Denník N

Spadla z lustra

Keď rozmýšľam, ktoré tanečné dielo dokázalo v poslednej dobe zaujať nehorázne množstvo ľudí a zároveň byť aj umenie, napadá ma jedno. Je zo žánru, kde sa to z času na čas proste môže stať, ako sa to už veľakrát stalo. Z pop-music.

Na Video Music Awards 2014 vyhral najlepšiu choreografiu. Ide o videoklip k pesničke Chandelier od speváčky, čo si hovorí Sia. Jeho protagonistkou je 11-ročná Maddie Ziegler, známa z americkej televíznej šou Dance Moms.

V Dance Moms skupinu malých tanečných adeptiek drezíruje istá Abby Lee Miller a dáva im zabrať psychicky aj fyzicky, aby ich pripravila na celonárodnú tanečnú súťaž. To všetko pod dohľadom ich matiek s náležitým dramatickým podmazom.

Otázna šou, ale podstatná na to, aby si v nej jedna z jej diváčok vytypovala hlavnú hrdinku do svojho videa. Sia skontaktovala Maddie Ziegler cez Twitter, aby ju o dva týždne na to zrežírovala spolu s Danielom Askillom a v choreografii Ryana Heffingtona vo videoklipe k Chandelier.

Video zachytáva malé dievča, ktoré tancuje cez opustený byt. Má na sebe blonďavú parochňu – to je odkaz na Siu, ktorá sa pod ňu často skrýva, lebo nechce byť medializovaná. A ďalej ešte telový dres, áno, taký, čo nosia baletky. Táto kombinácia plus nevšedný tanec spôsobí, že si chvíľu nie ste istí, či je to naozaj dieťa (a či náhodou nie je nahá).

Heffington pre The Guardian povedal, že Maddie to dala na jeden záber. V choreografii prepojil náročné a akrobatické tanečné prvky so zvláštnymi expresívnymi pohybmi-gestami, ktoré spolu s jej na 11-ročné dieťa vskutku neskutočným výrazom vytvárajú energickú a zároveň znepokojivú atmosféru.

Video sa na YouTube stalo siedmym najpozeranejším za rok 2014 a jeho tím sa stretol znovu pri nakrúcaní ďalšieho Siinho singlu Elastic Heart, tentoraz doplnený o herca a performera Shiu LaBeoufa. Tí, ktorí mali pocit, že Chandelier je jemne obscénny pri tomto už vyskočili von z okna.

 

Teraz najčítanejšie