Denník N

Ako na Fica? Nekýchať.

Problémom slovenskej opozície je nekontrolované kýchanie. Dianie v rokoch 2010-2012 pripomínalo tvorbu mandaly. Opatrne a pomaly ju skladáte a keď už ako-tak vyzerá, ktosi kýchne a je to v háji. V prípade mandaly je to cieľ, ale v prípade riadenia štátu ide o nezodpovednosť.

Postaviť alternatívu Ficovi a jeho družine bude náročné. V prvom rade musí súčasná opozícia získať dostatok mandátov v parlamente, čo znamená minimum prepadnutých hlasov jej voličov. Druhou prekážkou bude zostavenie vládnej koalície a treťou, priam Taxisom, spoločné vládnutie niekoľko rokov. Pri pohľade na opozíciu a v kontexte nedávnej skúsenosti je jasné, že to bude náročné. Na druhej strane, pri pohľade na Slovensko a vládnutie SMER-u je jasné, že je to nutné a musíme si to všetci uvedomiť.

Aby to však malo zmysel, nestačí prísť s tým, že už sme sa poučili a kýchať nebudeme a máme pripravených aj pár reforiem. Popri tom všetkom, čo treba zmeniť (zdravotníctvo, školstvo, justíciu) alebo potiahnuť ďalej (reforma verejnej správy vrátane územného členenia Slovenska), musí súčasná opozícia prísť s tým najpodstatnejším.

Tvrdým a systematickým potláčaním korupcie a najmä odstrihnutím oligarchov aj s ich plechovými schránkami od verejných peňazí.

Niektorí analytici a komentátori už krútia nosmi, že sa chce spájať konzervatívec s liberálom. No a? Vláda bez SMER-u inak vzniknúť nemôže. Zmiešaná vládna koalícia nemusí byť vôbec problém a príklady máme aj doma. V prvej vláde M. Dzurindu sedela vedľa seba dokonca pravica a ľavica, konzervatívci a liberáli, Slováci a Maďari. A bola to veľmi úspešná koalícia, ktorá nás vrátila do civilizovaného sveta. Druhá vláda M. Dzurindu, ktorá síce nedovládla do úplného konca (ktosi kýchol), bola tiež veľmi úspešná. A stretli sa v nej konzervatívci s liberálmi, Slováci s Maďarmi. Výsledkom bol eurotiger.

Dá sa to a musí sa to. Ale nekýchať!

 

 

(obrázok: http://chaoticat.com/what-is-a-mandala/)

 

Teraz najčítanejšie