátke, majú pekné rýmy a neobsahujú žiadne komplikované slová či vyjadrenia. A tomu, čo to znamená, keď môžeme prejaviť súcit a pocítiť blízkosť milovanej osoby, rozumieť isto môžu.

Artová a snivá kniha

Podobne ako pri predchádzajúcej, aj Píšťalkár je nevšednou detskou knihou. Obsahuje dva poetické texty básnika a vydavateľa Erika Jakuba Grocha s ilustráciami Jany Kiselovej – Sitekovej. Keď ňou listujete, je to, akoby ste sa ocitli v hmlistom opare skorého rána babieho leta. Z lesa a lúky plnej kvetov vykúkajú vtáčence a anjelikovia. V zimnej krajine druhého príbehu padajú z neba také tučné vločky, že čakáte, kedy vás jedna zamrazí priamo na ruke. Príbehy by sme pokojne mohli nazvať rozprávkami, jedna je o píšťalkárovi, ktorý si popiskuje a bezstarostne kráča krajinou, nerobiac si ťažkú hlavu z chvastavých anjelov a racionálnych otázok tých, ktorí mu vojdú do cesty. Dievčatko so zápalkami sa voľne inšpiruje známou Andersenovou rozprávkou, ale vyrozprávaná prvou osobou autora sa dejovo zvrtne inde, obsahuje čarovné premeny a zázračné okamihy. Netreba však očakávať, že Píšťalkár ponúkne klasický záver ponúknutých príbehov. Ako to v poetických textoch býva, keď sa skončia, ešte chvíľu budú doznievať vo vnútri čitateľa, malého či veľkého.

Na spanie i na vstávanie

Posledné dve knižočky sú najdrobnejšie zo všetkých, zmestia sa na každý nočný stolček. Uspávanky / Prebúdzanky je dvojknižka, stačí ju otočiť v rukách, podľa toho, aká fáza dňa práve nastala. Tematické básne od našich najlepších detských autorov ako D. Hevier, T. Janovic, K. Bendová, M. Rúfus, M. Haľamová a ďalších sú zostavené tak, aby ste s malým človekom prežili vstávanie aj zaspávanie tvorivo, veselo alebo naopak, pokojne, podľa toho, čo vás práve čaká. Niekedy bývajú obe aktivity pre rodičov skúškou nervov. Milé veršíky môžu zabaviť drobca pri obliekaní či vyzliekaní, kúpaní alebo česaní, otvárani či zatváraní očí. Básničky sú krátke a každý rodič čoskoro zistí, že deti majú rady, keď sa niečo opakuje zas a zas a toto môže byť jedna z vecí, ktorej by sa mohli chytiť. Ilustrácie Maje Dusíkovej sú nesmierne nežné, krásne farebné a pripomínajú mäkkú podušku alebo deku, do ktorej sa chce človek zamotať a snívať.

Na tlieskanie do rytmu

Aj táto knižočka má podobný rozmer ako predchádzajúca (trochu menšia ako A5). Autorka Zdenka Kulišková zostavila v dielku Čáry – máry fuk tematicky rôznorodé rytmické veršovanky zo sveta, ktorý deti poznajú. Niektoré sú o pomôckach na kreslenie, o bežných pracovných nástrojoch, o jedle, o počasí, posledná tretina knihy je venovaná zvieratkám. Všetky majú pevný rytmus, pri ktorom si môžete aj tlieskať. Väčšie písmo možno bude motivovať starších súrodencov, aby pár riadkov skúšali malým čítať aj sami. Ilustráciami od Juraja Martišku sa nešetrilo. V knihe niet jediného voľného miesta, postavičky sú zvyčajne v akcii, čo je dôležitý predpoklad na to, aby pri knihe vydržali aj tí najmenší. Počúvajú, sledujú obrázok, spájajú si súvislosti a učia sa. Vďaka kratučkým útvarom sa dá veľmi ľahko vyhnúť nude.

Knihy vyšli vo vydavateľstvách Slniečkovo, Knižná dielňa, Svojtka &Co., Buvik, Albatros, Artforum. Foto: autorka

Ďalšie obrázkové knihy pre malé deti nájdete medzi mojimi recenziami.

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Teraz najčítanejšie