Denník N

Umbria

Nádherná príroda, zaujímavá história a jedinečné gastronomické zvyky regiónu v srdci Talianska.

Naša cesta pokračuje medzi krásnymi talianskymi regiónmi, a práve dnes nás zavedie medzi regióny v centre, a teda do trochu zvláštne postavenej  Umbrie. Umbria je oblasť v strede Talianska a to v hlavnom v srdci polostrova v pravom slova zmysle. Jediný región Talianska, ktorý nemá pobrežie.

Región je charakterizovaný pozoruhodným radom krajiny, na základe kontinuálneho sledu zvlnených zelených kopcov a údolí riek. V tejto malej oblasti vo vnútrozemí nájdeme malé pohorie až do výšky asi 2400 metrov. Tento región ponúka široký výber typov krajiny cez tiahnuce sa údolia, pohoria, náhorné plošiny a pláne, ktoré v skutočnosti tvoria geografiu tejto krajiny. Nájdeme ich rozptýlené v prírodných parkoch, z toho päť v provincii Perugia a jeden v provincii Terni. Vo väčšom detaile sú parky: „Parco del monte Cucco“, „Parco del monte Subasio“, „Parco del Lago Trasimeno“, „Parco di Colfiorito“, „Parco fluviale del Tevere“a „Parco fluviale del Nera“. K nim treba pripočítať Národný park „Monti Sibillini“, ktorý je spoločný s ďalším susedným regiónom „Marche“.  Ďalší detail, ktorý vyčnieva o regióne, je prítomnosť početných jazier, čo je dôležité na národnej úrovni.  Aj tu sú štyri jazerá: „Trasimeno“, „Piediluco“, „Corbara“ a nakoniec jazero „Alviano“.

Z historického hľadiska krajina hostila mnoho typov civilizácií a kultúr, ktoré ešte zanechali presné formy v miestnej histórie kultúry obohacujúce. Mnoho miest a stredovekých dedín, ktoré stoja za to navštíviť, miest, kde sa zdá, že sa zastavil čas. Očarujúce miesta, ktorá vám bude vzrušovať svojou jednoduchosťou, len myslím, aby sme vymenovali aspoň niektoré miestne oblasti Perugia, Assisi, Foligno a Orvieto. Náboženstvo je základným kameňom tejto krajiny od staroveku, a dokonca aj dnes v týchto krásnych dedinách nájdeme svätyne s veľkým významom, kláštory, kostoly s freskami slávnych osobností tej doby, ako „Giotto“, „Cimabue“ a dokonca aj majestátna katedrála v Orvieto. Veľké práce začali v roku 1290 pápežom Mikulášom IV.  V Umbrii je známa Grand opera, v ktorej asi v roku 1390  prišla k životu slávnosť „Corpus Christi“, náboženský festival, ktorý má veľký význam  a je ešte oslavovaný dodnes.

 

Ekonomika regiónu zakladá svoju silu na štyroch špecifických oblastiach: priemyslu, obchodu, poľnohospodárstva a cestovného ruchu, ale nie nevyhnutne v tomto poradí. Existuje mnoho udalostí, ktoré sa konajú, a to najmä v lete, v mnohých mestách regiónu. Tieto udalosti, niektoré z nich poznám na medzinárodnej úrovni, zbiehajú turistov do regiónu z celého sveta. Folklór nám dáva kľúče dešifrovať fragmenty historického dedičstva a dedí z populárnej pamäti. Minulosť je vyjadrená dnes dokonca s demonštráciou, výstavami, divadelnými predstaveniami, festivalmi a hudobnými vystúpeniami.

Ako súčasť gastronómie alebo kulinárskych tradícií Umbrie má bohatú škálu jedál a miestnych produktov, pripadajúcich od podlahy kuchyne. Základnými prvkami sú olej, chlieb „neslaný“, rôzne koláče, prechádzajúc jednotlivými pokrmami založenými na divine, ako zajac alebo diviak, až prejdeme k saláme „Norcia“ a  slávnym čiernym hľuzovkám, ako sú uznávané vo svojom národnom meradle pre ich povesť a kvalitu. Samozrejme nevyhnutné v tejto krajine sú vína ako biele „Orvieto“ alebo veľké červené víno z tejto oblasti „Montefalco“. Umbria z polovice talianskej pôdy, ktorá sa nachádza v srdci Talianska, je presne chránená a obklopená všetkými oblasťami centra, ktorých zábal okolo akoby chránil malú perlu, ktorá žije po tisíce rokov, a nikdy neprestane žiť. Zlepšuje udržať s ním bohatstvo a význam s koreňmi v minulosti.

 

Teraz najčítanejšie

Luca Nucciarelli

Moja kariéra kuchára sa začala v talianskom Toskánsku, v mestečku Pitigliano, odkiaľ pochádzam. Prvé skúsenosti som naberal ešte ako študent počas letných prázdnin v reštaurácii mojej tety. Láska k vareniu ma dodnes neopustila, na svojich kuchárskych cestách svetom som v Anglicku stretol svoju lásku, ktorá ma priviedla na Slovensko. Dnes pre Vás varím v Martine a spolupracujem ako šéf ambasador v reštaurácie Orchidea vo Veľká Lomnica.