Denník N

Protest proti základniam NATO v Bratislave a 11. výročie vstupu SR do NATO

Proti komu? Proti „nim“? Proti „nám“? Proti „sebe“? Za koho? Za čo? S kým? S čím?…

Aj po 11 rokoch členstva Slovenskej republiky v Severoatlantickej aliancii sa vedia zhromaždiť niektorí naši občania, aby protestovali proti základniam NATO u nás. V prvom rade treba napísať, že názor približne 300 protestujúcich 26. marca 2015 v Bratislave rešpektujeme.

Neubránime sa ale otázkam z úvodu príspevku a viac… Určite aj my ostatní máme tiež právo na názor. Je Slovensko súčasťou vojenských štruktúr NATO? Sú vojenské útvary Ozbrojených síl Slovenskej republiky súčasťou vojenských štruktúr NATO? Pri pohľade zo zahraničia na naše ozbrojené sily sme vnímaní ako sily NATO? Je štátna hranica Slovenskej republiky hranicou členského štátu NATO? V prípade odpovedí „áno“ sa môžeme domnievať, že protesty vlastne smerujú proti „nám“, proti našim ozbrojeným silám, aj proti našim vojenským útvarom. Prečo vlastne časť občanov protestuje proti „nám““? Čo ešte trápi protestujúcich?

Fakty z protestu:

  • „Nechceme NATO,“skandovali stovky ľudí v centre Bratislavy.
  • „Putin náš prezident“, mal napísané nad podobizňou jeden z účastníkov.
  • „Musíme požadovať nielen neutralitu, ale aj novú bezpečnostnú štruktúru“, hlásil jeden z rečníkov s tým, že by Slovensko malo z NATO vystúpiť.
  • „Nechceme základne preto, lebo ak by sa tu postavili, k stretu by došlo na Slovensku,“povedal ďalší rečník.
  • Protest bol organizovaný občianskymi aktivistami.
  • Na stretnutí sa zúčastnili aj ľudia so Slovenského hnutia obrody.

http://hn.hnonline.sk/slovensko-119/putin-nas-prezident-proti-nato-protestovali-v-bratislave-carnogursky-aj-chmelar-702855

Z dôvodu ozbrojeného konfliktu na východe Ukrajiny sa naša pozornosť o.i. sústreďuje aj na Ruskú federáciu. Aký je v stručnosti ich súčasný pohľad na NATO?

Za najväčšiu hrozbu prezident Putin označuje rozmiestňovanie vojenských síl NATO pri hraniciach s Ruskom a Američanmi plánovaný protiraketový systém, ktorý má byť umiestnený aj vo východnej Európe.

http://www.sme.sk/c/7719802/putin-rusko-neustupi-tlaku-zapadu.html

Ani pri maximálne ústretovosti, nepozorujeme, že by sa obávali rozmiestňovania základní NATO na území spojencov a rozširovanie základní vojenských útvaroch členských štátov NATO… Prečo asi? Lebo ozbrojené sily spojencov, teda aj naše, sme NATO…

Mýtom je, že NATO má základne na celom svete. Faktom je, že vojenská infraštruktúra NATO má základne len na území spojencov a tam, kde aliancia uskutočňuje operácie.

https://dennikn.sk/70595/nato-reaguje-fakty-myty-o-vztahoch-nato-ruska/

Ďalší príklad: Od 22. júna 2015 do 3. júla 2015 sa Vojenskom obvode Boletice pri Českom Krumlove v Českej republike uskutoční vojenské cvičenie Tobruq Legacy 2015“. V rámci cvičenia, ktoré bude demonštrovať schopnosť plnenia bezpečnostných záväzkov v súlade s článkom 5 Washingtonskej zmluvy, sa zúčastnia vojaci z Českej republiky, Slovenskej republiky, Litvy, Maďarska a Spojených štátov amerických. Podľa vyjadrenia veliaceho dôstojníka je jedným z hlavných cieľov cvičenia zladenie činnosti jednotiek pozemnej protivzdušnej obrany v rámci mnohonárodnostného úlohového zoskupenia a zvýšiť úroveň interoperability medzi koaličnými jednotkami pri vedení spoločnej pozemnej a vzdušnej operácie členských štátov NATO. Prečo asi? Lebo ozbrojené sily spojencov, teda aj naše, sme NATO…

V sobotu 28. marca 2015 si pripomíname 11. výročie vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie. Pre našu vlasť niet inej zahranično-bezpečnostnej orientácie ako je platforma kolektívnej bezpečnosti na pevných základoch NATO a budovaní obranných spôsobilostí Európskej únie (aj keď sa to rodí veľmi pomaly). Byť zodpovedným a dôveryhodným spojencom je naša misia, pre bezpečnosť štátu a bezpečie našich občanov.

V čom je teda pointa? Protesty sú zamerané proti rozširovaniu základní NATO u nás. Teda aj proti základniam našich ozbrojených síl? Rezort obrany ale neplánuje ich rozšírenie. Sekundárne mohol protest prezentovať iné zámery. Pre tieto dôvody nám ešte zostali otázky: Za koho? Za čo? S kým? S čím?… Odpovede asi pri inom proteste…

 

Ilustračné foto HN p. Matej Duman

http://hnonline.sk/protest-proti-nato-v-bratislave-702854?obrazok=1

Teraz najčítanejšie