Denník N

Čistý deň skončil

Foto - tasr
Foto – tasr

Verím, že s ním končí aj hrozná nočná mora, ktorá sa snáď už nikdy v našich reáliách nezopakuje.

Toto zariadenie roky požívalo špeciálne zaobchádzanie, ktoré pramenilo z konexií medzi Tománkovou a úradom vlády a aj jednotlivými politikmi z viacerých strán. Dala nedoučenému manželovi ako hračku na hranie zariadenie, do ktorého vkladali nádeje rodičia závislých detí. Zverili im svoje deti – krehké bytosti, ktoré potrebovali prijatie a pomoc.
Všetci tí, ktorí mali bdieť nad tým, ako sa zariadenie tejto úlohy zhostilo, fatálne zlyhali. Zúfalí rodičia po celé roky atakovali ústredie a ministerstvo svojimi sťažnosťami. Klienti ukončovali pobyt útekom. Dievčatám boli strihané vlasy, chlapci v noci miesto spánku klikovali, decká boli zatvárané na samotky, museli chodiť v pyžame po uliciach, mali niekoľkotýždňový zákaz rozprávať, boli bití, ponižovaní a nakoniec sa pridalo aj sexuálne zneužívanie.
Kastový systém spôsobil to, že sme boli v živom prenose svedkami Stanfordského väzenského experimentu.

V týchto chvíľach myslím na Braňa, Vierku, Peťa, Luciusa, na Natáliu a Rebeku, aj na Simonu a Tamaru. A na všetkých ostatných, s ktorými som sa stretla a ktorí mi rozprávali hrozné svedectvá o tom, čo všetko museli vytrpieť. Myslím aj na decká, ktoré nemali silu o tom rozprávať, boli len rady, že sú odtiaľ čo najďalej.
Myslím na ich rodičov, ktorí boli hnaní do kúta, dostali prívlastky a nálepky, ktoré ich dehonestovali a zraňovali.
Deti aj ich rodičia sa stali obeťami hnilého systému, ktorý glorifikoval politické záujmy. Obetoval pri tom zdravie a život detí.

Ako zaspáva minister Richter pri pomyslení, že na iných miestach sa v nočných desoch zo sna sŕhajú decká, za ktoré bol rezortne a politicky zodpovedný a nepomohol?

Nie, necítim žiadne zadosťučinenie, lebo to, čo sa stalo, už sa neodstane.
Mám ale radosť z toho, že nočná mora skončila a že žiadne ďalšie dieťa nebude vystavené takémuto zaobchádzaniu.
Už viem, ako vyzerá morálny úpadok spoločnosti. A rovnako viem, že nie celej. Lebo v tejto krajine žije veľa vysoko morálnych odborníkov, novinárov, ľudí v pracujúcich v štátnej správe, aj tých, ktorí zo svojej občianskej pozície neváhajú zaujať principiálny postoj, keď sa deje neprávosť.
Máte moje uznanie a hlboký obdiv za to, že ste mali silu a odhodlanie bojovať proti politickému molochu za práva bezbranných detí.
Všetkým Vám srdečne ďakujem.

Teraz najčítanejšie

Natália Blahová

"Sám svobody kdo hoden, svobodu zná vážiti každou, ten kdo do pout jímá otroky, sám je otrok." (Ján Kollár - Slávy dcera)