Denník N

Kontrolná návšteva 73

Sú mnohé ťahy slovenských vládnych predstaviteľov precízne pripravenou hrou pre divákov – nás – občanov a novinárov? Taktikou, ktorú sa naučili od svojich stratégov a poradcov, podobne ako v súčasnej „trumpovskej“ Amerike? Alebo to je absolútne nekoordinovaný vývoj krízy, ktorá naozaj nevznikla zo snahy niečo iba ututlať?

Na začiatok, Kontrolnú návštevu som chcel začať písať už pred x týždňami ako reakciu na vývoj v slovenskej politike. Ako akúsi týždennú epizódku. Chcel som zhrnúť všetky problémy, ktoré vláda narobila, krivdy vykonané na laickej i odbornej verejnosti a mnohé excesy. Situácia sa vyštrbila zo dňa na deň a neexistuje nič správnejšie, ako spísať už spomínané práve teraz. 

Slovensko sa v posledných týždňoch zobúdzalo do nepredvídateľných dní. Boli tu rokovania plánované, rokovania odrieknuté, rokovania napokon aj zbytočné. Naraz, ani neviete ako, zobudí sa Slovensko do ďalšej etapy, kedy je kríza – síce už zažehnaná – späť, až sa divíte, či sa to naozaj deje „naozaj“ alebo iba ako ďalšie, možno posledné, dejstvo z onej spomínanej hry. Podrobnejšie v sumáre, ktorý hovorí za všetko, len nie za inteligentnú hru s precízne spracovanými dejstvami:

1~ Brífing ministra školstva

…ktorý mal byť odborný, nespolitizovaný. O jednom aj o druhom sa dá silno pochybovať. V médiách bola často premieľaná prítomnosť ľudí, ktorí s ministerstvom spoločné nič nemajú, a zároveň neprítomnosť ľudí, ktorí tu však boli, ale k mikrofónu sa nedostali. Je isté, že minister Plavčan mal z pohľadu občanov vysloviť jediné, a síce svoju rezignáciu. Zachoval by sa čestne, keďže jeho angažovanosť v celom škandále s eurofondami bola, úprimne, zjavne celkom nízka, ak nie nulová.

2~ Rokovanie sem, rokovanie tam

Celé Slovensko bolo priam až nedočkavé, čo sa z celej krízy vykľuje. Je isté, že také zbytočné mrhanie časom vládnej koalície na úcte k nej nepridá. Nielen, že ide o spor, na ktorý mnohí nazerajú s rozčarovaním, ale aj o to, že na 2 týždne (ak nie aj viac) sa riadenie štátu akoby zastavilo na bode, ktorý v programe vôbec nebol. A ktovie, či nie úplne zbytočne.

3~ Televízor v kancelárii Andreja Danka

Takýto prípad v slovenskej politike nemá obdoby. Áno, rozbroje medzi lídrami vládnych strán existovali vždy, dokonca aj v tých pravicových vládach. Mať však unikátny pohľad do vnútra jedného z lídrov zoči-voči, v situácii, keď “ho podráža” vlastný partner, je čerešničkou na torte tejto krízy. V ďalších dňoch bolo síce vysvetlené, prečo podobné obvinenia padali a prečo navonok príchuť nesmiernej rivality nie je až taká trpká, občan si musí aj tak klásť otázku, či toto stále nie je sen…

4~ Abdikácia

Nepochybne, rozhodnutie o výmene ministra školstva netreba premiérovi Ficovi vyčítať. Ficovi nemuselo ísť prioritne o krok morálneho charakteru, ale napríklad o priloženie polienka do vatry svojej moci – nad Dankom. Na druhej strane to mohol byť ťah, ktorým chcel aspoň trochu upokojiť verejný tlak, umocnený (respektíve uľahčený) tým, že nešlo o jeho vlastnú stranu. Do svojich vlastných radov, žiaľ, verejný tlak nikdy nevpustil ani nevpustí – v tom sme sa už viackrát utvrdili.

Slovám Andreja Danka o smutnom profesorovi Plavčanovi ale napokon aspoň zčasti verím. Bol smutný. A hoci som ho nepoznal z doby pred jeho ministrovaním, na obraze posledných dní bolo jasne cítiť, že situácia je preňho neútešná. Nič mu nebránilo v tom, aby zo situácie vyšiel  (dokonca) ako hrdina. Stačilo však abdikovať samostatne a omnoho skôr.

5~ Účinná ľútosť jedného(?) podnikateľa

Záverom precízne vystavaného týždňa je piatková správa, že Ladislav Bašternák uplatní svoje právo účinnej ľútosti a bude mať pokoj. V bežnej spoločnosti by človek podobný prípad ani len čiastočne neradil do kategórie politických excesov. Ani v tomto blogu by nemal miesto. (Keďže polícia je v každom štáte nezávislá, tak načo sem vyšetrovanie akéhosi človeka ťahať.) Zistenia o tom, čo je to účinná ľútosť, však nenechajú nikoho chladným. Naviac, ak si človek do googlu tento pojem zadá a kliknutie na vyhodený článok zdravý rozum opäť poráža. Žeby z toho mohol byť ďalší škandál ľudí, ktorí nám vlád(-li)nu?

Dá sa čakať, že nasledujúci týždeň bude plný ďalších zvratov. Ale je možné, že všetko opäť utíchne a kríza zmizne pod rúškom jedného či dvoch tlačových vyhlásení. Či bude na konci týždňa stáť odolná a ešte silnejšia vláda alebo slabá (možno žiadna) vláda, sa teda necháme prekvapiť, na ďalšej kontrolnej návšteve.

 

___

Viac o projekte po kliknutí sem.

Teraz najčítanejšie

Patrik Ölvecký

Politika + Architektúra + Zamyslenia / / / Architektúra ma udivuje, snaha o zmenu fascinuje.