Denník N

Leto v Bratislave je aj pre domácich

Kapitulská ulica
Kapitulská ulica

Kto tvrdí, že v júli a v auguste Bratislava nepatrí svojim obyvateľom, buď v meste dávno nebol alebo má očakávania zodpovedajúce skôr realite tichučkej dedinky kdesi v strede Mongolska…

Je už asi chronickou súčasťou našej kultúry reptať na všetko. Keď je málo turistov, je to problém, keď je veľa turistov, je to tiež problém… a v nedávnom článku na Denníku N som sa dočítal dokonca i to, že problémom je, aj keď je turistov tak akurát. Autor sa sťažuje na terasy zaberajúce pol mesta, davy turistov fotiace všetko navôkol, dokonca aj na „podivné skulptúry“ v meste. Som posledný, ktorý by predstieral, že je v Bratislave všetko ideálne, ale odtiaľ potiaľ…

V prvom rade si povedzme, že júl ani august nie sú špičkou turistickej sezóny. Celkovo je v meste viac ľudí (domácich aj zahraničných) v júni a septembri. Takmer nikdy sa pritom nestáva, že by mesto „praskalo vo švíkoch“. Aj na pohľad plné ulice sa plynule hýbu a komu prekáža to občasné päťsekundové zdržanie v úzkej Michalskej bráne, asi nikdy nebol čo len v Prahe či Viedni.

„Podivné skulptúry“, za ktoré sa zrejme považujú Čumil, Náci, Andersen či napolenský vojak, sa v Bratislave stihli udomácniť a poväčšine sú dielami renomovaných autorov. Je niečo zlé na tom, že sa turistom páčia? Je niečo zlé na tom, že o nich sprievodcovia hovoria úsmevné historky? Každému môžem garantovať, že nijaký návštevník neodchádza z mojej prehliadky ani bez toho, aby počul o slovenskej histórii, kultúre, ekonomike, bratislavských gobelínoch, soche Svätého Martina či ríbezľáku. A viem, že nám dobré meno robia aj moji kolegovia. Je to síce smutné, ale bežný turista po dvojhodinovej prehliadke vie o našom meste oveľa viac hodnotných informácií ako väčšina našincov.

Bratislavské Staré Mesto je pritom krásnou zmesou domácich, cezpoľných aj návštevníkov zo zahraničia. Pri stoloch v reštauráciách či lavičkách na Hviezdoslavovom námestí sa rozpráva po slovensky, anglicky i španielsky. Na rozdiel od mnohých iných metropol neboli Bratislavčania vyhnaní prehnanými cenami a davmi ľudí z centra do nákupných centier. Bratislava nie je lacná, no ceny v Starom Meste nie sú o nič vyššie ako napríklad v Eurovei. Skutočné problémy sú v Benátkach, Barcelone a čiastočne i v Prahe, nie u nás. Veď len skúste v strede sezóny na Staromestskom námestí nájsť Čecha…

Väčšina aktivít, ktoré sa v lete v Bratislave dejú, ju robia krajším a príjemnejším mestom nielen pre turistov, ale aj pre domácich. Bratislavské kultúrne leto, hudba na každom námestí, remeselnícke trhy, festival jedla… mesto asi nikdy „nežilo“ tak veľmi, ako žije dnes. Aj ja si doňho rád kedykoľvek zájdem vo svojom voľnom čase, a to napriek tomu, že v práci som tam neustále!

Samozrejme, popri kultivovaných návštevníkoch sa v meste nájdu aj mnohé skupiny uctievajúce náš lacný alkohol. Aj keď si na jednej strane myslím, že i za ne môžeme Ryanairu ďakovať, s rušením nočného pokoja staromestských obyvateľov rozhodne nesúhlasím. Medzi septembrom a júnom však väčšinu bordelu v meste robia Slováci, čuduj sa svete popíjajúci rovnaký alkohol… Áno, je to problém, ktorý treba riešiť. Na strane druhej však treba podotknúť, že obyvatelia Starého Mesta musia mať trošku zvýšený prah tolerancie… jednoducho, ani keď si kúpim byt pri hlavnej železničnej trati, nemôžem sa sťažovať na vlaky.

Naozaj som ten posledný, ktorý by tvrdil, že v Bratislave je všetko ideálne. Každý deň ma v nej niečo rozčúli. Bohužiaľ si však za väčšinu problémov môžeme sami, a môžeme byť radi, že aj napriek nim sa u nás turistom páči. Problém s vreckármi som už spomínal v dávnejšom článku, našťastie sa ho v poslednej dobe ujala televízia a aj polícia sa zrazu začala mobilizovať. Čo však to nespočetné množstvo áut v pešej zóne? Nevysýpané smetné koše? Terasy, ktoré vďaka ignorancii úradov zaberajú viac miesta, ako môžu? Cyklisti, ktorí sa valia Michalskou ulicou rýchlosťou 50 kilometrov za hodinu? Rozbité dlaždice? Bezdomovci popíjajúci vínečko na každom rohu? Aj za to môžu turisti?

Nie, Bratislava nie je v lete mestom, ktoré nepatrí svojim obyvateľom. Je mestom, ktoré žije a – v dobrom i zlom – je veľkou vizitkou svojich politikov a obyvateľov!

Teraz najčítanejšie

Martin Grančay

Vysokoškolský pedagóg, výskumník, projektový manažér, cestovateľ, sprievodca cestovného ruchu, obdivovateľ leteckej dopravy. Odborne sa venujem teóriám medzinárodného obchodu, gravitačným modelom a ekonomike medzinárodnej civilnej leteckej dopravy. Mám rád Slovensko a ako sprievodca ho predstavujem zahraničným turistom, aby sa sem chceli vrátiť a aby o nás šírili dobré meno. Milujem cestovanie, najlepšie všade tam, kde môžem spoznať nové kultúry. Čím dlhší a komplikovanejší let, tým lepšie. :-)