Denník N

Štipka metalového blázinca

Metal sa nikdy „nepáral“ s krížením rôznych prvkov a motívov. Z času na čas nastali momenty, kedy sa hudobníci troška rozbláznili. Dnes Vám prinášam skromný výber skladieb z tohto súdka.

Zdroj: Pinterest / Seanblack12

Niekedy sa „bláznovstvo“ prejavuje náhlymi a impulzívnymi zmenami nálad v priebehu songu, inokedy máte dojem, že sa do štúdia prepašoval „fajný matroš“.

Nebudem sa tu potácať dlhými predslovmi. Po ťažších témach z predchádzajúcich článkov by som Vám rád priniesol materiál, ktorý odľahčí atmosféru :)

Pain of Salvation – Cribcaged / Disco Queen

Cribcaged začína ako mnoho iných sentimentálnych balád. Niekde v strede začína rozprávač (album Scarsick je koncepčný) so svojimi námietkami voči spoločnosti, až v druhej polovici prepukne v otvorený hnev plný slov na F***. Aj skrz všetky tie nadávky sa dostávame ku koncu, ktorý odhaľuje podstatu songu. Nakoniec je to celkom dojímavá vec, aj keď počas nej neviete, či frontmanovi pri jej písaní troška nepreplo.

Pri Disco Queen, nuž, ehm. Bál som sa, či som si náhodou nezapol nové CD Scissor Sisters. Aj keď pri Pain of Salvation som zvyknutý na všeličo, keďže narozdiel od Dream Theater nekladú až taký dôraz na technickú virtuozitu a skôr sa snažia byť originálni v miešaní motívov zo všakovakých žánrov, Disco Queen je aj na ich pomery vcelku hardcore. Nebojte sa, v jadre je to stále vážna záležitosť, to len tie tanečné vsuvky vyznievajú bizarne :)

Diablo Swing Orchestra – Balrog Boogie

V úvode sú vaše ušné senzory asi trošku zmätené. Ocitli sa vo swingovom klube? Alebo na metalovom koncerte? Či nebodaj v kabarete? Takto to môže dopadnúť, keď si pri Pánovi Prsteňov omylom necháte pustený swing a niečím sa sfajčíte. Každopádne vcelku veselý mix, jíhú! :)

https://www.youtube.com/watch?v=vNnGsj7kig8

Gamma Ray – Lost in the Future

Bola raz jedna priekopnícka kapela a volala sa Helloween. Nevedela sa sama so sebou zniesť, a tak sa rozdelila na dve – Helloween a Gamma Ray (to nič, v súčasnosti sú už Kiske a Hansen zasa BFF). Gamma Ray samozrejme zdedila jednu vec po svojej materskej kapele – občasné výstrelky v songoch. Pri stratení sa v budúcnosti sa preveziete na veľmi súčasne znejúcom kolotoči, inak to nazvať neviem :)

Helloween – Mr. Torture

Ak ste presvedčený aktivista alebo človek bez zmyslu pre humor a beriete texty príliš vážne, tak si objednávkový S&M servis ani nezapínajte, haha. Odporúča 11 z 10 španielskych domácich žienok :)

Freak Kitchen – Vaseline Bizniz / Six Dildo Bob and the Bluegrass Samba From Hell

Freak Kitchen vždy balansovali na hrane vážneho alternatívneho rocku so sociálnym podtextom a parodickou „šaškárňou“.

V prvom prípade slovenskej realite veľmi príhodný song. Hovädá zo Švédska (obe pesničky sú z albumu Freak Kitchen, podľa vzoru kapely Metallica a ich Black Album-u prezývaného Bull Album) radia mať vždy poruke vazelínu. Ako dobre vieme, naši drahí politici sú stále pripravení.

Druhá skladba je v podstate klasická inštrumentálka. Akurát, že pri jej nahrávaní bolo použité trocha iné brnkátko (odvodiť sa dá z názvu) :D

Korpiklaani – Vodka

Korpiklaani sa nikdy nehrali na zložitosť alebo hlboké sociálne posolstvá. Lesy, sauny, lov a hlavne chlast. V istom bode som prestal ich albumy sledovať, keďže boli na jedno kopyto. Čo im ale nemožno uprieť, je schopnosť napísať kvalitné „ožran songy“. Pivo, tequila alebo v tomto prípade vodka. Nemusíte byť alkoholici, aby ste si pohopsali na túto jarmočnú melódiu. Vodka! :)

Nanowar – Emerald Fork (Rhapsody cover)

Práve sa plavíme už pevne v parodických vodách. Talianski pošahanci Nanowar (neskôr pribrali prídomok „of Steel“ podľa ich vzoru Manowar) si v Emerald Fork zobrali na paškál legendárny symfonický kúsok od Rhapsody Emerald Fork a z heroickej výpravy za smaragdovým mečom spravili dumanie na WC, kde je asi smaragdová lyžička. Pôvodne som sem chcel zaradiť ich majsterštyk Power of the Power of the Power of the Great Sword alebo pojednanie nad drsnými trojkolkami Tricycles of Steel, ale hrdinstvo nutné k šprintu na istú miestnosť, keď Vám nesadne fast food, rozhodlo :)

No dobre, užite si celých 9 sekúnd totálnej epiky, kua :)

Impaled Northern Moonforest – Return of the Necrowizard

Nič proti black metalu, ale niektoré, najmä old school veci vedia vyznieť vskutku vtipne. Na vlastný cover tohto záchvatu bránice vám bude stačiť jedna funkčná akustická gitara, jeden spevák a ďalší človek, ktorý spraví bicie vlastnými rukami o nohy. Verte mi, pred rokmi sme to s kamošmi skúšali a nahrali to na moju mp3ku, znelo to úplne rovnako. Bohužiaľ, záznam sa nedochoval, môžete ľutovať :)

Caninus – Human Rawhide

Bez urážky, ale grind naozaj niekedy znie ako zvuky, ktoré vychádzajú z WC po ťažkej noci. Jeden originálny týpek si povedal, že si z deathgrindu vystrelí a do nahrávacieho štúdia si prizval svojich dvoch pitbulov (R.I.P. obaja sú už v psom nebi). Neviem ako vy, ale podľa mňa odviedli lepšiu prácu svojím brechaním ako niektorí ľudskí kolegovia :)

Dúfam, že ste sa pri čítaní článku a počúvaní hudobných ukážok aj trocha zasmiali.

Blázni ale nie sú iba tí, ktorým preskakuje alebo si zo sveta nerobia ťažkú hlavu. Halucinogénne stavy príjemného charakteru vie privodiť aj všadeprítomná láska (keď sa práve ľudia nesnažia navzájom zabiť, že?). Ako záverečné pohladenie pre srdce i dušu prikladám jedno z najkrajších vyznaní v metale, aké poznám.

Dámy a páni, Pain of Salvation a ich This Heart of Mine <3

 

Teraz najčítanejšie

Miroslav Kizák

Metalista, ktorému nie je jedno, čo sa deje vo svete i doma :)))