Denník N

Arogantný Slovan: Doma povýšenecký, pred Rusmi v predklone

Foto: TASR - Pavel Neubauer
Foto: TASR – Pavel Neubauer

Slovan Bratislava nemá rešpekt v KHL, na ktorú nemá ani peniaze, ale voči slovenskému fanúšikovi je stále povýšenecký. Slovenskí hráči už za Slovan nechcú hrať a jeho pôsobenie v KHL prispieva k úpadku domáceho hokeja.

Slovan ako najstarší, najbohatší a najpreferovanejší slovenský hokejový klub to mal u ostatných slovenských fanúšikov vždy ťažké. Tak, ako iné kluby v podobnom postavení v Európe, ani on nepatril a nepatrí medzi obľúbené u fanúšikov všetkých ostatných klubov. Je však zarážajúce, že jeho predstavitelia si vôbec neuvedomujú, že tento vzťah je výsledkom aj ich prístupu. Alebo to, čo ich uráža na chovaní fanúšikov iných klubov voči nim, už im nevadí na chovaní ich vlastných.

Naposledy tento až povýšenecký pohľad predviedol tréner Slovana Miloš Říha po prehratom prípravnom zápase v Banskej Bystrici. Určite bol z hry aj výsledku so slovenským majstrom veľmi frustrovaný. Namiesto kritiky vlastných hráčov sa „obul“ do fanúšikov B.Bystrice: „Divácka kulisa ma sklamala. Avizovali sme totiž, že počas každej prípravy navštívime jedno slovenské mesto. Diváci by si to mohli trochu vážiť. Ak to má vyzerať takto, navrhnem, že pokiaľ tu budem, nikam jazdiť nebudeme. To bolo pre mňa sklamanie. Myslel som si, že to bude pre ľudí sviatok a patrilo by sa uznať aj súpera“.

Je to zvláštny pohľad, že Slovan robí slovenskému fanúšikovi láskavosť tým, že si príde zahrať jeden prípravný zápas na „slovenský vidiek“. To Slovan by si mal vážiť, že dostal výnimku na fungovanie mimo slovenskú ligu. Vážnosť Slovana klesá tým, že nemá peniaze na KHL, a aj tak sa jeho predstavitelia hrajú na veľkých „mačov“ vo vzťahu k slovenskej hokejovej verejnosti. Je to sám Říha, ktorý verejne priznal, že svojim hráčom v kabíne za ich výkon nemôže ani vynadať, lebo jednoducho nemajú dlhé mesiace vyplatené mzdy. „Pokaždé vstupujeme do sezony s tím, že nevíme co bude. Není jednoduché pracovat s hráči, kteří nemají zaplacené mzdy. Nikdo se k nám nehrne, řada slovenských hráču, které jsme chtěli, šla raději jinam. Nechtěli riskovat….Na moji práci to má vliv: v kabině se to neustále řeší. Je těžké udržet morálku a bojovnost. Na hráče nejde křičet“.

Slovan drží nad vodou z pohľadu záujmov každého Slováka veľmi pofidérny sponzor, ktorého biznis plány priamo ohrozujú príjmy slovenského štátneho rozpočtu. Aj za toto nemôže Slovan od ostatných slovenských fanúšikov očakávať žiaden rešpekt.

Až ironicky znie, ak Říha, či pred ním exmanažér Krajči, vyžadujú rešpekt slovenských fanúšikov voči Slovanu, pritom sami priznávajú, že Slovan nemá ani zďaleka potrebný rešpekt od Rusov v samotnej KHL. „Slovan má vynikající zázemí, atmosféru, zápasy bývají vyburcované a Rusové sem létají strašně rádi. Ti na druhou stranu cizince tolik neberou. Chtějí nad nimi vyhrát, je to pro ně prestíž. To je pořád cítit. Rozdíl je poznat i v postoji určitých lidí. Posíláme třeba video disciplinárce a cítíme, že naše případy rozhoduje inak,“ hovorí opäť samotný Říha. Takže vedenie samotnej súťaže používa voči Slovanu neférové metódy. Ale on sa aj tak do tej súťaže stále hlási, aj keď nemá na ňu ani peniaze. Ale keď si fanúšikovia v  slovenskom meste dovolia len zanadávať, tak už tam urazene a povýšenecky odmietajú  zase hrať. Doma na Slovensku sme frajeri, pred Rusmi sme pokakaní. Lenže tieto slová Říhu sú veľmi dôležitým odkazom aj všetkým poctivým fanúšikom Slovanu: ich fanúšikovanie a zaplatené vstupné nemá zmysel. Lebo vedenie KHL aj tak nedovolí Slovanu urobiť dobrý výsledok, a ten ho ani nemôže dosiahnuť, lebo hráčom neplatí. Kruh sa uzavrel.

Na záver ešte jedna poznámka k chovaniu fanúšikov: Pred pár rokmi som bol na domácom prípravnom zápase Slovana so Spartou Praha. Hala v auguste veľmi pekne naplnená a aj kvôli reminiscencii na starú dobrú federálnu ligu  sa v ovzduší vznášal istý náboj prestíže. Slovanistickí fanúšikovia si aj preto neodpustili pokriky o skurvenej Prahe, či skandované povýšenecké: Vitajte v meste! Prítomní členovia fanklubu Sparty, zloženého zväčša z prázdninujúcich tínedžerov, ktorí si federálne časy už zjavne nepamätali, najprv s absolútnym nepochopením pozerali okolo seba a bolo vidieť, že sa cítia aj dosť neisto. A potom dostali geniálny nápad. Na pokrik vitajte v meste odpovedali s vtipom a nadhľadom: Nemáte metro!

A zrazu bolo všetko jasné. Aj z pohľadu bývalej federácie je Bratislava až za Prahou a Brnom. V ruských gigantických rozmeroch je úplným trpaslíkom a fackovacím panáčikom v sebadokazovaní Moskvy a Putina svojej prestíže cez KHL. Ak si toto Slovan konečne plne uvedomí, a vyvodí z toho závery prospešné pre svojho fanúšika, ale aj celý slovenský hokej, až potom sa môže začať usilovať o získanie rešpektu u domáceho slovenského fanúšika.

 

Teraz najčítanejšie

Karel Hirman

  • Vyštudoval ťažbu ropy a plynu.
  • Pôsobil ako manažér a člen riadiacich orgánov niekoľkých slovenských energetických spoločností a v Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre.
  • Riadil projektový tím projektu energetickej efektívnosti ELENA financovaného EIB na VÚC v Prešove.
  • Bol externým poradcom pre energetiku ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka a premiérky Ivety Radičovej a ako expert pre energetiku členom tímu poradcov ukrajinského premiéra Volodymyra Hrojsmana.
  • Pôsobil v týždenníku Trend a pravidelne publikuje o energetike a otázkach medzinárodnej bezpečnosti.
  • Je členom Správnej rady SFPA.
  • Podniká v oblasti energetiky a medzinárodného obchodu.
  • Bol ministrom hospodárstva po odstúpení SaS z koaličnej vlády Eduarda Hegera a neskôr kandidoval za stranu Demokrati v predčasných parlamentných voľbách v roku 2023.