Denník N

Slovenský tenis má perspektívu, úspechy závisia od viacerých faktorov

V Bratislave sa minulý týždeň odohral posledný z tohtoročnej série turnajov ITF Futures na Slovensku. Tradične sú tieto podujatia dobrou príležitosťou na zisk skúseností i bodov do rebríčka pre našich mladých tenistov.

Už vlani sa z juniorskej kategórie začala orientovať na mužské turnaje silná skupina mladíkov. Patria k nim najmä Alex Molčan, Patrik Néma, Lukáš Klein a Tomáš Líška. Toto kvarteto sa pripravuje pod vedením Ľubmíra Kurhajca a Karola Kučeru. Najlepšie zvládol prechod medzi dospelých Alex Molčan. Vlani v októbri vyhral svoj prvý mužský turnaj. Aktuálne sa nachádza na 456. mieste rebríčka ATP. O lepšie umiestnenie ho pripravili aj zranenia zo záveru minulej a začiatku tejto sezóny. 18-ročný ľavák sa tiež predstavil v Bratislave, no stroskotal v prvom kole na veľkom rakúskom talente Rodionovovi. Bol to smolný zápas. Alex v ňom viedol 4:1 v rozhodujúcom sete a nevyužil dohromady štyri mečbaly. „Pri jednom z nich som mal nahrávku na voleji, no pokazil som to do autu“, skonštatoval Alex.

Ukazuje sa, že okrem samotného talentu je pre mladých veľmi dôležité správne vedenie, zbieranie skúseností, ako aj ich adekvátne využívanie. Trojica Néma, Klein a Líška má veľmi silné údery. Najmä prví dvaja menovaní disponujú na svoj vek vyspelou technikou volejov a kvalitným prvým podaním. Devízou je aj snaha o variabilný štýl. Patrikovi Némovi sa darí v posledných mesiacoch menej a ani v Bratislave nebol spokojný. Priamo na kurte si počas druhého kola posťažoval na svoj pohyb i servis. V zápase s Ukrajincom Kaleničenkom diktoval väčšinu výmen, no urobil aj oveľa viac chýb. Najmä preto odišiel z kurtu porazený.

Veľmi príjemným prekvapením slovenských futurov bol Lukáš Klein. Už dlhšie sa vedelo o jeho úderových schopnostiach. Až teraz sa však medzi mužmi výraznejšie presadil. Pred sériou slovenských turnajov sa pohyboval okolo 1000. miesta svetového poradia. V Piešťanoch i Bratislave porazil viacerých kvalitných hráčov. Vydržal dlhé zápasy fyzicky i psychicky. Jeho hra je jednoznačne konštatntnejšia, prehľad na kurte väčší. Zásluhou dvoch finálových účastí strojnásobuje svoje doterajšie rebríčkové body a svetové poradie si k pondelkovému vydaniu rebríčka ATP vylepší o bezmála 300 miest.

Lukáš ochotne reagoval na moju otázku, čo sa skrýva za jeho poslednými úspechmi: „Nemal som žiaden špeciálny trik na to, aby mi vyšli tieto turnaje. Podľa mňa sa konečne ukázala pracovitosť z tréningov. Som rád že som zvládol veľa náročných trojsetových zápasov vo vysokých teplotách. Nedostatky sa dajú nájsť vždy a budem sa ich snažiť vylepšiť. Verím, že dokážem zužitkovať tieto výsledky aj ďalej v sezóne. Chcel by som poďakovať za prípravu mojim trénerom pánovi Kučerovi a pánovi Kurhajcovi a za kondičnú prípravu pánom Ladislavovi a Davidovi Olaszovcom“.

Nečakanou účasťou vo štvrťfinále bratislavského turnaja sa môže pochváliť posledný z kvarteta, Tomáš Líška. Prvé dva zápasy zvládol bez straty setu, vo štvrťfinále podľahol neskoršiemu víťazovi Filipovi Horanskému. Tomášovi určite zišli aj rady nášho daviscupového reprezentanta Andreja Martina, ktorý mu v poslednom období pomáha.

Bratislavské podujatie sa nakoniec stalo korisťou Filipa Horanského. Pre tých, čo 24-ročného Bratislavčana poznajú a sledovali jeho výkony od začiatku turnaja, to prekvapenie nie je. Filip sa herne zlepšuje. Potreboval by však svoju hru pretaviť aj do lepších výsledkov na challengerových podujatiach. Tento týždeň suverénne ovládol ďalší turnaj ITF Futures vo švajčiarskom Collonge-Bellerive. Po pripočítaní získaných bodov by si mal svoje postavenie vylepšiť približne o 75 miest. Ak bude v napredovaní pokračovať, určite čoskoro pokorí svoje doterajšie rebríčkové maximum , ktorým je 300. pozícia z júla minulého roka. Mohol by sa tiež priblížiť k účasti na niektorom z grandslamových turnajov.

V septembri bude mať 24 rokov aj Chantal Škamlová. Predčasný darček si dá už budúci týždeň v New Yorku, kde zažije svoju grandslamovú premiéru. Chantal v posledných mesiacoch výrazne zlepšila hru i výsledky. Môže za to určite aj mentálne nastavenie. I to jej pomohlo k výbornému semifinále na 60-tisícovom turnaji, ktorý sa hral minulý týždeň v nemeckom Hechingene. Zdolala tam aj niekdajšiu tenistku prvej svetovej desiatky Patty Schnyderovú.

Teraz najčítanejšie