Denník N

Ako sme dnes protestovali proti Kotlebovcom

Dnes sa konal pochod za slušných ľudí, alebo proti asociálom. Ako chcete. A my, ako správna teplá zapredaná kaviareň, krásne sme boli očastovaní, sme tiež chceli povedať čo si myslíme. Lebo jediní asociáli, ktorých som videla ja stáli pred Tescom v zelených tričkách.

Deväť hodín ráno.  Stretávame sa pred CNK záhrada. Dobrovoľníci z hnutia Progresívne Slovensko, medzi ktorých patrím aj ja, dobrovoľníci z iniciatívy Nie v našom meste, a od nás prišli ešte aj Martin Dubéci a náš koordinátor za Banskú Bystricu a okolie, Peter Brozman.

Kým sa postretávame je pol desiatej, no stále vyčkávame. To tu hádam nejdeme byť desiati. Zatiaľ sa rozprávame. Kamoši z Nie v našom meste sa boli včera poradiť na polícii, že ako je to s tým Tesco parkoviskom. Na počudovanie a bohužiaľ, Tesco ich, tak ako to podľa vyhlásenia malo v pláne, z právneho hľadiska vyhodiť nemohlo. Ale to, že ani jeden zamestnanec, alebo SBSkár nevyšiel von, a to aj napriek sťažnostiam zákazníkov že kvôli ĽSNS autám nemajú ako vyparkovať, je vec druhá. Ale možno tomu rozumiem. Prívrženci ĽSNS radi chodia medzi ľudí s bejzbalkami.

Stále sme desiati. Ako to? Event na Facebooku visí, očakávali sme, že nás bude tak päťdesiat. To by aj nejako vyzeralo. Lenže nik nechodí.

Nejaké plagáty máme, nejaké ešte dorobíme a pred jedenástou vyrážame. (Vymyslieť niečo výstižné a zároveň s istotou že tomu Kotlebovci pochopia zaberie nejaký čas).

Taký informačný plagát je vždy fajn.

Dohodli sme sa, že v takomto „hojnom“ počte medzi nich určite nejdeme, tak sme skončili na moste cestou na Zvolen popod ktorý budú prechádzať.

Zvedavosť nás ale premohla a cestou sme sa predsa išli na parkovisko pozrieť. Toľko áut tam nie je ani na Vianoce. Nevidela som ani jedno voľné miesto. A koľko zelene! V každom rohu pobehoval niekto v ĽSNS tričku. Z čoho však mrazilo najviac bol počet malých detí. Dobrá rodinná sobota, no nie?

Dorazíme na most, pozaviešame plagáty, čakáme. Toľko áut, rozmýšľame nahlas, určite je v každom len šofér. To sme ale ostali prekvapení, keď sme skoro v každom aute s nálepkou, alebo vlajočkou ĽSNS videli sedieť štyroch, alebo dokonca piatich ľudí. Neskôr som sa na minúte dočítala, že áut bolo asi sto. A my na moste, možte si spočítať, aj so mnou presne trinásti.

Týmto som nechcela povedať, že tu máme problém. To všetci vieme. Ani sa nehrám na spravodajstvo. Internet a televízor tiež máme všetci. Chcem povedať, že keby za nami na desať minút na ten most prišiel každý kto zatrúbil a zakýval, tak naša zostava vyzerá inak. A to ani nehovorím o všetkých tých ľuďoch, čo sú ideologicky na tom tak ako my. Ale neprišli. Mnoho, mnoho výhovoriek. Napríklad že je teplo. Naozaj? A viete komu je ešte teplo? Kotlebovcom. Ale oni sa zmobilizujú. Všetci.

Ešte jeden superský poster na rozveselenie.

Teraz najčítanejšie

Anna Theodoulides

Rada sa zaujímam o dianie okolo seba, čítam, počúvam, občas píšem. Niekedy nadávam, hlavne keď sa zujímam o to dianie okolo seba, počnúc politikou, cez školstvo, končiac prístupom ľudí. Viem sa ale aj zasmiať, veď niekedy nám už ani nič iné neostáva. Ozaj, ešte som aj študentkou gymnázia v Banskej Bystrici