Denník N

Blázni, väčší blázni a Andrej Danko: týždeň koaličnej krízy v kocke

Ako sa koaličná krízka odohrávala? O čo v nej ide? A je to vôbec kríza?

  • Bývalý riaditeľ železníc zabudol na benzínovej pumpe ruksak, v ktorom bolo 300 000 eur. Peniaze našiel na pôjde.
  • Bývalý agent ŠTB Peter Schredl, tiež známy ako Koňýk, dostal ponuku kandidovať za kotlebovcov.
  • Bývalý agent SIS a novinár Peter Tóth založil politickú stranu a vzápätí povedal, že sa k nej nebude vyjadrovať.

    Občan Schredl

Škandál na ministerstve školstva naberal na obrátkach.

Rektori a po nich OĽaNO upozornili na to, že sa nezmyselne minulo niekoľko stoviek miliónov eur. Ministerstvo reagovalo, že ide o závistlivú reakciu na úspechy ministra školstva. Potom vyšlo najavo, že peniaze sa skutočne prerozdeľovali zle, na čo zasadla koaličná rada, ktorá povedala, že sa budú prerozdeľovať inak.

Znamenalo to, že na vedu a výskum pôjde menej peňazí a bude to trvať dlhšie. A ministra školstva Plavčana neodvolali. Európska únia začala finančné toky prešetrovať a keďže bolo jasné, že to bude prúser, Andrej Danko všetkých prekvapil tým, že v pondelok vypovedal koaličnú zmluvu. No a keďže nikto poriadne nevedel prečo, SNS ponúkla hneď niekoľko vysvetlení.

Najprv Andrej Danko povedal, že to robí pre ľudí. Ekonomické ukazovatele Slovenska sú také dobré, že treba zmeniť priority. Dať viac peňazí ľuďom, tvrdil.

Potom ktovie prečo vyhlásili, že SNS už nie je ochotná zametať pod koberec škandály bývalého minstra Draxlera, ale bývalý minister Draxler naopak povedal, že škandály terajšieho ministra sú príliš veľké na to, aby sa dali zamiesť pod koberec.

A Jaroslav Paška povedal, že za všetko môže OĽaNO, potom OĽaNO a Smer, potom už len Smer a nakoniec len Úrad vlády. Až nakoniec povedal, že vlastne ani tak nejde o škandály, nejde o to, aby sa ľudia mali lepšie, nejde o OĽaNO ani Smer, ale o to, že nominanti SNS sa nevedia dostať na svoje miesta v regiónoch.

No a OĽaNO vyhlásilo, že je pripravené prevziať zodpovednosť za štát.

A to bol ešte len utorok.

Ľubomír Galko v rámci politickej kultúry označil ministra za prihriateho a chumaja, potom svoj výber slov obhajoval a potom ho zmenil.

Béla Bugár povedal, že takéto veci sa majú riešiť na koaličnej rade a tak sa s Andrejom Dankom stretol u herca Michala Gučíka, ktorý už hercom nebol. Potom zasadala koaličná rada a po nej Béla Bugár predstúpil pred novinárov a povedal, že sa ide ďalej, lebo ďalej sa ísť musí. Iná možnosť totiž neexistuje.

O slovo sa prihlásila aj strana Sieť, ktorá povedala, že táto vláda je nelegitímna, lebo vo voľbách nezískala ani 50%. Ak by boli voľby, strana Sieť by nezískala ani jedno percento.

Erik Tomáš povedal, že odmieta niesť zodpovednosť za ministerstvo školstva, ktoré už dva roky neriadi Smer ale SNS. A to bol zase ten Erik Tomáš, podľa ktorého bola Radičovej vláda univerzálnou odpoveďou na všetky otázky.

Bulvár prišiel so špekuláciou, že prezident Kiska plánuje úradnícku vládu a to bola novinka aj pre prezidenta Kisku samotného. Mala byť ďalšia koaličná rada, ale nebola, a tak sa všetci pobrali na dovolenky.

Minister Plavčan prestal reagovať, ministerstvo prestalo odpovedať na emaily, on sám odišiel na prázdniny a keď ho na tých prázdninách objavili, povedal, že je, s dovolením, na dovolenke. A ešte stále minister vnútra Kaliňák sa vybral na dovolenku s bývalým ministrom financií Počiatkom a tým bolo povedané všetko.

Ktosi povedal, že aká krajina, takí politici a akí politici, také vládne krízy. Ešte aj tie sú akési trápne, chýba im podstata a skutočný spor. Hovorí sa o princípoch a hodnotách, hovorí sa o tom, aby sa ľudia mali lepšie, ale všetci nakoniec aj tak vedia, že v prvom rade ide o zakrytie škandálu, o peniaze a miesta a nikto sa tým už ani netají.

Podstatu celej krízy predsa jasne zhrnul Jaroslav Paška už v utorok.

Tu je Andrej Danko na tento týždeň, radi ma môžete mať tu.

Teraz najčítanejšie