Denník N

Zemřít slunci za zády

Zas tie moje motivačné čísla. Boh, smrť a Válekova poézia. Všetko nesmrteľné veci. Fotila Lucia Jančulová.

-,,Sestro, otevřete okno, prosim. Nechci umřít slunci zády, chci vidět Krista.“

Recitoval starec v studenej nemocničnej izbe tak, až mi je ľúto, že vám to slovami neviem vyjadriť. Mal roky starého muža a dušu dieťaťa. Rozprával s vážnou tvárou, ale dôvtipne, precízne cedil slová a jeho reč bola naplnená múdrosťou. Ľahkosťou, životom, umením. Nebolo nič, čo by bolo smutné na tejto situácii. Zo sveta odchádzal človek. Zmierený so smrťou,

veď je to glória.

Nebol v tom ani strach, zdesenie, ľpenie na matérii. Naopak, pokora. Jeho oči boli čisté. A keďže srdce sa zračí v očiach, ďalej to poznáte… Odchádzal tak, ako by sme sa mali naučiť všetci. Bez strachu, čo po nás ostane, bez úzkostí, že by sme chceli veľa opraviť.

,,Plakal by som, ale nemám za čím.

Myslel by som, nemám na koho“, recitoval Váleka a svaly tváre sa mu napli v grimase, ako keď vravíte niečo šibalské.

,,Dedo, ale čo to, ešte máte nejedno ráno pred sebou“, štebotala mu sestra a pomohla starému bláznovi na posteli tak, aby videl za okná.

Bol pekný marcový deň. Ešte studený, ale krásny. Na stromoch pomaly rašili puky, ľudia v parku vzali na seba tenšie bundy.

Deň pred týmto sa za mestom zrútil most.

Popod most viedla promenáda a na nej žobral muž. Rozvodová právnička odchádzala z pojednávania, akési dievča malo namierené do parku za mostom. Právnička mala okolo štyridsať. Pomáhala ľudí oddeliť, pritom o láske nevedela nič. Žila sama. Krásnu tvár jej opaľovalo jarné slnko a ani nevnímala, že prešla popri chlapcovi. Keď jej oči rozoznali v diaľke kľačiaceho muža, v hlave sa jej vygúľal celý štós papierov, prečo takýchto darmožráčov nepodporovať, ďalej mu nevenovala pozornosť.

Karolína kráčala cez mesto do parku, v ktorom nikdy nebola, hoci tu už roky žije. Prišlo jej to hlúpe, a tak si vybrala práve túto stredu. V diaľke zbadala muža kľačiaceho na kocke kartónu a vysypala mu všetky drobné.

,,Chlapče, prečo si v zlej finančnej situácii?“, spýtala sa s láskou v očiach. On mal oči upreté do zeme, no po jej slovách jej venoval dlhý pohľad. Strasti, ťažkosti, túžiaci po pochopení. Ona sa nepýtala ďalej, silno mu stisla rameno a odkráčala.

Tešilo ho to.

Karolína sa ešte pár minút modlila za chlapca, až mu peniaze pomôžu k dobrému, keď v tom obiehala starého muža s rukami za chrbtom. Vášnivo sa díval na vodu, ako malé dieťa na matkine dlane. V tej istej chvíli nad ňou po moste prechádzalo auto s dvoma mladými ľuďmi. Ľúbili sa už roky, no vyzerali, akoby prežívali prvý týždeň zaľúbenia. S pochopením sa zhovárali a bola v tom radosť. Iní ľudia im lásku závideli, lebo nevedeli, že takej istej sú schopní aj oni.

No a jednoducho sa to stalo. Už píšem ako Coelho, ale ten most ozaj spadol a oni tam ozaj zomreli.

Boh nás všetkých berie rovnako, v očiach Boha nemá väčšiu hodnotu vzdelaný právnik pred žobrákom. V jednej chvíli tu proste končíme a nemá zmysel o tom špekulovať. Nemá zmysel špekulovať o tom, kto je smrti hoden a kto bol tak výnimočný, že si nezaslúžil umrieť. Ak nám zomiera niekto blízky neberme to ako trest Boží. Seba ľutujeme a iným by sme to azda dopriali? Prečo ja? Prečo nie iné matky, iné deti? Akí sme pochabí rozhodovať, komu a koľko utrpenia. So všetkým nešťastím dovoľme si prijať raz toľko radosti z toho, že Boh v nás natoľko verí, že skúšku prekonáme, inak by nám ju nebol dal.

Boh je veľmi dobrý a uvedomujme si to, aj keď sa nám nebude diať iba to najlepšie. Vyberá nám také skúšky, na ktorých rastieme. On vie, čo potrebujeme. Preto sa dejú ťažké veci; a v tom spočíva všemohúcnosť Boha.

 

-,,Sestro, nelžete. Není tak pravda, že nevíme dne ani minuty. Věřte starému muži.“

A tak prežil iba starý muž, ale o dva dni zomrel. Neviem, či na následky, na starobu, alebo jednoducho preto, že už si z tohto sveta zobral všetko, čo mohol.

Netrápme sa cudzou smrťou a vlastnou smrteľnosťou, pomodlime sa dnes za život niekoho iného. Všímajme si svet zvonku. Nebuďme pasívni k životu, k druhým. Buďme naplnení nepretržite, obdivujme sa. Pomáhajme si, žime skutočne,

aby sme neumierali v tieni. Aby sme neumreli za zády Kristu.

Teraz najčítanejšie