Denník N

Dankova dilema: vláda alebo strana

Andrej Danko to síce ešte nevie (inak by nekonal tak ako koná), ale dostal sa do situácie, keď bude musieť jednu z dvoch vecí obetovať – vládu alebo stranu. Príliš riskoval, má príliš slabé karty, vedie „Zweifrontenkrieg“ (vojnu na dvoch frontoch), nemá skúsenosti a robí jednu chybu za druhou. Ako by som videl Sulíka v 2011-tom.

Aj ja som musel vtedy jednu z týchto dvoch vecí obetovať. Rozhodol som sa pre vládu, aby som zachránil stranu, lebo vláda bola samá intriga a zákulisný boj, presne ako tá terajšia. Je tu však jeden podstatný rozdiel – nelietal som v žiadnych kšeftoch, o to viac som si mohol dovoliť konať podľa svojho presvedčenia. Danko má však pred očami miliardovú zákazku na obrane a ak tá klapne, tak je zabezpečený na tri generácie dopredu. Ona síce neklapne, lebo opraty drží pevne v ruke Fico, ale ani to Dankovi ešte nedochádza.

Okrem mojej osobnej skúsenosti hovoria v prospech tohto tvrdenia všetky doterajšie vlády, okrem tej poslednej jednofarebnej, prirodzene. Doteraz všetky koaličné vlády buď skončili predčasne, alebo najslabší koaličný partner zanikol. Alebo oboje. Dôvodom boli takmer vždy nedostatočné skúsenosti koaličného partnera, ktorý na to zarval (Rusko, Ľupták) alebo kšefty (Slota, Mečiar). Práve preto je SaS skutočnou a funkčnou alternatívou k Smeru – nemáme žiadne korupčné kauzy, ani žiadnych oligarchov, zato máme po ôsmich rokoch dostatok skúseností.

Pozrime sa teraz na politickú históriu samostatného Slovenska, teda až do roku 1992:

2012 – 2016       Jednofarebná vláda SMERu. V minulom volebnom období vládol SMER sám, čo je výnimka, ktorá sa tak rýchlo nezopakuje.

2010 – 2012       Pád vlády

Pravicová štvorkoalícia. Po zásadných hodnotových sporoch spojila Iveta Radičová úplne nezmyselne hlasovanie o peniazoch pre Grécko s hlasovaním o dôvere vlády a vláda padla. Aj preto, že SaS nebola kvôli žiadnym biznisom vydierateľná.

2006 – 2010       Likvidácia koaličného partnera

Ľavicová trojkoalícia. Po škandáloch a korupčných kauzách (nástenkový tender, Veľký Slavkov) Robert Fico zlikvidoval HZDS a takmer zlikvidoval SNS, ktorá sa 2010 len tesne dostala do parlamentu.

2002 – 2006       Pád vlády a likvidácia koaličného partnera

Pravicová štvorkoalícia. Aj tu dochádzalo ku krízam a sporom s výsledkom, že vláda skončila predčasne a ANO po škandáloch okolo zmeniek a odobratiu ministerstva zaniklo. Neskôr padla vláda kvôli Vatikánskym zmluvám – KDH narazilo na Dzurindu a malo na výber sa nechať zlikvidovať alebo odísť z vlády.

1998 – 2002       Likvidácia koaličného partnera

Protimečiarovská koalícia pozostávala zo štyroch strán, z toho jeden partner – SDK pozostávala z ďalších piatich strán. Túto vládu neprežila SDĽ, DÚ, DS, SDSS a SOP.

1994 – 1998       Likvidácia koaličného partnera

Vladimír Mečiar zostavil trojkoalíciu z HZDS, SNS a ZRS, ktorú neprežilo ZRS na čele s Jánom Ľuptákom. Ľuptákova neskúsenosť a privatizačné kauzy (Gavorník na čele fondu) silne pripomínajú dnešnú SNS.

1992 – 1994       Pád vlády

Po tom, ako po silných vnútorných sporoch opustila časť poslancov HZDS bolo možné odhlasovať predčasné voľby. Priznávam však, že tieto dávne udalosti neovládam dostatočne.

Vyššie som spomenul Zweifrontenkrieg a to po prvé v koalícii a po druhé vo vlastnom klube. Danko síce drží pevne v rukách stranu (stanovy SNS by Kim Čong Un lepšie nenapísal), ale to pre poslanecký klub neplatí. Koľkým poslancom za SNS je nejaký Danko ukradnutý? Koľkým lezie svojim despotizmom na nervy? Koľko z nich oslabne pri pohľade na jeden milión eur? Jeden milión eur je pri tých kšeftoch (veď len pri eurofondoch ide o 600 miliónov) drobnosť, no zároveň je to suma, ktorú poslanec NR SR zarobí za 30 rokov. Robert Fico síce strašne kričal, keď bol v roku 2002 Dzurinda v podozrení z kupovania poslancov, ale nebude mať najmenšie zábrany Dankovi rozbiť jeho poslanecký klub. Peniazmi, čím iným.

Takže, milí čitatelia, obstarajte si kolu, pukance, pohodlné kreslo a vychutnávajte toto politické divadlo s názvom „Stabilná vláda bojujúca proti korupcii“.

Teraz najčítanejšie

Richard Sulík

Rozhliadnite sa. Vidíte snáď na Slovensku niekoho iného, kto nemá žiadny korupčný škandál, kto drží slovo, kto má program zostavený naozajstnými expertmi, kto má viac ako 10 rokov skúseností, ako tieto konkrétne riešenia pre ľudí presadiť, kto sa neriadi ideológiou, ale zdravým rozumom a kto má úprimnú chuť postaviť tú najlepšiu možnú budúcnosť pre Slovensko?
Všetci, ktorí nám veria, menia hru s nami. Nenechajú sa podplatiť rozhadzovaním, ktoré budú splácať naše deti. Už majú dosť chaotických amatérov. Zaujímajú ich konkrétne zmeny, pre ktoré sa mladým oplatí zostať na Slovensku. Chcú už konečne reálne výsledky.
A chcú sebavedomé Slovensko, ktoré najlepšie vie, čo potrebuje.
Sme SASKA a meníme hru.